Η 20η Οκτωβρίου, ημέρα που τιμάται ο προστάτης του Σώματος Άγιος Αρτέμιος έχει θεσμοθετηθεί με απόφαση της ελληνικής πολιτείας ως «Ημέρα της Αστυνομίας».

Για το λόγο αυτό, τελέστηκαν το πρωί της Κυριακής, δοξολογίες στους Ιερούς Μητροπολιτικούς Ναούς στην Πάτρα, στον Πύργο, στο Αγρίνιο και στο Μεσολόγγι.

Ειδικότερα, στην έδρα της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Δυτικής Ελλάδας, στην Πάτρα, πραγματοποιήθηκε σήμερα στις 10:30 το πρωί, δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελιστρίας, χοροστατούντος του Θεοφιλέστατου Επίσκοπου Κερνίτσης, κ.κ. Χρύσανθου, ενώ ακολούθησε μικρή δεξίωση σε κατάστημα.

Επισημαίνεται, ότι κατά το φετινό εορτασμό ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Δυτικής Ελλάδας, Υποστράτηγος Νικόλαος Σπανουδάκης, υποδέχτηκε στην Ιερά Μητρόπολη Πατρών τις Θρησκευτικές, Πολιτικές, Δικαστικές και Εισαγγελικές Αρχές, τις Στρατιωτικές Αρχές, τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Δυτικής Ελλάδας, της Πάτρας και της Δυτικής Αχαΐας, τους εκπροσώπους των Σωμάτων Ασφαλείας, τους Προέδρους Οργανισμών και Φορέων, τους Προέδρους των εν ενεργεία και εν αποστρατεία συνδικαλιστικών ενώσεων, συλλόγων και συνδέσμων αστυνομικών, αξιωματικών του Ναυτικού, αλλά και πολιτικών υπαλλήλων, τους Προέδρους Συλλόγων και Σωματείων, τους Διευθυντές και Διοικητές Αστυνομικών Υπηρεσιών και τα μέλη των οικογενειών τους και τέλος  τους πολίτες - φίλους της Ελληνικής Αστυνομίας.

Επίσης, το απόγευμα της προηγούμενης ημέρας, πραγματοποιήθηκε Μέγας Εσπερινός μετ΄αρτοκλασίας, στον Ιερό Ναό Αγίου Αρτεμίου, από τον Ηγούμενο της Ιεράς Μονής Γηροκομείου π. Συμεών, ενώ στις 17 και 18 Οκτωβρίου είχε πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με την Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αχαΐας και την Τοπική Διοίκηση της Διεθνούς Ένωσης Αστυνομικών εθελοντική αιμοδοσία, στη λέσχη της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αχαΐας.

Παράλληλα, σε συνεργασία με την Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Νομού Αχαΐας, την Ένωση Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και την Τοπική Διοίκηση Αχαΐας της Διεθνούς Ένωσης Αστυνομικών τελέστηκε από τον Ηγούμενο της Ιεράς Μονής Γηροκομείου π. Συμεών στο μνημείο πεσόντων αστυνομικών, που βρίσκεται στο προαύλιο του Ιερού Ναού Αγίου Αρτεμίου, επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη όλων των συναδέλφων μας, που έχουν πέσει για το καθήκον.

Η Ημερήσια Διαταγή του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγου Μιχαήλ Καραμαλάκη, αναγνώστηκε εντός του Ιερού Μητροπολιτικού Ιερού Ναού, από την Υπαστυνόμο Α΄Ευανθία Τσεκούρα, του Επιτελείου της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αχαΐας. 

Για την «Ημέρα της Αστυνομίας και την εορτή του Προστάτη του Σώματος Αγίου Αρτεμίου» ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Δυτικής Ελλάδας, Υποστράτηγος Νικόλαος Σπανουδάκης προέβη στην ακόλουθη σύντομη δήλωση:

« Εορτάζουμε σήμερα τον Προστάτη μας μεγαλομάρτυρα Άγιο Αρτέμιο και την Ημέρα της Αστυνομίας, όπως έχει θεσμοθετηθεί από την πολιτεία.

Οι Έλληνες Αστυνομικοί, ριχνόμαστε καθημερινά στη μάχη ενάντια στο έγκλημα, με μοναδικό μας σκοπός να βελτιώσουμε την καθημερινότητα του πολίτη.

Θέλουμε οι πολίτες να κυκλοφορούν με ασφάλεια και να νιώθουν ελευθερία να πηγαίνουν σε πλατείες, σε παιδικές χαρές, σε γειτονιές χωρίς να υπάρχει ο φόβος να πέσουν θύματα εγκληματικής ενέργειας.

Ήδη όπως γίνεται αντιληπτό έχουμε πυκνώσει τις περιπολίες των ομάδων ΔΙ.ΑΣ. , των αστυνομικών των Τμημάτων Άμεσης Δράσης, των ομάδων ΟΠΚΕ και θα συνεχίσουμε σε αυτό το πλαίσιο μέχρι να πετύχουμε τον στόχο μας που δεν άλλος από την ασφάλεια του πολίτη.

Εύχομαι, λοιπόν, στο προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας και σε όλους του πολίτες χρόνια πολλά, με υγεία και ευημερία.

Τέλος, ευχαριστώ θερμά όλες τις Αρχές και τους Φορείς της περιοχής μας που αγκαλιάζουν τις προσπάθειες μας και μας τιμούν ιδιαίτερα με την παρουσία τους στις εορταστικές μας εκδηλώσεις».