Οι άγριες ταραχές συνεχίστηκαν στην πρωτεύουσα της Χιλής, με συνέπεια να χάσουν τη ζωή τους τρεις άνθρωποι.

Το βράδυ του Σαββάτου, σούπερ μάρκετ λεηλατήθηκε και πυρπολήθηκε, με συνέπεια τρεις άνθρωποι να καούν. Οι βίαιες διαδηλώσεις ξέσπασαν όταν ανακοινώθηκε ότι αυξάνεται η τιμή του εισιτηρίου του μετρό, αλλά τελικά ο πρόεδρος της Χιλής, Σεμπαστιάν Πινιέρα, έκανε πίσω και ανακοίνωσε αναστολή της αύξησης.

Πρόεδρος Χιλής: Οι διαδηλωτές είχαν λόγους για τις κινητοποιήσεις

Την ίδια ώρα, ο στρατός της Χιλής κήρυξε απαγόρευση κυκλοφορίας στο Σαντιάγο. «Η προτεραιότητα της κυβέρνησής μας είναι να διασφαλίσουμε τη δημόσια τάξη την ασφάλεια των Χιλιανών», τόνισε ο πρόεδρος της χώρας, ενώ αναγνώρισε ότι οι διαδηλωτές είχαν «βάσιμους λόγους» για τις κινητοποιήσεις τους. Πρόσθεσε πως κανείς όμως δεν έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιεί βία, όπως εκείνοι που κατέστρεψαν, πυρπόλησαν ή προκάλεσαν ζημιές σε περισσότερους από 78 σταθμούς του μετρό του Σαντιάγο.

Ηδη, από το Σάββατο, ο πρόεδρος της Χιλής είχε κηρύξει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης την πρωτεύουσα και είχε αναθέσει στον στρατό την ασφάλεια της πόλης. Στη συνέχεια, ο στρατηγός Χαβιέρ Ιτουριάγκα ντελ Κάμπο κήρυξε απαγόρευση κυκλοφορίας στην πρωτεύουσα για τη νύχτα του Σαββάτου. Κατά τις βίαιες διαδηλώσεις έγιναν 308 συλλήψεις, ενώ 156 αστυνομικοί τραυματίστηκαν, σύμφωνα με το ΑΠΕ.