Η Πάτρα ετοιμάζεται για να προχωρήσει σε παρεμβάσεις και αναπλάσεις στο ιστορικό κέντρο της, με στόχο να αναβαθμίσει την ποιότητα ζωής των πολιτών της, να μειώσει αρκετά την διέλευση των αυτοκινήτων στους δρόμους της και ταυτόχρονα να αναδειχθεί ως μία πόλη που μπορεί να πετύχει σημαντικά πράγματα στον τουρισμό, τονίζοντας τα μνημεία της και τα σημεία αναφοράς της. 

Ποδηλατόδρομοι, πεζοδρομήσεις, αναπαλαιώσεις στις σκάλες της, δεντροφυτεύσεις, βελτιώσεις στους κοινόχρηστους χώρους και στις πλατείες και αλλά πολλά που θα πρέπει να γίνουν για να μπορέσει αυτή η πόλη να αξιοποιήσει την μεγάλη ευκαιρία που της παρουσιάζεται μέσα από το πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης για την ανάπλαση του ιστορικού της κέντρου. 

Αν κάποιος θέλει να δει έναν ζωντανό παράδειγμα σωστής και ορθής αξιοποίησης του ιστορικού κέντρου μιας πόλης και ταυτόχρονα ανάδειξης των μνημείων της και των ιστορικών σημείων αναφοράς της για να μπορέσει να ακολουθήσει η Πάτρα και να γίνει με τον κατάλληλο σχεδιασμό ακόμα καλύτερη, τότε δεν έχει παρά να πάει στο Μεσολόγγι. 


Η μικρή αυτή και ιστορική πόλη έχει κατορθώσει και έχει αξιοποιήσει στο μέγιστο βαθμό το ιστορικό της κέντρο, κάτι που μπορεί εύκολα να διαπιστώσει κάποιος, με το που περνάει την ιστορική πύλη του τείχους της. Στο Μεσολόγγι λοιπόν βλέπει κανείς περισσότερα ποδήλατα, παρά οχήματα στο κέντρο της πόλης και στους δρόμους της. 

Άνθρωποι όλων των ηλικιών, μεγάλοι και μικροί, επαγγελματίες, σπουδαστές, αλλά και συνταξιούχοι ακόμα έχουν ως κύριο μεταφορικό τους μέσα το ποδήλατο, κάτι που από μόνο του δίνει ένα ξεχωριστό χρώμα στο κέντρο του. Ένα ακόμα στοιχείο που κάνει αρκετά καλή εντύπωση στον επισκέπτη είναι οι καθαροί δρόμοι της πόλης, ειδικότερα στο ιστορικό της κέντρο, ενώ άξια αναφοράς είναι η κατάσταση που διατηρεί τις πλατείες της και τους κοινόχρηστους χώρους της. 

Η πλατεία Μάρκου Μπότσαρη, για παράδειγμα, με κεντρικό σημείο αναφοράς το συντριβάνι και τον ανδριάντα του ήρωα αισθητικά είναι τουλάχιστον ένα επίπεδο, παραπάνω από τις δικές μας. Στην πλατεία αυτή συναντά κανείς το Μουσείο Ιστορίας και Τέχνης, αλλά και την Δημοτική Πινακοθήκη που στεγάζονται σε ένα υπέροχο νεοκλασικό κτίριο, στο παλαιό Δημαρχείο. 

Στο κτίριο δεν υπάρχουν ούτε συνθήματα, ούτε βαψίματα, ούτε τίποτα που να μειώνει την εικόνα του. Αυτό που μας έκανε εντύπωση ήταν οι χάρτες με τα σημεία αναφοράς, τα μνημεία και το κέντρο της πόλης που υπάρχουν και στην πάνω, αλλά και στην κάτω πλευρά της πλατείας, έτσι ώστε να διευκολύνονται οι τουρίστες και οι επισκέπτες. 


Πολεοδομικά, γύρω από το κεντρικό πεζόδρομο του ιστορικού κέντρου του Μεσολογγίου, αυτό του Χαρίλαου Τρικούπη, απλώνονται διάφορα άλλα μικρά στενάκια και μονοπάτια, επίσης πεζοδρομημένα, που φιλοξενούν δεκάδες καταστήματα εστίασης, από καφετέριες και μπαράκια, μέχρι τσιπουράδικα, εστιατόρια και ψησταριές. 

Όμως παρόλα αυτά δεν είχαμε στους πεζόδρομους και στο κέντρο της γενικότερα, ούτε ένα επαγγελματικό όχημα, φορτηγάκι ή φορτηγό που να έχει αράξει για λίγο, κάτι που αποτελεί μόνιμη εικόνα για την Πάτρα, ειδικότερα τις ώρες της κυκλοφοριακής αιχμής. Το μόνο όχημα μεγάλου τύπου που είδαμε ήταν το λεωφορείο του Αστικού ΚΤΕΛ, με την συγκοινωνία να είναι αρκετά συχνή. 

Υπάρχει μία ομοιομορφία με λίγα λόγια στο κέντρο της πόλης που γοητεύει τους επισκέπτες και ταιριάζει αρμονικά με το παραδοσιακό χρώμα και τον γραφικό χαρακτήρα που βγάζει προς τα έξω. Η Πάτρα βέβαια είναι μία αρκετά μεγαλύτερη πόλη από το Μεσολόγγι, τόσο σε πληθυσμό, όσο σε έκταση και ότι θα μπορούσε να συγκριθεί μαζί του θα πρέπει να το τοποθετήσει κάποιος σε μία άλλη κλίμακα. 

Ωστόσο, αυτό δεν αναιρεί τα παραπάνω. Το Μεσολόγγι έχει αξιοποιήσει το ιστορικό του κέντρο, κάτι που του έχει δώσει μία άλλη τουριστική δυναμική,  εκεί που η Πάτρα ακόμα ψάχνεται. Ευχή να βρει τον δρόμο της.