Καμία ενημέρωση δεν υπάρχει ούτε στην Περιφέρεια, ούτε στον Δήμο, αλλά ούτε και στους συνδικαλιστικούς φορείς του ξενοδοχειακού κλάδου, σχετικά με το αν τελικά θα φιλοξενηθούν μετανάστες και πρόσφυγες, στα ξενοδοχεία της Πάτρας και της Αχαΐας. 

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα που ήρθαν στο φως τέσσερα ξενοδοχεία στην Πάτρα, στο Ρίο, στην Παραλία, στο Βουπράσιο και στην Αγυιά έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για να φιλοξενήσουν πρόσφυγες, ωστόσο το ενδιαφέρον τους αυτό δεν έχει να κάνει με τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, αφού το δηλώνουν απευθείας στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και στη συνέχεια αυτό ενημερώνει. 

Κατά κάποιο τρόπο παραπέμπονται με αυτή την διαδικασία οι φορείς, βγαίνοντας στην άκρη, όπως και οι τοπικές κοινωνίες, κάτι που δείχνει την ανάγκη της κυβέρνησης και την επιθυμία της για να προχωρήσει σε μία άμεση αποσυμφόρηση των νησιών. Οπότε κανείς δεν ξέρει πόσοι πρόσφυγες θα έρθουν τελικά στην Πάτρα και στην Αχαΐα. 

Αυτό είναι κάτι που θα αποφασιστεί μέσα στις επόμενες ημέρες. "Δεν έχουμε καμία ενημέρωση και ούτε είμαστε σε θέση να ξέρουμε αν έχουν ενδιαφερθεί συνάδελφοι για το πρόγραμμα αυτό" τόνισε για το θέμα ο πρόεδρος των ξενοδόχων Δημήτρης Διαμαντόπουλος που θεωρεί ότι η συμμετοχή θα είναι μικρή και ότι το ποσό των 12 ευρώ για κάθε πρόσφυγα που δίνεται είναι ελάχιστο. 

Οι δήμοι με τους οποίους θα έρθουν σε άμεση συνεννόηση τα στελέχη του υπουργείου  πάντως περιμένουν ενημέρωση. Στόχος της κυβέρνησης είναι να μοιράσει ισόποσα τους πρόσφυγες στην ενδοχώρα, ενώ ο συνολικός αριθμός των ανθρώπων αυτών που θα έρθουν σε πρώτη φάση στην ηπειρωτική Ελλάδα θα ξεπεράσει τους 10.000.