Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διαβεβαίωσε την Ουάσιγκτον πως δεν προτίθεται να μείνει για πολύ καιρό στη Συρία.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ διαπραγματεύθηκε με την Τουρκία τη συμφωνία για την κήρυξη κατάπαυσης του πυρός χθες, προσφέροντας στην Άγκυρα σε αντάλλαγμα την αποχώρηση των Κούρδων μαχητών της πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού (ΜΠΛ) από την «ασφαλή ζώνη» που θέλει να δημιουργηθεί η Τουρκία στο βορειοανατολικό τμήμα της συριακής επικράτειας εν μέρει διότι θεωρούσε ότι οι Κούρδοι δεν μπορούσαν με τα περιορισμένα στρατιωτικά μέσα που διαθέτουν να κρατήσουν την περιοχή, δήλωσε ο Τζέιμς Τζέφρι, ο Αμερικανός ειδικός απεσταλμένος για τη Συρία, σε δημοσιογράφους.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι ΜΠΛ θα ήθελαν να μπορούσαν να μείνουν στις περιοχές αυτές», είπε ο Τζέφρι σε δημοσιογράφους που βρίσκονταν πάνω στο αεροσκάφος με το οποίο ταξίδευαν προς το Ισραήλ ο ίδιος και ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο. «Η εκτίμησή μας είναι ότι δεν έχουν τα στρατιωτικά μέσα για να κρατήσουν αυτές τις περιοχές και έτσι θεωρήσαμε ότι μια κατάπαυση του πυρός θα ήταν πολύ καλύτερη (...). Προσπαθήσαμε να θέσουμε υπό κάποιο έλεγχο αυτή τη χαοτική κατάσταση», πρόσθεσε.