Απάντηση στις αποκαλύψεις που έκανε ο Γιάννης Στουρνάρας, για την προσπάθεια της κυβέρνησης Τσίπρα να τυπώσει δραχμές στην Ρωσία, το καλοκαίρι του 2015, έδωσε ο Γιώργος Κατρούγκαλος, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΙ.

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, όπως και ο Νίκος Βούτσης, προσπάθησε να διαψεύσει την πληροφορία, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Λέτε να μείναμε στην Ευρώπη γιατί τελείωσε το μελάνι στα ρωσικά τυπογραφεία;», προσθέτοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν πάντοτε υπέρ της παραμονής στην Ευρώπη.

Σημειώνεται πάντως ότι η αποκάλυψη για την απόπειρα εκτύπωσης δραχμών στην Ρωσία, δεν ήταν μια πληροφορία του Γιάννη Στουρνάρα. Ηταν οι αποκαλύψεις που είχε κάνει ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ σε Γάλλους δημοσιογράφους, στο βιβλίο «Ενας πρόεδρος δεν έπρεπε να πει κάτι τέτοιο…» («Un président ne devrait pas dire ça...», εκδόσεις Stock, 2016), όπου ο κ. Ολάντ αφηγούνταν αυτά που του είχε πει τηλεφωνικά, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο οποίος τον είχε ενημερώσει για το ελληνική αίτημα καθώς και για τον δισταγμό του να κάνει κάτι που θα έθετε σε κίνδυνο τις σχέσεις της Μόσχας με την Ενωμένη Ευρώπη.

Και όπως είναι σαφές, ένας πρώην πρόεδρος της Γαλλίας δεν θα έκανε αποκαλύψεις που εμπλέκουν τον νυν πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας, με «φαντασιοπληξίες» από το μυαλό του. Αλλωστε η αφήγηση δεν έχει διαψευστεί ούτε από τον κ. Ολάντ ούτε από τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Κατρούγκαλος: Ηρωικό το πρώτο εξάμηνο του 2015

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος σχολίασε όμως και την αυτοκριτική που κάνουν πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ- όπως ο Νίκος Βούτσης και ο Ευκλείδης Κατρούγκαλος- για τον βαθμό προετοιμασίας του κόμματος να αναλάβει την εξουσία, με αποτέλεσμα τα τραγικά γεγονότα του 2015. Για τον πρώην υπουργό και βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, το 1ο εξάμηνο του 2015, το κόστος του οποίου ορισμένοι οικονομολόγοι- όπως ο επικεφαλής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας Κλάους Ρένγκλινγκ- ανεβάζουν σε 200 δις ευρώ, ήταν ένα ηρωικό εξάμηνο:

«Το πρώτο εξάμηνο του 2015 ήταν ένα ηρωικό εξάμηνο, δώσαμε τη μάχη για τον ελληνικό λαό. Ήταν μία μάχη εναντίον της λιτότητας και του νεοφιλελευθερισμού, ήταν μάχη για την Ευρώπη. Σωστά την δώσαμε και σωστά κάναμε τον συμβιβασμό τον Ιούλιο του 2015 γιατί στην άλλη άκρη της ζυγαριάς ήταν η καταστροφή της χώρας» κατέληξε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.