Διπλός ήταν ο απόηχος σαν μία πρώτη εκτίμηση της επίσκεψης του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα στην Πάτρα και την Αχαΐα.

Η περιοδεία του στο νομό είχε σαν αντικειμενικό της σκοπό την εγγραφή μελών εν όψει του συνεδρίου που θα γίνει τον ερχόμενο Μάρτιο και η επίτευξη του στόχου αυτού είναι κάτι που θα φανεί στην πορεία. 

Ωστόσο, απόηχος ήδη υπάρχει. Από την μία ο Αλέξης Τσίπρας έδειξε για ακόμα μία φορά το υψηλό επίπεδο του επικοινωνιακού προφίλ που έχει, με τον κόσμο να τον υποδέχεται με θέρμη, οι νεαρές να φωνάζουν το όνομα του σαν να είναι ροκ σταρ, οι μεγαλύτερες γυναίκες να του λένε ότι είναι κούκλος βλέποντας στον πρόσωπο του τον γιο που θα ήθελαν να είχαν και ο ίδιος να απολαμβάνει αυτή την αποδοχή από τους φίλους του κόμματος του και όχι μόνο. 

Άνετος, φιλικός, οικείος με ένα προοδευτικό ύφος και στυλ που όπως φάνηκε κατά τη διάρκεια της περιοδείας του στην Πάτρα και στην Αχαΐα, έχει ακόμα αρκετή πέραση. Πάμε τώρα στην ουσία, στην άλλη πλευρά. Τα όσα είπε για τους λόγους της ήττας του ξένισαν ακόμα και τον πιο πιστό σκεπτόμενο φίλο του κόμματος του. 


Συζήτηση του Αλέξη Τσίπρα με πολίτες, στην Πλατεία Τριών Συμμάχων στην Πάτρα

Η ήττα λέει ήρθε όχι από την Νέα Δημοκρατία, αλλά από το μιντιακό σύστημα που την ελέγχει.

Αυτή ήταν η βασική κατεύθυνση της ομιλίας του, σε ότι αφορά το αποτέλεσμα των εκλογών. Κάτι που ασφαλώς προβληματίζει ακόμα και αυτόν που θα ήθελε να δώσει μία νέα ευκαιρία στον ΣΥΡΙΖΑ και ζητά από το κόμμα να προχωρήσει σε μία πραγματική ανασύνταξη των δυνάμεων του. 

Η ανασύνταξη αυτή και το βήμα προς τα εμπρός δεν μπορεί να γίνει αν κάποιος δεν έχει αναγνωρίσει τα λάθη που έκανε στο παρελθόν, τα ψέματα που προσπάθησε να κουκουλώσει και δεν αντιμετωπίσει την πραγματικότητα.

Στην περίπτωση του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να γίνει αν δεν δει την μη ισοσκελή και ανάστροφη πορεία που είχε κατά την διάρκεια της εξουσίας του. Μόνο έτσι θα διαγράψει και θα χαράξει μία νέα.

Διαφορετικά θα μείνει σαν μια ισχυρή αντιπολιτευτική δύναμη που τα βάζει κάθε τόσο με το αόρατο σύστημα και όχι ένα κόμμα εξουσίας, όπως χρειάζεται να γίνει από την στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει ο πιο δυνατός πόλος της κεντροαριστεράς. Κάπως έτσι, σαν μία πρώτη εκτίμηση, ήταν ο απόηχος της περιοδείας του Αλέξη Τσίπρα στην Πάτρα και στην Αχαΐα. Από εντυπώσεις αρκετά καλά, από ουσία μια από τα ίδια.