Σε δηλώσεις που συνιστούν ενδεχομένως θεαματικό βήμα πίσω ή πιθανώς κάποιον τακτικό ελιγμό από μέρους του ο Ταγίπ Ερντογάν επιστρέφοντας από το Μπακού του Αζερμπαϊτζάν άφησε να εννοηθεί ότι οι δυνάμεις της Τουρκίας δεν θα πλήξουν το Μανμπίτζ και το Κομπάνι στη βόρεια Συρία.

Όπως είπε ο Τούρκος πρόεδρος «για εμένα δεν είναι αρνητική εξέλιξη να μπουν οι δυνάμεις του καθεστώτος (Ασαντ) Μανπμπίτζ, αφού στην πραγματικότητα είναι δικά τους εδάφη. Αυτό που για εμένα έχει σημασία είναι να φύγουν από εκεί οι τρομοκρατικές οργανώσεις [εννοεί τις κουρδικές πολιτοφυλακές YPG] . Εγώ είπα στον Πούτιν, αν εσείς απομακρύνετε τους τρομοκράτες τότε εσείς να κάνετε όλη την επιχείρηση. Για το Κομπάνι ο Τραμπ μου είπε «μην το χτυπήσετε». Του είπαμε απλά το έχουμε περικυκλώσει. Δεν ενδιαφερόμαστε σοβαρά για το κέντρο του Κομπάνι». Ο Ερντογάν συμπλήρωσε ότι οι δυνάμεις της Τουρκίας απλώς ενεπλάκησαν σε μια επιχείρηση στα περίχωρα του Κομπάνι, αφήνοντας πάντως ανοικτό το ενδεχόμενο μιας επέμβασης σε περίπτωση που υπάρξουν διαφορετικές εξελίξεις.

Η τηλεφωνική συνομιλία με τον Τραμπ και η υπόσχεση Ερντογάν

Την υπόσχεση πως θα μείνει μακριά από το κουρδικό έδαφος στη Συρία έδωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον Αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ, κατά την διάρκεια της τηλεφωνικής τους κλήσης, αποκάλυψε ο γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ.
«Ήμουν παρών κατά την διάρκεια της τηλεφωνικής κλήσης μεταξύ του προέδρου Ερντογάν και του προέδρου Τραμπ, όπου ο Αμερικανός πρόεδρος έλαβε δέσμευση από τον Τούρκο πρόεδρο πως θα παραμείνει μακριά από την περιοχή του Κορμπάνι για να αποφευχθεί η περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης στη Συρία» έγραψε στο Twitter ο γερουσιαστής.

Ο τουρκικός στρατός ξεκίνησε μια επίθεση στην βόρεια Συρία αφότου ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα πως τα στρατεύματα των ΗΠΑ δεν θα είναι πλέον στην «άμεση περιοχή». Η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου προκάλεσε επικρίσεις και από τις δύο πλευρές, μεταξύ άλλων και από τον γερουσιαστή Λίντσεϊ Γκράχαμ, που δήλωσε πως η κίνηση αυτή θέτει σε κίνδυνο το έθνος και την προεδρία του Τραμπ.