Την ώρα που οι φήμες… οργιάζουν πως Βρετανία και ΕΕ είναι κοντά σε συμφωνία για το Brexit, δημοσιεύματα αναφέρουν πως δεν θα πρέπει να… βιάζονται καθώς υπάρχει το ενδεχόμενο η διαδικασία να πάρει παράταση ως τον Γενάρη!

Σύμφωνα με την Daily Mail, ο Μπόρις Τζόνσον φαίνεται πως έχει κάνει υποχωρήσεις ώστε να επιτευχθεί συμφωνία, αλλά φέρεται να έχει προειδοποιηθεί από την ΕΕ, πως ακόμη κι αν γίνει αυτό, υπάρχει ένα ενδεχόμενο να καθυστερήσει η έξοδος της χώρας.

Μέλος της γερμανικής κυβέρνησης (δεν κατονομάστηκε) δήλωσε πως υπάρχουν ορισμένα τεχνικά θέματα τα οποία πρέπει να λυθούν ακόμη και αν επιτευχθεί συμφωνία. Και είπε πως ίσως χρειαστεί να πάρει παράταση η έξοδος ως την 1η Ιανουαρίου. «Είτε έχουμε συμφωνία, είτε όχι, η Βρετανία θα χρειαστεί παράταση για την έξοδο», είπε Γερμανός διπλωμάτης, την ώρα που στελέχη από τις Βρυξέλλες ανέφεραν πως ο Τζόνσον έκανε «γενναίες υποχωρήσεις» για την Βόρεια Ιρλανδία, ώστε να πλησιάσουν κοντά σε συμφωνία.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, οι τελευταίες διαπραγματεύσεις ήταν αρκετά έντονες, αλλά υπάρχει η προοπτική συμφωνίας πλέον, μετά και την συγκατάθεση του Τζόνσον για την ύπαρξη τελωνείου στη Βόρεια Ιρλανδία, κάτι που η Τερέζα Μέι θεωρούσε απαράδεκτο. Ακόμη ωστόσο, υπάρχουν κάποια «κενά» που πρέπει να καλυφθούν ώστε να γίνει πραγματικότητα η συμφωνία, όπως τονίζουν στελέχη DUP, με το Bloomberg και την Guardian να αναφέρουν πως σήμερα το πρωί, πιθανότατα θα δημοσιευτεί ένα προσχέδιο της συμφωνίας. Την ίδια ώρα, ο Βρετανός πρωθυπουργός έχει συγκαλέσει υπουργικό συμβούλιο, ώστε να ενημερώσει τα στελέχη της κυβέρνησης για τις εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις.

Brexit: Δεν έχει τελειώσει τίποτε λένε διπλωμάτες

Ένα άλλο μέλος της ΕΕ που δεν κατονομάστηκε, αναφέρει πως υπήρχε μεγάλη αισιοδοξία πως έστω την τελευταία στιγμή θα επιτευχθεί συμφωνία, αλλά αντιπρόσωπος της Γαλλικής κυβέρνησης σχολίασε πως πρέπει να είναι όλοι «υπερβολικά συγκρατημένοι» για το ενδεχόμενο αυτό. Αυτό που τονίζεται από τα ΜΜΕ της Βρετανίας ωστόσο, είναι οι υποχωρήσεις που φέρεται να έχει κάνει ο Τζόνσον, ο οποίος ως τώρα ήταν αμετακίνητος, καθώς τόνιζε κάθε φορά πως το Brexit θα γινόταν με συμφωνία ή χωρίς.

«Έχουμε κάνει προόδους, αλλά ακόμη υπάρχει δρόμος να διανύσουμε. Είχαμε καλή πρόοδο, αλλά όλα μπορούν να διαλύσουν σε μια στιγμή», τόνισε εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ, που περιμένει να γίνει το deal και η αποχώρηση στις 31 Οκτωβρίου.