Με πολύ σημαντικές παρουσίες και μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 13 Οκτωβρίου η εκδήλωση με τίτλο «Από το Αμπέλι στην UNESCO: Η πολιτιστική κληρονομιά της μαύρης σταφίδας»,  στο εμβληματικό διατηρητέο κτήριο της παλιάς σταφιδαποθήκης όπου φιλοξενείται το φεστιβάλ Πριμαρόλια, στην παραλία Αιγίου.

Χαιρετισμό απηύθυναν ο  Δήμαρχος Αιγιαλείας Δημήτρης Καλογερόπουλος, ο Πρόεδρος Δ.Σ. της ΠΕΣ- Παναιγιαλείου Ένωσης Συνεταιρισμών Αθανάσιος Σωτηρόπουλος και ο βουλευτής Αχαΐας ΚΙΝΑΛ και πρώην πρωθυπουργός Γεώργιος Παπανδρέου.

Στην εκδήλωση ξεκίνησε με πολύ ενδιαφέρουσες ομιλίες και εισηγήσεις, οι οποίες εστίασαν στην ιστορική, διατροφική, πολιτισμική και αναπτυξιακή σημασία της μαύρης κορινθιακής σταφίδας Vostizza. Εισηγητές ήταν ο Μιλτιάδης Σταυρόπουλος, Γενικός Διευθυντής ΠΕΣ, η Ελευθερία Κατεχάκη, Χημικός Ph.D, Υπεύθυνη Διασφάλισης Ποιότητας ΠΕΣ, ο Μιχάλης Καρβέλας, Χημικός, M.Sc./M.B.A., Υπεύθυνος ερευνητικών έργων ΠΕΣ και ο Παναγιώτης Αγγελόπουλος, M.Sc. Ιστορίας, μέλος της Πριμαρόλια ΑΜΚΕ.

Παρεμβάσεις πραγματοποίησαν με την σειρά τους ο Αθανάσιος Πετρόπουλος, Πρόεδρος Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Πελοποννήσου-Δυτ. Ελλάδας και ο Σωτήρης Μπόλης, Πρόεδρος της Πριμαρόλια ΑΜΚΕ.

Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε ο Ιάσονας Τσόλης, δημοσιογράφος του Ionian Channel.

Είναι άξιο υπενθύμισης πως η σπουδαιότητα της καλλιέργειας της μαύρης σταφίδας οδήγησε στην εγγραφή της το 2018 στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, κατόπιν πρωτοβουλίας και ενεργειών της Παναιγιαλείου Ένωσης Συνεταιρισμών (ΠΕΣ).

Ο πρώην πρωθυπουργός Γεώργιος Παπανδρέου ξεναγήθηκε στην έκθεση σύγχρονης τέχνης «Έλα στον κήπο μου» από την επιμελήτρια της έκθεσης Νάνσυ Χαριτωνίδου και αποκόμισε τις καλύτερες εντυπώσεις, δίνοντας συγχαρητήρια στους διοργανωτές για την καινοτομία και την έμπνευση της πρωτοβουλία Πριμαρόλια.

Ο Δήμος Αιγιαλείας, η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Αιγιαλείας και η Πριμαρόλια-ΑΜΚΕ, ευχαριστούν όλους όσοι προσέφεραν και υποστήριξαν την υλοποίηση του 1ου Φεστιβάλ Πριμαρόλια.

Πληροφορίες: Φεστιβάλ Πριμαρόλια | www.primarolia.com  |  5 – 20 Οκτωβρίου 2019, Αίγιο

Λειτουργία έκθεσης σύγχρονης τέχνης «Έλα στον κήπο μου»: 11:00-13:00 & 18:00-21:00

Διοργάνωση: ΔΗΜΟΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ | ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α | ΠΡΙΜΑΡΟΛΙΑ Α.Μ.Κ.Ε.

Υπό την αιγίδα και την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού