Μπορεί ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός να ολοκληρώθηκε και να αναδείχθηκε η ομάδα που θα σχεδιάσει το δημοτικό αποτεφρωτήριο της Πάτρας, όμως, υπάρχουν αρκετά ακόμα ζητήματα που είναι να γίνουν και έχουν πάει το έργο πίσω. 

Το βασικότερο είναι η χρηματοδότησή του. Παρά τα όσα είχαν διαρρεύσει πριν από τρία με τέσσερα χρόνια όταν είχε βγει το θέμα στη δημοσιότητα και τα στελέχη της δημοτικής αρχής διέδιδαν ότι μια από τις προτεραιότητες του δήμου ήταν η κατασκευή του, έχοντας βρει μάλιστα και το χώρο που θα γινόταν, η χρηματοδότηση αυτή δεν έχει εξασφαλιστεί. 

Σύμφωνα με τα στελέχη του δήμου, που δεν έχουν εγκαταλείψει αυτό το θέμα θα προσπαθήσουν να διεκδικήσουν χρηματικά κονδύλια μέσα από το κράτος και το ταμείο του δημοσίου, αφού μέχρι ώρας δεν υπάρχουν ευρωπαϊκά προγράμματα που να προβλέπουν ένα τέτοιο έργο.

Η αρχιτεκτονική πρόταση της ομάδας που κέρδισε το διαγωνισμό που είχε προκηρύξει ο δήμος από τον Νοέμβριο του 2018 είναι ολοκληρωμένη και έτοιμη. Περιλαμβάνει αίθουσα αναμονής, το χώρο της τελετής, αναψυκτήριο, αλλά και εργασίες διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου στο οικόπεδο που είναι να γίνει το έργο, στο χώρο του Βιοτεχνικού Πάρκου.

Η πρόταση βρίσκεται ήδη στο Συμβούλιο Πολεοδομικών Εντάσεων και Αντιρρήσεων και στόχος της δημοτικής αρχής είναι να συμπεριλάβει το έργο στον προϋπολογισμό του δήμου Πατρέων για το 2020. Όμως οι διαδικασίες για να ξεκινήσουν οι εργασίες δεν σταματούν εδώ. Πέρα από την έγκριση της αρχιτεκτονικής μελέτης του έργου, χρειάζονται η μελέτη και η άδεια κατασκευής του.

Οπότε το έργο θα καθυστερήσει και άλλο και σίγουρα δεν θα είναι το πρώτο κέντρο καύσης νεκρών που θα γίνει στην Ελλάδα, όπως ήταν ο αρχικός στόχος του δήμου ώστε να γίνει σύντομα και άμεσα η απόσβεση. Βλέπετε το κέντρο αποτέφρωσης νεκρών στη Ριτσώνα έχει λάβει ήδη περιβαλλοντική αδειοδότηση από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και όλα δείχνουν ότι μας προλαβαίνει.