NEWS | 2: Ειδήσεις - 17: Κόσμος

Το Ocean Viking έλαβε άδεια να αποβιβάσει τους 176 μετανάστες που έχει διασώσει

Tue, 15 Oct 2019 13:30:00 +0300 13:30 Patras Events logo

Στο λιμάνι του Τάραντα

Οι ιταλικές αρχές έδωσαν άδεια χθες Δευτέρα το βράδυ στο πλοίο Ocean Viking να αποβιβάσει τους 176 μετανάστες που επιβαίνουν σε αυτό στο λιμάνι του Τάραντα, στη νότια Ιταλία, ανακοίνωσε η μη κυβερνητική οργάνωση SOS Μεσόγειος.

«Νιώθουμε ανακουφισμένοι που οι 176 διασωθέντες θα μπορέσουν να αποβιβαστούν σε ασφαλές μέρος χωρίς ανώφελη αναμονή. Τους οδηγούμε αυτή τη στιγμή προς νότο», επεσήμανε στο Twitter η SOS Μεσόγειος.

Το Ocean Viking είναι το διασωστικό πλοίο που έχουν ναυλώσει η ΜΚΟ αυτή μαζί με τους Γιατρούς χωρίς Σύνορα (MSF).

Χθες το πρωί η ΜΚΟ είχε ζητήσει από τις χώρες μέλη της ΕΕ να την ενημερώσουν σε ποιο ασφαλές λιμάνι μπορεί να αποβιβάσει τους μετανάστες που διέσωσε το Σάββατο και την Κυριακή.

Η ΜΚΟ είχε αρνηθεί να τους μεταφέρει στην Τρίπολη της Λιβύης, όπως ζητούσαν οι αρχές της χώρας αυτής, «βάσει του διεθνούς δικαίου και των συμβάσεων, σύμφωνα με τις οποίες κανένα μέρος στη Λιβύη δεν μπορεί να θεωρηθεί ασφαλές», όπως είχε εξηγήσει.

Οι 176 μετανάστες είχαν διασωθεί στη διάρκεια δύο επιχειρήσεων. Η πρώτη, που πραγματοποιήθηκε τη νύκτα του Σαββάτου προς Κυριακή, επέτρεψε τη διάσωση 74 ανθρώπων, όλοι τους άνδρες και μερικά αγόρια, οι οποίοι επέβαιναν σε πλοιάριο το οποίο αντιμετώπιζε δυσκολίες στα ανοικτά της Αλ Ζουρφ στην Τυνησία. Για την παρουσία των μεταναστών ενημέρωσαν την ΜΚΟ εργαζόμενοι σε πετρελαϊκή πλατφόρμα.

Την Κυριακή το πρωί το Ocean Viking διέσωσε άλλους 102 ανθρώπους στα ανοικτά της Τρίπολης, ανάμεσά τους 4 έγκυες και 9 παιδιά κάτω των 16 ετών.

«Μέχρι στιγμής οι κυβερνήσεις της ΕΕ δεν έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν έναν συγκεκριμένο μηχανισμό για την αποβίβαση των μεταναστών που να συνάδει με το δίκαιο της θάλασσας. Οι al hoc συμφωνίες δεν μπορούν να αποτελέσουν λύση. Καλούμε τις κυβερνήσεις να βάλουν τέλος σε αυτή την απαράδεκτη κατάσταση», τόνισε η Φαμπιέν Λασάλ αναπληρώτρια διευθύντρια της SOS Μεσόγειος.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από Πάτρα, Αχαΐα, Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο patrasevents.gr

Σχετικά άρθρα

ΑΡΧΗ

loader