Στο προσκήνιο έρχεται και πάλι το θέμα της φιλοξενίας προσφύγων σε ξενοδοχεία της Πάτρας και της Αχαΐας, στο πλαίσιο της εφαρμογής του σχεδίου της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του προσφυγικού και την αποσυμφόρηση των νησιών. 

Σύμφωνα με πληροφορίες τις περασμένες ημέρες έφτασε στον νομό κλιμάκιο του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης που πήγε σε δύο ξενοδοχεία της περιοχής για να δει από κοντά την κατάσταση που υπάρχει εκεί και το αν είναι σε θέση να φιλοξενήσει πρόσφυγες. Πρόκειται για δύο ξενοδοχεία που σύμφωνα με πληροφορίες το ένα είναι στον αστικό ιστό της Πάτρας και το άλλο στην Δυτική Αχαΐα. 

Οι ιδιοκτήτες αυτών των ξενοδοχείων εκδήλωσαν ενδιαφέρον μετά από την πρόσκληση που τους έγινε από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Στο μεταξύ με ανακοίνωσή της η Διεθνής Αμνηστία ζητά από την ελληνική κυβέρνηση τη διασφάλιση της πρόσβασης σε δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στο δημόσιο σύστημα υγείας για τους αιτούντες άσυλο, τα ασυνόδευτα παιδιά και τα παιδιά των παράτυπων μεταναστών.

Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή της, μέχρι σήμερα πολλοί αιτούντες ασύλου αντιμετώπιζαν εμπόδια στην πρόσβασή τους στο δημόσιο σύστημα υγείας, επειδή δεν μπορούσαν να πάρουν ΑΜΚΑ. Η διοίκηση, επίσης, δεν έχει προχωρήσει με την ενεργοποίηση του συστήματος της Κάρτας Υγειονομικής Περίθαλψης Ασθενούς, που αφορούσε τους ευάλωτους που δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις για έκδοση ΑΜΚΑ.

Η οργάνωση υπενθυμίζει ότι «η τρέχουσα κατάσταση δεν είναι απλώς μη συμβατή με τις υποχρεώσεις της Ελλάδας σύμφωνα με την εθνική νομοθεσία, αλλά επίσης δεν ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της χώρας σύμφωνα με το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο».

Η Διεθνής Αμνηστία καλεί τις ελληνικές αρχές να αναλάβουν αμέσως δράση, ώστε να διασφαλίσουν ότι οι αιτούντες/ούσες άσυλο, τα ασυνόδευτα παιδιά και τα παιδιά που έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα και των οποίων οι γονείς βρίσκονται υπό παράτυπο καθεστώς, θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε δωρεάν υγειονομική περίθαλψη μέσω του Εθνικού Συστήματος Υγείας, σε συμφωνία με την εθνική νομοθεσία και τις υποχρεώσεις της Ελλάδας, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο.