Τον κώδωνα του κινδύνου για την σαμπάνια κρούουν Γάλλοι καλλιεργητές επισημαίνοντας ότι ο αφρώδης οίνος μπορεί να εξαφανιστεί στα μισά του αιώνα πέφτοντας θύμα της κλιματικής αλλαγής.

Οι Γάλλοι καλλιεργητές προειδοποιούν ότι, οι ποικιλίες σταφυλιών κινδυνεύουν λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας.

«Εάν η θερμοκρασία αυξηθεί κατά 2 Βαθμούς Κελσίου μέσα στα επόμενα χρόνια, τότε η «σαμπάνια θα εξαφανιστεί για πάντα», τονίζουν.

Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «Daily Mail», «Η Γαλλία αγωνίζεται να σώσει την σαμπάνια καθώς η θερμοκρασία αυξάνεται απειλώντας να καταστρέψει τις ποικιλίες σταφυλιών που χρησιμοποιούνται για τον αφρώδη οίνο».

Η προειδοποίηση των καλλιεργητών ότι η σαμπάνια θα μπορούσε να αποτελέσει παρελθόν σε λίγα χρόνια έρχεται την ώρα που στοιχεία από 50 μετεωρολογικούς σταθμούς δείχνουν ότι η μέση θερμοκρασία αυξήθηκε κατά 1,1 Βαθμούς Κελσίου από το 1990.

«Τα σταφύλια έχουν ήδη επηρεαστεί από την αύξηση της θερμοκρασίας παράγοντας περισσότερη ζάχαρη και προκαλώντας αύξηση του αλκοολικού περιεχομένου», προειδοποιεί ο Τιμό λε Μεγιού, από την επιτροπή Interprofessionel Du Vin de Champagne (CIVC), η οποία εκπροσωπεί τους καλλιεργητές, τους εμπόρους και την κυβέρνηση της Γαλλίας.

«Τα στοιχεία των μετεωρολόγων εκτιμούν επίσης ότι ο υδράργυρος θα ανέβει κατά δύο βαθμούς Κελσίου μεταξύ των ετών 2055 και 2075, ανάλογα με τα επίπεδα εκπομπών των ρύπων. Αν κι έπεσαν κάποιες προτάσεις στο τραπέζι για την παρασκευή της σαμπάνια σε πιο βόρειες περιοχές για να αποφευχθεί η ζέστη, ωστόσο, κάτι τέτοιο θα ήταν παράνομο», επισημαίνει η βρετανική εφημερίδα Daily Mail.

«Είναι παράνομη η σήμανση κάθε προϊόντος σαμπάνιας, εκτός εάν προέρχεται από τη γαλλική περιοχή και παράγεται σύμφωνα με τους κανόνες της ονομασίας», εξηγεί ο Τιμό λε Μεγιού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, η σαμπάνια, ο εκλεκτός αφρώδης οίνος παράγεται στην περιοχή Καμπανίας (στα γαλλικά Champagne) στα βορειοανατολικά της Γαλλίας, απ' όπου πήρε και το όνομα της. Για την παραγωγή της σαμπάνιας χρησιμοποιούνται οι ποικιλίες σταφυλιών chardonnay, pinot noir και Pinot Meunier, οι οποίες καλλιεργούνται στην περιοχή της Καμπανίας. Λόγω της γεωγραφικής θέσης της περιοχής και του κλίματος που επικρατεί εκεί, τα σταφύλια έχουν την κατάλληλη οξύτητα για την παραγωγή αφρώδους οίνου.