Το όνομα της διοργάνωσης θυμίζει κάτι από τον κύκλο των χαμένων ποιητών, όμως, ο σκοπός του είναι ιερός και μπροστά σε αυτόν η ποίηση κάνει τη δική της εμφάνιση από τη στιγμή που προσκυνά και αυτή μπροστά στην αγάπη και την αλληλεγγύη που δείχνουν οι νέοι άνθρωποι για τον συνάνθρωπο. 

Μιλάμε για μια ομάδα νέων ανθρώπων που διοργανώνουν ένα διαφορετικό φεστιβάλ, το Dead Poets Society Festival, με σκοπό την ενίσχυση της ψυχικής υγείας στην παιδική και την εφηβική ηλικία και τη βοήθεια σε όλους τους συλλόγους, τις οργανώσεις και τις δομές που ασχολούνται με αυτό το ευαίσθητο θέμα. 

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Όλα ξεκίνησαν όταν μία ομάδα φοιτητών από την Αθήνα αρχικά και στη συνέχεια από την Πάτρα και όχι μόνο, αλλά και από άλλα μέρη της χώρας, αποφάσισαν να βοηθήσουν όσο μπορούσαν τις οικογένειες των θυμάτων της μεγάλης πυρκαγιάς στο Μάτι, συγκεντρώνοντας τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης.

Ο πυρήνας της ομάδας αυτής αποτελούνταν από τα μέλη ενός μουσικού συγκροτήματος, των Chasing Attractors που πέρα από το ενδιαφέρον για την τέχνη τους και τις σπουδές τους, έχουν στρέψει το βλέμμα τους σε θέματα που αφορούν την κοινωνία. 

Η ανταπόκριση που υπήρχε στην πρωτοβουλία αυτή ήταν μεγάλη και η δράση των φοιτητών αγκαλιάστηκε από τον κόσμο. Αποφάσισαν έτσι κάθε χρόνο να διοργανώνουν τέτοιου είδους δράσεις, αλληλεγγύης και ενίσχυσης, για θέματα που αφορούν την κοινωνία, με την μορφή όμως φεστιβάλ, αξιοποιώντας τη μουσική τους για το κοινό καλό. 

Το φεστιβάλ το ονόμασαν με αυτόν τον συμβολικό και ταυτόχρονα λυρικό τρόπο, ενώ το ζήτημα που θέλησαν να ασχοληθούν για αυτή την χρονιά ήταν αυτό της παιδικής ψυχικής υγείας.


Η πρωτοβουλία όμως αυτή δεν έμεινε στα σύνορα της επικράτειας. Έχει ήδη φτάσει στο εξωτερικό και στις χώρες της Ευρώπης, με μπάντες και συγκροτήματα να δηλώνουν το ενδιαφέρον τους για να συμμετάσχουν ενεργά στη διοργάνωση. 

Μάλιστα, η ομάδα των εθελοντών φοιτητών επειδή όπως λένε δεν μπόρεσαν να βγάλουν άκρη και ούτε βρήκαν την αντίστοιχη ανταπόκριση από τις δομές και τους φορείς της ψυχικής υγείας στη χώρα μας, αποφάσισαν να προχωρήσουν στη διοργάνωση αυτού του φεστιβάλ στην Ολλανδία (σπουδάζουν κάποιοι από αυτούς εκεί) και συγκεκριμένα στην πρωτεύουσα της χώρας της τουλίπας, στο πανέμορφο Άμστερνταμ. 

Ήδη έχουν έρθει σε επικοινωνία με τους αντίστοιχους φορείς της Ολλανδίας και κανόνισαν τα έσοδα από το φεστιβάλ να διατεθούν για τις ανάγκες του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ψυχικής Υγείας. "Θέλουμε να περάσουμε το δικό μας μήνυμα και να δείξουμε ότι η τέχνη και η νέα γενιά μπορεί να βοηθήσει την κοινωνία σε τομείς που υπάρχει ανάγκη" τονίζει μιλώντας στο patrasevents.gr, η Ειρήνη Τσακίρογλου, μέλος του συγκροτήματος και του πυρήνα της ομάδας των φοιτητών που ξεκίνησε αυτή την πρωτοβουλία. 

"Είμαστε μία ομάδα φοιτητών που προερχόμαστε από διάφορα μέρη της Ελλάδος, από την Κρήτη, από την Αθήνα, από την Πάτρα και από άλλα πανεπιστήμια και είμαστε αποφασισμένοι παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν να φέρουμε εις πέρας αυτό το εγχείρημα. Σκοπός μας είναι να παραδειγματίσουμε και να ευαισθητοποιήσουμε για την ανάγκη ενίσχυσης της παιδικής ψυχικής υγείας, όχι μόνο τους Έλληνες, αλλά και τους Ευρωπαίους πολίτες". 

Άλλωστε, η ψυχική υγεία στην ηλικιακή κατηγορία των παιδιών και των εφήβων δεν έχει σύνορα και τα στοιχεία που έρχονται στη δημοσιότητα από διάφορες έρευνες, αποκαλύπτοντας την αύξηση των αυτοκτονιών σε αυτές της ηλικίας στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, δείχνουν ότι το πρόβλημα όχι μόνο είναι υπαρκτό, αλλά χρήζει την ανάγκη άμεσων λύσεων τις οποίες πολλές φορές δεν μπορούν να καταφέρουν από μόνοι τους οι αντίστοιχοι οργανισμοί της πολιτείας και της δημόσιας υγείας. 

Το φεστιβάλ θα εμπεριέχει και πολλά μηνύματα για την ανάγκη να ξεπεράσουμε τα στερεότυπα, την προκατάληψη και το στίγμα που άφηνε το θέμα της ψυχικής υγείας στις οικογένειες εκείνες που η ασθένεια χτυπούσε την πόρτα τους.


Αυτό που ζητούν οι εθελοντές φοιτητές είναι να υπάρξει ενδιαφέρον για την συμμετοχή τους από μουσικά συγκροτήματα της Ελλάδας και του εξωτερικού, αλλά και να δείξουν την αντίστοιχη ευαισθησία χορηγοί - εταιρίες, έτσι ώστε να προχωρήσει το project. 

Βλέπετε, πίσω από όλο αυτό δεν υπάρχει κάποια ΜΚΟ ή κάτι αντίστοιχο. "Η ομάδα μας αποτελείται από 30 περίπου εθελοντές φοιτητές που τρέχουν το όλο θέμα και η προσπάθεια μας είναι από κάθε πλευρά ανιδιοτελής, μη έχοντας σαν στόχο το όποιο κέρδος, αλλά την ενίσχυση της παιδικής ψυχικής υγείας, περνώντας το μήνυμα που πρέπει" τονίζει η Ειρήνη Τσακίρογλου. 

Πώς θα γίνει αυτή η ενίσχυση; Σκοπός είναι πέρα από τις καλλιτεχνικές εκδηλώσεις και τις μουσικές συναυλίες να υπάρχουν και διάφοροι πάγκοι με artwork (πίνακες ζωγραφικής, μπουζάκια, κονκάρδες και δεκάδες ακόμα άλλα πράγματα), ώστε οι επισκέπτες που θέλουν να ενισχύσουν το σκοπό να αγοράσουν κάτι. Το project μπορεί να μας μοιάζει κάπως ουτοπικό, έχοντας έναν καθαρά φιλανθρωπικό σκοπό, όμως οι εθελοντές φοιτητές έχουν κάνει ήδη αρκετή δουλειά και έχουν κλείσει από τώρα την ημερομηνία, στις 18 με 19 Απριλίου, στο Άμστερνταμ.

Ζητούνται μόνο ακόμα περισσότερα συγκροτήματα για τις συναυλίες από όλα τα μέρη της Ευρώπης (δεν υπάρχει κάποια χρηματική αμοιβή, προσδοκάται όμως ότι θα καλυφτούν, έστω και κάποια από τα έξοδα της διαμονής τους), ακόμα περισσότεροι εθελοντές που να στηρίξουν αυτή την προσπάθεια (στην Πάτρα εθελόντρια έχει δηλώσει η φωτογράφος και φοιτήτρια Μαρίλια Βασιλακοπούλου) και φυσικά χορηγοί που θα δώσουν τη δυνατότητα στη διοργάνωση να γίνει ακόμα πιο άρτια και να εκπληρώσει το σκοπό της.

Έναν σκοπό που όπως προείπαμε είναι ιερός και δεν έχει σύνορα. 


*Αξίζει να αναφέρουμε δύο λόγια για τους Chasing Attractors, την μπάντα που είχε αυτή την πρωτοβουλία από την αρχή. Οι Chaising Attractors είναι ένα συγκρότημα που αποτελείται από φοιτητές και πρόκειται να  κυκλοφορήσει σε λίγο καιρό από τώρα τον πρώτο του δίσκο, με τίτλο "30 Days to Suicide".

Είναι μία πενταμελής μπάντα που κινείται κυρίως στους ήχους της Multiversial Rock και η οποία έχει κάνει αρκετές εμφανίσεις και live. Πρόσφατα ανέβηκε στη σκηνή του Street Mode Festival της Θεσσαλονίκης εκεί που είχαν παρουσία σημαντικά ονόματα της μουσικής και μπάντες που προέρχονταν από όλα τα μέρη της Ευρώπης. 

Τα μέλη του συγκροτήματος είναι τα εξής: Ειρήνη Νακοπούλου - Vocalist, Ειρήνη Τσακίρογλου - Keys/Back Vocals, Λευτέρης Φιλιππάκης- Guitarist, Δημήτρης Βουτσαδάκης - Drums και Κωνσταντίνος Βάββας-Bassist.