Το άκουσμα και μόνο του ονόματος του ήταν αρκετό για να αισθανθείς δέος, μπροστά σε έναν άνθρωπο που είχε αφιερώσει τη ζωή του σε δύο πράγματα, στην τέχνη και την οικογένεια του.

Το άκουσμα όμως της φωνής του, ακούγοντας τον να τραγουδάει, με εκείνο το βαρύ μπάσο τόνο ήταν μια άλλη αίσθηση που μόνο όσοι είχαν την τύχη να τον απολαύσουν από κοντά θα μπορούσαν να καταλάβουν. 

Μια λέξη θα μπορούσε να την περιγράψει κάπως αυτή την αίσθηση, αυτά τα συναισθήματα που σου έβγαζε. Ανατριχίλα ίσως. Ο Χρήστος Στυλιανέας πέρασε από τα ξημερώματα της Κυριακής στο πάνθεον της ιστορίας, φεύγοντας από την ζωή στην ηλικία των 75 ετών ύστερα από γενναία μάχη που έδωσε με τον καρκίνο. Μια μάχη που όπως όλες τις μάχες της ζωής του την έδωσε με αξιοπρέπεια και με ψηλά το κεφάλι

Στην ιστορία μένει σαν την καλύτερη φωνή που έχει γνωρίσει ποτέ η νυχτερινή ζωή της Πάτρας και όχι μόνο αυτή. Ένας τραγουδιστής που θα μπορούσε να είχε κάνει άνετα καριέρα στις μεγάλες αθηναϊκές πίστες τις οποίες όμως ο ίδιος της απαρνήθηκε λόγω χαρακτήρα, προσωπικότητας, αλλά και οικογένειας, όταν μαζί με την αγαπημένη του σύζυγο πήρε την απόφαση να αφήσουν την Αθήνα και να ζήσουν στην Πάτρα. 


Γεννημένος στον Πειραιά αγάπησε την Πάτρα μέσα από το τραγούδι του και την συνεργασία με το "Χάραμα".

Τον είχαν χαρακτηρίσει ως Στέλιο Καζαντζίδη της Πάτρας, αφού οι φωνές τους θα μπορούσε να πει κανείς ότι είχαν το ίδιο βάθος και ύφος. Ο Χρήστος Στυλιανέας όμως δεν ήταν μόνο τραγουδιστής. 

Έγραφε μουσική, σκάρωνε στίχους, είχε μια ποιητική ματιά στα πράγματα και διέθετε ένα μεγάλο ταλέντο στην ζωγραφική από την οποία αγάπησε ξεχωριστά και με έναν μοναδικό τρόπο την αγιογραφία. Τραγουδιστής, συνθέτης, μουσικός, στιχουργός, ζωγράφος και αγιογράφος. 

Η φύση του είχε χαρίσει τέτοιο ταλέντο. Πάνω από όλα όμως τον είχε προικίσει με μία ηρεμία και μία πραότητα στον χαρακτήρα, κάτι που τον έκανε στους πάντες συμπαθή και γλυκύτατο.

Την αγάπη του αυτή για την τέχνη την κληροδότησε στα πέντε παιδιά του, την Ευτυχία, τη Δέσποινα, την Ιουστίνη, τη Σοφία και τον Κωσταντίνο, δημιουργώντας μαζί με την αγαπημένη του σύζυγο και συνοδοιπόρο στην ζωή του, την Βούλα Γκάνια, μια ευτυχισμένη οικογένεια. 


Στους παλιότερους θα μείνουν αλησμόνητες οι εμφανίσεις του στις αρχές της δεκαετίας του '80 στο "Χάραμα", αλλά και οι μουσικές, θεατρικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις που διοργάνωνε μαζί με τη γυναίκα του στο Δημοτικό Σχολείο Βραχνείκων, παίρνοντας αυτή την πρωτοβουλία όταν μετακόμισαν στην Πάτρα και είδαν ότι το σχολείο της περιοχής του δεν είχε το μάθημα των καλλιτεχνικών, αναλαμβάνοντας έτσι οι ίδιοι τα έξοδα των παραστάσεων, ανιδιοτελώς και αφιλοκερδώς. 

Στους νεότερους θα μείνουν ασφαλώς στη μνήμη τους οι τελευταίες εμφανίσεις που έκανε σε μαγαζιά της Πάτρας, αλλά και οι δίσκοι του, έχοντας συνεργαστεί με μεγάλα ονόματα του καλλιτεχνικού πενταγράμμου, δίνοντας είτε την μουσική του, είτε τους στίχους του, είτε ακόμα και την φωνή του, υπογράφοντας με το ψευδώνυμο "Φιλεάς". 

Τον περασμένο Νοέμβριο είχε την ευτυχία να γίνει για πρώτη φορά παππούς, ενώ στις αρχές Οκτωβρίου κυκλοφόρησε το νέο cd του Χρήστου Στυλιανέα «Τα τραγούδια της ζωής μας», ωστόσο δεν μπόρεσε να μάθει για αυτή την κυκλοφορία μιας και νοσηλευόταν από τις 17 Σεπτεμβρίου. 


Στυλιανέας Χρήστος : Μην κλαις και μην λυπάσαι


ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΑΓΓΕΛΙΑ - ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΥΛΙΑΝΕΑΣ


Χρηστος Στυλιανέας ♫♫ Σ' ένα παγκάκι

Η είδηση του θανάτου του σκόρπισε την θλίψη.

Τα μηνύματα αποχαιρετισμού και οι αναρτήσεις των Πατρινών και όχι μόνο, για τον χαμό του είναι δεκάδες. Οι πάντες μιλούν για μία μεγάλη φωνή, για έναν μεγάλο καλλιτέχνη, για έναν μεγάλο άνθρωπο. Αρκετά είναι και τα μηνύματα συμπαράστασης προς την οικογένεια του που θα σηκώσει το βάρος της απώλειας του. 

Ο Χρήστος Στυλιανέας αφήνει στο καλλιτεχνικό και μουσικό τομέα ένα δυσαναπλήρωτο κενό για τα πολιτιστικά δρώμενα της Πάτρας. Με τον θάνατο του κλείνει και ένας κύκλος της νυχτερινής διασκέδασης της Πάτρας, μιας εποχής που ανθούσαν τα μαγαζιά, οι ταβέρνες, τα κουτούκια και τα μεγαλύτερα νυχτερινά κέντρα, βγάζοντας μέσα από αυτή την ακμή τους, τόσο σπουδαίους καλλιτέχνες. Σπουδαίους και ταπεινούς. 

*Την Τρίτη 15 Οκτωβρίου και ώρα 15:00 στην "Ελευθέρα Αποστολική Εκκλησία της Πεντηκοστής" (Αυστραλίας 100 & Κανελλοπούλου), θα διεξαχθεί η εξόδιος ακολουθία του Χρήστου Στυλιανέα και στις 16:30 θα γίνει η ταφή στο Α' Νεκροταφείο Πατρών.


Χρήστος Στυλιανέας τραγουδά Σαμοΐλη ♫ πως πονώ (Χιλή)