Φανταστείτε το κέντρο της Πάτρας χωρίς τον θόρυβο των δεκάδων αυτοκινήτων και των δικύκλων που καθημερινά διέρχονται τους δρόμους της πόλης. Φανταστείτε μία πόλη που θα είναι γεμάτη από οχήματα που δεν θα χρειάζονται καύσιμα, χωρίς εξατμίσεις, μη βγάζοντας όλα αυτά τα αέρια που καθημερινά μολύνουν την ατμόσφαιρα και τον αέρα που αναπνέουμε. 

Μιλάμε για μία άλλη Πάτρα, σύγχρονη και ευρωπαϊκή που θα εξασφαλίζει στους δημότες και στους επισκέπτες μία καλύτερη ποιότητα ζωής. Μιλάμε για τα "καθαρά" μέσα, τα ηλεκτρικά οχήματα που στις μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις έχουν μπει ήδη στην καθημερινότητα των πολιτών και σε άλλες πόλεις της επικράτειας μας έχουν ξεκινήσει να γίνονται τα πρώτα βήματα προς αυτή την κατεύθυνση. 

Είναι καιρός λοιπόν να γίνουν και στην Πάτρα, μία πόλη που έχει τεράστιες προοπτικές προς την πράσινη ανάπτυξη και που δυστυχώς αντιμετωπίζει σημαντικά κυκλοφοριακά προβλήματα με τα συμβατικά μέσα μεταφοράς. Από αυτή την άποψη το κατάστημα της "Ηλεκτροκίνησης Πάτρας" είναι μία από τις πιο πρωτοποριακές και καινοτόμες επιχειρήσεις που έχουμε συναντήσει στην αχαϊκή πρωτεύουσα, αλλά και γενικότερα στην Δυτική Ελλάδα. 

Είναι η εταιρεία που φέρνει για πρώτη φορά στην Πάτρα τα ηλεκτροκίνητα οχήματα, δίνοντας τη δυνατότητα στους πολίτες της να έρθουν σε άμεση επαφή με μία νέα μορφή συγκοινωνίας και οδήγησης που σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες, συγκοινωνιολόγους και περιβαλλοντολόγους αποτελεί το μέλλον και είναι αυτή που θα κυριαρχήσει τις επόμενες δεκαετίες στις μεγαλουπόλεις και στα αστικά κέντρα. 


Πήγαμε στην Ηλεκτροκίνηση της Πάτρας και τα μάθαμε όλα!

Τα ηλεκτροκίνητα οχήματα είναι ήδη εδώ!

Τα ηλεκτροκίνητα οχήματα πρόκειται να αλλάξουν τα δεδομένα και τα όσα μέχρι στιγμής γνωρίζαμε για την κίνηση και την κυκλοφορία στους δρόμους της πόλης, φέρνοντας την ανατροπή και κάνοντας την μεγάλη επανάσταση στον τομέα της μεταφοράς.

Σύμφωνα με τα όσα τονίζει στο patrasevents.gr o ιδιοκτήτης της επιχείρησης Μιχαήλ Σπας τα ηλεκτρικά οχήματα όχι μόνο είναι βολικά στην χρήση τους, αλλά θα μας βοηθήσουν στην εξοικονόμηση ενέργειας και κατά συνέπεια θα συμβάλλουν στην σημαντική μείωση των εξόδων και των χρημάτων που δαπανούμε σήμερα για τα συμβατικά οχήματα. 

"Το μόνο που χρειάζεται είναι μια μπαταρία για να τα φορτίζουμε. Με τα ηλεκτρικά οχήματα ξεχνάμε τα χρήματα για βενζίνη, για συντήρηση, για τέλη κυκλοφορίας και γενικότερα η εξοικονόμηση που μπορεί να μας προσφέρει ένα τέτοιο μέσο στην τσέπη μας είναι σημαντική σε κάθε επίπεδο αφού σύμφωνα με υπολογισμούς που έχουν γίνει τα ηλεκτροκίνητα οχήματα είναι 14 φορές πιο φθηνά από τα βενζινοκίνητα". 

Ταυτόχρονα, όπως τονίζει ο Μιχαήλ Σπας, η χρήση τους είναι αρκετά βολική για την πόλη. Τα στοιχεία αυτά έχουν οδηγήσει τους τελευταίους μήνες ολοένα και περισσότερους οδηγούς να στραφούν στα ηλεκτροκίνητα οχήματα, έστω και με κάποια καθυστέρηση, σε σύγκριση με τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές χώρες.

Η Πάτρα, μπορεί να έχει μείνει κάπως πίσω στον τομέα των ηλεκτροκίνητων οχημάτων ακόμα και να μην έχει κάνει τα βήματα που χρειάζονται, αλλά σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη της επιχείρησης, στην αγορά αυτού του κλάδου υπάρχει μία σημαντική αύξηση σε πανελλήνιο επίπεδο στην εμπορική κίνηση. "Τον τελευταίο χρόνο υπάρχει μία αύξηση στην χρήση ηλεκτροκίνητων οχημάτων κατά 40% περίπου στην αγορά, σε σύγκριση με την περασμένη χρονιά".

Το γεγονός αυτό δείχνει μία οριζόντια πρόοδο που αποτυπώνει ότι ολοένα και περισσότεροι από εμάς έχουμε συνειδητοποιήσει την ανάγκη για αλλαγή στα οχήματα που χρησιμοποιούμε. "Λένε ότι τα ηλεκτροκίνητα οχήματα είναι το μέλλον" τονίζει ο Μιχαήλ Σπας. "Για μένα δεν είναι μόνο το μέλλον, αλλά είναι ήδη παρόν και υπάρχουν στην καθημερινότητα μας". 


Φορτίζει εύκολα και δίνει "ενέργεια" στη τσέπη

Σε αντίθεση με τα όσα πιστεύει η κοινή γνώμη το φόρτισμα της μπαταρίας στα ηλεκτρικά οχήματα είναι μία γρήγορη και εύκολη υπόθεση.

Για παράδειγμα, στα σκούτερ ο χρόνος που χρειάζεται για να ολοκληρωθεί πλήρως η φόρτιση της μπαταρίας δεν ξεπερνά σε καμία περίπτωση τις έξι με οχτώ ώρες και φτάνει το ελάχιστο τις τέσσερις με πέντε ώρες, ανάλογα με τον κινητήρα του μοντέλου. 

Την ίδια στιγμή η μέση τιμή κατανάλωσης ενέργειας (πάλι ανάλογα με τον κινητήρα του μοντέλου) ξεκινά από τα 1,3 kwh/ 100 k.m. και φτάνει τα 2,6 kwh/100k k.m. Το κόστος μετακίνησης στα ηλεκτρικά σκούτερ δεν είναι τίποτα άλλο παρά το κόστος φόρτισης της μπαταρίας, κάτι που δεν χρειάζεται ασφαλώς κάποιον ειδικό σταθμό, αλλά μπορεί να γίνει εύκολα από μία οικιακή κανονική πρίζα. 

Στο οικιακό τιμολόγιο της ΔΕΗ το κόστος της Kwh είναι ανεξάρτητο από την συνολική πάγια χρέωση που πληρώνει ο καταναλωτής. Η επίσημη σημερινή τιμή της Kwh βάση τιμοκαταλόγου της ΔΕΗ είναι κλιμακούμενη και κυμαίνεται από 0,09744€ η χαμηλότερη έως 0,17063€ η υψηλότερη.

Αν χρησιμοποιήσουμε για παράδειγμα ως μέση τιμή τα 0,134€ το κόστος μετακίνησης μεταφράζεται για μοντέλα με κινητήρα από 250w έως 1000w στα 0,174€/100Km, για μοντέλα με κινητήρα από 2500w έως 3500w στα 0,254€/100Km και για μοντέλα με κινητήρα από 5000w έως 6000w στα 0,348€/100Km. 


Ξεχάστε για πάντα το κόστος συντήρησης

Ένας ακόμα σημαντικός παράγοντας που κάνει τα ηλεκτροκίνητα σκούτερ να συμφέρουν είναι ότι σε αυτά, σε αντίθεση με τα βενζινοκίνητα οχήματα, δεν υπάρχει το κόστος σέρβις, ενώ η συντήρηση τους είναι μηδαμινή αφού δεν υπάρχουν αλλαγές λαδιών, φίλτρα, κιβώτια ταχυτήτων και όλα όσα ισχύουν για τα συμβατικά δίκυκλα.

Επίσης, στα ηλεκτροκίνητα σκούτερ δεν χρειάζεται κάποιο κόστος συντήρησης ο ηλεκτροκινητήρας, καθώς δεν έχει ούτε ψύκτρες. Με λίγα λόγια στα ηλεκτροκίνητα σκούτερ δεν ισχύει η λογική του τακτικού σέρβις, παρά μόνο για τις αλλαγές στα αναλώσιμα. 

Παράλληλα, το δίπλωμα οδήγησης είναι αρκετά πιο φθηνό για τα ηλεκτροκίνητα σκούτερ, σε σύγκριση με τα υπόλοιπα, ενώ οι όροι του διαφέρουν. Πιο συγκεκριμένα για scooter από 250w – 3000w χρειάζεστε δίπλωμα οδήγησης από την τροχαία αντίστοιχο για οδήγηση μοτοσικλέτας έως 50cc ενώ για scooter από 3000w – 8000w χρειάζεστε δίπλωμα οδήγησης από το υπουργείο συγκοινωνιών αντίστοιχο για οδήγηση μοτοσικλέτας έως 125cc.

Θα πρέπει επίσης να προσθέσουμε ότι η άδεια κυκλοφορίας δεν αποτελεί πάντα απαραίτητη προϋπόθεση για όλα αυτά του τύπου τα οχήματα, καθώς υπάρχουν μοντέλα που αυτό το απαραίτητο "χαρτί" για τα υπόλοιπα μέσα μεταφοράς, δεν χρειάζεται.

Εξάλλου, η ασφάλιση που είναι υποχρεωτική για όλα τα μέσα, προσφέρεται σε ειδικά οικονομικά πακέτα από όλες σχεδόν τις ασφαλιστικές εταιρείες για τα ηλεκτροκίνητα δίκυκλα, σε σύγκριση με αυτά που χρεώνουν τα αντίστοιχα βενζινοκίνητα. 


Απαραίτητος όρος η "πράσινη" οδήγηση

Ωστόσο, πέρα από το οικονομικό σκέλος τα οχήματα αυτά, συμβάλουν στην πράσινη ανάπτυξη και δίνουν στους οδηγούς την δυνατότητα να συμμετάσχουν ενεργά σε αυτόν την κατεύθυνση, σε μία περίοδο που ο πλανήτης το έχει ανάγκη περισσότερο από ποτέ. Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής είναι γνωστές σε όλους. 

Στόχος των διαδηλώσεων που γίνονται σε όλο τον κόσμο για την επιβράδυνση του φαινομένου είναι η αντιμετώπιση των συνεπειών αυτών και η προσαρμογή του σύγχρονου ανθρώπου στις νέες συνθήκες.

Ένας από τους βασικούς όρους της προσαρμογής αυτής είναι η παύση της χρήσης των συμβατικών οχημάτων με την βενζίνη και το πετρέλαιο που καταναλώνουν και η στροφή σε κάθε επίπεδο μεταφοράς προς τα ηλεκτροκίνητα οχήματα, τα "καθαρά" μέσα. Ηλεκτρικά αυτοκίνητα, ηλεκτρικά μηχανάκια, ακόμα και ηλεκτρικά μέσα μαζικής μεταφοράς.

Η στροφή αυτή είναι ένας από τους όρους για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και της βελτίωσης του περιβάλλοντος στα αστικά κέντρα που βρίσκει σύμφωνους όλους τους επιστήμονες της παγκόσμιας κοινότητας. Οπότε είναι η η στιγμή παίρνοντας ένα τέτοιο καθαρό μέσο να συμβάλλουμε και εμείς σε αυτή την προσπάθεια, κάνοντας μία βόλτα από την "Ηλεκτροκίνηση Πάτρας". 


Δοκιμάστε τη διαφορά ψυχολογίας στο τιμόνι!

Ταυτόχρονα η οδήγηση ενός ηλεκτροκίνητου οχήματος δεν διαφέρει σε πολλά από τα αντίστοιχα συμβατικά οχήματα και ειδικότερα για τα δίκυκλα θα έλεγε κανείς πως είναι πιο ασφαλής.

To patrasevents.gr πήγε στον εκθεσιακό χώρο της Ηλεκτροκίνησης στην Πάτρα, στην Μαραθώνος 2 και Πανεπιστημίου και δοκίμασε τα δίκυκλα ηλεκτροκίνητα οχήματα, κάνοντας test drive στους δρόμους της Πάτρας.  

Αυτό που διαπίστωσε από τη δική του εμπειρία είναι ότι τα ηλεκτροκίνητα δίκυκλα σου προσφέρουν αρκετά πλεονεκτήματα στην οδήγηση μέσα στην πόλη, ενώ κατά περίεργο τρόπο, σου δίνουν μία άλλη ψυχολογία πάνω στο τιμόνι, ένα συναίσθημα ευεξίας που είναι αρκετά μακρινό και απέχει από το προφίλ του Έλληνα οδηγού, με τα νεύρα και το άγχος που τον χαρακτηρίζουν στους δρόμους. 

Το κατάστημα της "Ηλεκτροκίνησης Πάτρας" προσφέρει στους υποψήφιους αγοραστές που ενδιαφέρονται να αποκτήσουν ένα τέτοιο όχημα ένα δωρεάν test drive για να διαπιστώσουν και οι ίδιοι την διαφορά της εμπειρίας της πράσινης και καθαρής οδήγησης. Πρόκειται ουσιαστικά για μία αλλαγή όχι μόνο στο θέμα της οδήγησης, αλλά και στην νοοτροπία που μας διέπει. 

Η επιχείρηση, όπως θα διαπιστώσει κανείς πηγαίνοντας στον εκθεσιακό της χώρο και στο κατάστημα που διατηρεί στην Πάτρα, έχει μία μεγάλη γκάμα προϊόντων ηλεκτροκίνητων οχημάτων, για κάθε γούστο και για κάθε ηλικία. Είναι ευκαιρία να εκμεταλλευτούμε αυτή την ευκαιρία που μας δίνεται.

Μην χάνετε χρόνο! Ελάτε και εσείς να κάνετε ένα test drive και να δοκιμάσετε την ασφάλεια και την απόλαυση της οδήγησης ενός ηλεκτρικού οχήματος. Γιατί το είπαμε. Το μέλλον είναι η ηλεκτροκίνηση και η Πάτρα μέσω της επιχείρησης αυτής πλέον βρίσκεται ήδη στην πρίζα!