Η Τουρκία όχι μόνο δεν πτοείται από τις αμερικανικές προειδοποιήσεις για τη στρατιωτική επιχείρηση που έχει εξαπολύσει στη Συρία, αλλά απειλεί την Ουάσινγκτον με αντίποινα, σε περίπτωση που ληφθούν μέτρα εναντίον της Άγκυρας.

Αφού ο Ντόναλντ Τραμπ απείλησε αρκετές φορές μέσω Twitter με εξολόθρευση της τουρκικής οικονομίας, σε περίπτωση που η Τουρκία κάνει κάποια λάθος κίνηση στη στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία, τώρα ο Αμερικανός πρόεδρος προχώρησε στο επόμενο βήμα και έδωσε το «πράσινο φως» προκειμένου να σχεδιαστούν κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας.

Οι κυρώσεις αυτές μπορούν να εξουδετερώσουν την τουρκική οικονομία, αν αυτό καταστεί αναγκαίο, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Στίβεν Μνούτσιν. Παράλληλα, Ρεπυμπλικανοί γερουσιαστές ετοιμάζουν σχέδιο νόμου που θα προβλέπει την επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας, εξαιτίας της στρατιωτικής επιχείρησης στη Συρία, εναντίον των κουρδικών δυνάμεων.

Τουρκία: Μην αμφιβάλλετε, θα απαντήσουμε

Όμως, οι προειδοποιήσεις αυτές δεν πτοούν στο ελάχιστον την Τουρκία. Εξάλλου, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ξεκαθάρισε ότι παρά τις απειλές, η στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία δεν πρόκειται να σταματήσει. Όμως, η Αγκυρα δεν έμεινε εκεί, αλλά απείλησε τις ΗΠΑ ότι θα απαντήσει στις όποιες κυρώσεις.

«Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι ετοιμάζει κυρώσεις για τη χώρα μας σχετικά με την επιχείρηση “πηγή ειρήνης”. Οταν ξεκίνησε η επιχείρηση, μεταφέραμε πληροφορίες στην αμερικανική κυβέρνηση, σε όλα τα επίπεδα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, Χαμί Ακσόι. «Η Τουρκία μάχεται τρομοκρατικές οργανώσεις που αποτελούν απειλή στην εθνική ασφάλεια και αυτή η μάχη θα συνεχιστεί με αποφασιστικότητα. Κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλει ότι θα ανταποκριθούμε πλήρως, σε κάθε βήμα, σε πλήρη αμοιβαιότητα», τόνισε ο Τούρκος αξιωματούχος, αναφερόμενος στην απειλή της Ουάσινγκτον για κυρώσεις.

Αμερικανοί στρατιώτες κινδύνευσαν από τουρκικά πυρά

Όμως, η ένταση δεν περιορίζεται στο επίπεδο των απειλών για κυρώσεις, αλλά και στο πεδίο της μάχης, καθώς το Πεντάγωνο επιβεβαίωσε ότι Αμερικανοί στρατιωτικοί βρέθηκαν αντιμέτωποι με πυρά του πυροβολικού της Τουρκίας.

Η έκρηξη έγινε κοντά στην πόλη Κομπάνι, στη βόρεια Συρία, μερικές εκατοντάδες μέτρα από φυλάκιο των ΗΠΑ. Η Ουάσινγκτον επέμεινε ότι η Τουρκία γνωρίζει ότι εκεί βρίσκονται Αμερικανοί στρατιωτικοί και απαίτησε από την Αγκυρα να «απέχει από ενέργειες που θα μπορούσαν να έχουν αποτέλεσμα οι Αμερικανοί στρατιωτικοί να αναλάβουν άμεση αμυντική δράση».

Μάλιστα ο αρχηγός του γενικού επιτελείου των ΗΠΑ, στρατηγός Μαρκ Μάιλι, αφού τόνισε ότι η Τουρκία έχει λάβει συντεταγμένες για το πού βρίσκονται οι αμερικανικές δυνάμεις, υπογράμμισε: «Οι πάντες γνωρίζουν ότι είμαστε ο αμερικανικός στρατός και επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας στην αυτοάμυνα».

Από την πλευρά της, η Τουρκία υποστηρίζει ότι δεν άνοιξε πυρ εναντίον φυλακίου των ΗΠΑ. «Είχαν ληφθεί όλα τα προληπτικά μέτρα προτού ανοίξουμε πυρ προκειμένου να αποτραπεί όποια βλάβη στην αμερικανική βάση. Ως πρόληψη, παύσαμε πυρ μόλις λάβαμε πληροφορίες από τις ΗΠΑ. Απορρίπτουμε σθεναρά τον ισχυρισμό ότι έπεσαν πυρ εναντίον δυνάμεων των ΗΠΑ ή του συνασπισμού», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Άμυνας.