Όλα τα γεφύρια του Εύηνου και των παραποτάμων του, ειδικά τα πέτρινα, αποτελούν μοναδική κληρονομιά που γεφυρώνει το χθες με το σήμερα. Τα περισσότερα από τα γεφύρια αυτά είναι μονότοξα και είναι κτισμένα σε επιλεγμένα σημεία όπου η κοίτη των ποταμών είναι στενή. Στέκονται υπερήφανα εδώ και πολλά χρόνια σχεδόν παρατημένα στη βαθιά σκιά των νέων οδικών αξόνων.

Το γεφύρι της Αρτοτίβας κατασκευάστηκε κατά την Α΄Ενετοκρατία (1407-1499) σε σχήμα τοξωτό και είναι λιθόκτιστο με ασβεστοκονίαμα. Βρίσκεται σε μοναδική θέση στο στενότερο σημείο του ποταμού Ευήνου λίγο πριν συναντήσει τον παραπόταμό του Κότσαλο. Έχει άνοιγμα 22,35 μ., πλάτος 2,4 μ. και πάχος 1μ. Το οδόστρωμα από τα δύο άκρα της γέφυρας ως την κορυφή προχωρεί με κεκλιμένα πλατύσκαλα.

Η τελική επίστρωση γίνεται με καλντερίμι επιμελώς κατασκευασμένο. Συνέδεε τη Δυτική Αιτωλία με την ορεινή Ναυπακτία και Ευρυτανία μέχρι τη δεκαετία του 1950, οπότε κατασκευάσθηκε ο νέος δρόμος Θέρμου-Πλατάνου.

Μια μικρή εξόρμηση στην περιοχή είναι αρκετή ώστε να μείνει για πάντα χαραγμένη στη μνήμη σας. Το γιατί θα το δείτε στις φωτογραφίες και το βίντεο που ακολουθούν.


φωτο-chrispetropoulos1

φωτο-chrispetropoulos1


φωτο-panos_koronidis

φωτο-panos_koronidis


φωτο-iliasoldlady

φωτο-iliasoldlady


φωτο-l.a.ventouris

φωτο-l.a.ventouris


φωτο-strb93

φωτο-strb93


Βίντεο: airviews gr74