Η Διεύθυνση Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Πρασίνου του Δήμου Πατρέων, με αφορμή δημοσιεύματα που αναφέρονται στις σκάλες της Αγίου Νικολάου, διευκρινίζει τα εξής:

«Οι σκάλες της Αγίου Νικολάου αποτελούν αναμφίβολα τις σημαντικότερες από αυτές που βρίσκονται στην πόλη καθώς εξυπηρετούν τον  αρχικό σκοπό της κατασκευής τους, που είναι η σύνδεση της Άνω με την Κάτω Πόλη, βρίσκονται σε με μια σπουδαία γειτονιά, το Κάστρο, το παλιό Νοσοκομείο κ.λπ., αποτελούν  χαρακτηριστικό δείγμα της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της Πάτρας, είναι σημαντικό αξιοθέατο και προσφέρουν όμορφη θέα προς το κέντρο της πόλης, τον Πατραϊκό και τα απέναντι βουνά της Αιτωλοακαρνανίας. 

Οι συγκεκριμένες Σκάλες όμως διαθέτουν επιπλέον δύο χαρακτηριστικά που τις κάνουν πραγματικό σημείο αναφοράς για την πόλη, τα παρτέρια τους και το γεγονός ότι αποτελούν σημείο συνάθροισης νέων ανθρώπων, ιδιαίτερα τις βραδινές ώρες. Αυτά τα χαρακτηριστικά τούς προσδίνουν ένα μοναδικό χαρακτήρα και απογειώνουν τις τεράστιες δυνατότητες αξιοποίησης που διαθέτουν. 

Το τελευταία χρόνια το τμήμα Πρασίνου του Δήμου μας παρεμβαίνει τακτικά στα παρτέρια με εργασίες συντήρησής του πρασίνου που περιλαμβάνουν απομάκρυνση αυτοφυούς βλάστησης, κλάδεμα δέντρων και κλάδεμα μπορντούρας, μία εργασία ιδιαίτερα επίπονη για τα συνεργεία μας, όχι μόνο επειδή τα παρτέρια είναι επικλινή, αλλά κυρίως επειδή δεν υπάρχει πρόσβαση οχημάτων παρά μόνο στο πάνω, στο κάτω μέρος και σε ένα σημείο ενδιάμεσα, οι εργάτες μας αναγκάζονται να συσσωρεύουν την κομμένη βλάστηση και να την απομακρύνουν τοποθετώντας τη σε πανιά και σύροντάς τη προς την οδό Αγίου Νικολάου, προκειμένου να φορτωθεί σε φορτηγά και να απομακρυνθεί. 

Το φυτικό είδος που σχηματίζει τη μπορντούρα στο αρχικό σχέδιο, το λιγούστρο, είναι ένα φυτό που δημιουργεί πολύ πυκνές και πλούσιες μπορντούρες, ιδιαίτερα όμως και όταν το φυτό είναι ενήλικο αναπτύσσεται ζωηρά και απαιτεί πολύ συχνά κλαδέματα για να συντηρηθεί στο ιδανικό απαιτούμενο ύψος, των 50 εκατοστών στη συγκεκριμένη περίπτωση. Λαμβάνοντας υπόψη το φόρτο εργασίας της υπηρεσίας πρασίνου του Δήμου κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και τα γνωστά προβλήματα έλλειψης προσωπικού και μέσων, είναι αρκετά συχνό φαινόμενο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, μία εποχή με έντονη δραστηριότητα και κίνηση πολιτών στις σκάλες, η μπορντούρα να μεγαλώνει υπέρμετρα και να δημιουργούνται στα παρτέρια μη ασφαλή σημεία για τη διέλευση και παραμονή των πολιτών. Επισημαίνεται εδώ ότι πολλά από τα λιγούστρα έχουν υποστεί ξήρανση λόγω γήρανσης.

Έχοντας σκοπό, όχι μόνο την ασφάλεια των πολιτών αλλά και τον καλλωπισμό των παρτεριών, το Τμήμα Πρασίνου του Δήμου μας, στο μέτρο των δυνατοτήτων του τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, πραγματοποίησε μία πιο ευρεία από τις συνηθισμένες παρεμβάσεις του την περασμένη άνοιξη. Πραγματοποίησε κλαδέματα σε όλα τα ψηλά, γερασμένα και επικίνδυνα δέντρα που φύονταν στα παρτέρια, κλάδεψε τους θάμνους και φύτεψε μερικές εκατοντάδες νέους θάμνους και εποχιακά φυτά, προς αντικατάσταση των ξερών και για εμπλουτισμό, για να δοθεί λίγο χρώμα και άρωμα στις άχαρες και εγκαταλελειμμένες σκάλες. Τέτοιες ενέργειες, συμπεριλαμβανομένων των φυτεύσεων, είναι προγραμματισμένο να επαναληφθούν από την Υπηρεσία. Δεν επρόκειτο για πλήρη φυτοτεχνική ανάπλαση και δεν θα μπορούσε να είναι τέτοια, καθώς αυτή μπορεί να πραγματοποιηθεί ως μέρος μίας συνολικής ανάπλασης της περιοχής η οποία θα περιλαμβάνει συντήρηση και ανακατασκευή όλων των στοιχείων ή και κατασκευή νέων και για την οποία απαιτείται συνεργασία διαφόρων ειδικοτήτων όπως αρχιτεκτόνων, πολιτικών μηχανικών, ηλεκτρολόγων, γεωτεχνικών κλπ. Η πλήρης φυτοτεχνική ανάπλαση προϋποθέτει άλλωστε και τοποθέτηση αρδευτικού συστήματος, το οποίο τοποθετείται πριν την εγκατάσταση των φυτών και του οποίου η μελέτη έπεται της μελέτης φύτευσης.

Είναι βασική προτεραιότητα της δημοτικής αρχής να βελτιώνει διαρκώς την εικόνα του κέντρου της πόλης μας  και αυτό να γίνεται προγραμματισμένα και συνολικά, με συνεργασίες διαφόρων υπηρεσιών και ειδικοτήτων προκειμένου να υπάρχει ένα ολοκληρωμένο και μόνιμο αποτέλεσμα. Ειδικότερα δε, για όλες τις ιστορικές κλίμακες της Πάτρας, προβλέπεται παρέμβαση ως υποέργο στο πλαίσιο του έργου: Ανάπλαση του ιστορικού κέντρου (Άνω και Κάτω Πόλης) της Πάτρας».