Ένα ντοκιμαντέρ για το πιο φημισμένο άγαλμα του κόσμου, το Άγαλμα της Ελευθερίας, ετοιμάζεται να προβάλει η HBO.

Το ντοκιμαντέρ έχει τίτλο: Liberty: Mother of Exiles» και προβάλει ιστορίες από την ιστορία του αγάλματος, από την ημέρα της έμπνευσής του ως σήμερα. Το ντοκιμαντέρ επιμελούνται δύο βραβευμένοι σκηνοθέτες, οι Φέντον Μπέιλι και Ράντι Μπαρμπάτο, με την πρώτη σκηνή να δείχνει την πρωτοποριακή τελετή εγκαινίων του νέου Μουσείου του Αγάλματος της Ελευθερίας και να συνεχίζει με ένα ταξίδι στην ιστορία του.

Το τρέιλερ του ντοκιμαντέρ για το Άγαλμα της Ελευθερίας

Μέσα από το ντοκιμαντέρ προβάλλεται η προσπάθεια του γλύπτη Φρεντερίκ Αουγκούστ Μπαρτολντί να το κατασκευάσει, καθώς και την απροσδόκητη ιστορία του αγάλματος, με τα λάθη και τις οικονομικές προκλήσεις που είχε να αντιμετωπίσει ο δημιουργός του. Μάλιστα γίνεται και ένα ταξίδι στην πατρίδα του γλύπτη, όπου φυλάσσονται τα πρωτότυπα σκίτσα του στο Μουσείο Μπαρτολντί. Το ντοκιμαντέρ αναζητά την προέλευση του αγάλματος στη Γαλλία και εξετάζει τον πολιτισμικό αντίκτυπό του, ενώ περιλαμβάνει και την περίφημη «εξαφάνιση» του Ντέιβιντ Κόπερφιλντ το 1983.


«Το Άγαλμα είναι το σύμβολο του αγώνα για ελευθερία σε όλο τον κόσμο» αναφέρουν οι Φέντον Μπέιλι και Ράντι Μπαρμπάτο, σκηνοθέτες και παραγωγοί της ταινίας. «Ως η “Μητέρα των Εξόριστων” η Ελευθερία χαιρετίζει εκατομμύρια μετανάστες που αναζητούν μια καλύτερη ζωή στην Αμερική. Αυτή η ταινία δεν θα μπορούσε να είναι κάτι άλλο, παρά μια έγκαιρη υπενθύμιση των αξιών που ανέκαθεν πρέσβευε το Άγαλμα» σημειώνουν. Το ντοκιμαντέρ θα προβληθεί στις οθόνες στις 17 Οκτωβρίου.