Μια παράσταση που έχει δώσει τα διαπιστευτήρια της και έχει κερδίσει το κοινό, βασισμένη σε ένα από τα πιο κλασικά και διαχρονικά κείμενα του Παγκόσμιου Θεάτρου, ανεβαίνει το Σάββατο και την Κυριακή 12 και 13 Οκτωβρίου, στη σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου Απόλλων της Πάτρας. 

Μιλάμε ασφαλώς για την "Γέρμα" του Φρεντερίκο Γκαρθία Λόρκα, σε σκηνοθεσία Θανάση Σαράντου και μετάφραση της ποιήτριας, Τζένης Μαστοράκη. Η παράσταση αυτή που ανέβηκε από την περασμένη άνοιξη στην Αθήνα, έχει κάνει περιοδεία στην Βόρεια Ελλάδα και έρχεται στην Πάτρα, έχοντας μαζί της εγκωμιαστικές κριτικές, αλλά και την αγάπη του θεατρικού κοινού που την έχει αγκαλιάσει. 

"Πρόκειται για μία παράσταση που στηρίζεται σε ένα από τα πιο ποιητικά έργα του Λόρκα που έχει ανέβει ποτέ στο θέατρο, την πλοκή και την υπόθεση της οποίας μεταφέραμε εμείς, σε ένα χωριό της Ηπείρου, θέλοντας να δέσουμε το οικουμενικό στοιχείο που έχει μέσα του αυτό το έργο, σε ένα δικό μας χώρο που παραπέμπει στη δική μας παράδοση και κουλτούρα" τονίζει ο σκηνοθέτης του έργου Θανάσης Σαράντος μιλώντας στο patrasevents.gr. 

Ο Θανάσης Σαράντος που έχει κάνει τη διασκευή του έργου και εκτός από σκηνοθέτης κρατά και το ρόλο του Βίκτορα, είδε στη "Γέρμα" του Λόρκα ένα έργο που αποτελεί έναν ύμνο για τη ζωή, για τη γυναίκα, τη μητρότητα και αναδεικνύει την προσωπική επανάσταση που χρειάζεται να κάνει ο καθένας από εμάς, απέναντι σε κάθε μορφής κοινωνικής σύμβασης. 

"Γέρμα" μια λέξη ομόηχη που σημαίνει στα ελληνικά το γέρσιμο, το ηλιοβασίλεμα, η δύση, στοιχεία που εμείς εδώ στην Πάτρα τα ζούμε έντονα κάθε απόγευμα με τα υπέροχα ηλιοβασιλέματα. Ένας ύμνος λοιπόν για τη ζωή που κατά μία έννοια ταιριάζει απόλυτα με αυτή την πόλη που έρχεται για να φιλοξενηθεί για δύο μέρες. 

"Η Γέρμα είναι μία γυναίκα που αναγκάζεται να είναι μαζί με έναν άνδρα που δεν αγαπά, υπακούοντας στις επιταγές της οικογένειας της που την θέλει να είναι στο πλευρό ενός κτηματία. Ο πρώτος της έρωτας, ο άνδρας που όπως φαίνεται ότι έχει στην καρδιά της, είναι αυτός που θέλει στην πραγματικότητα να είναι μαζί του, αλλά δεν μπορεί.

Ταυτόχρονα είναι αναγκασμένη να αντιμετωπίσει τα στερεότυπα και τις προκαταλήψεις της κοινωνίας της για τα όσα λέγονται για αυτή, μη μπορώντας, παρά τις προσπάθειές της, να κάνει το παιδί που ζητούσε. Είναι μία γυναίκα που ζει σε ένα ψέμα, γραμμένο όλο αυτό μέσα από την ποιητική ματιά του Λόρκα που αναδεικνύει με έναν υπέροχο τρόπο τις ανθρώπινες σχέσεις μέσα από αυτό το κείμενο". 


Στο έργο που θα δούμε στη σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου Απόλλων θα υπάρχουν πολλά στοιχεία που θα παραπέμπουν στην παράδοση και την κουλτούρα του τόπου μας. Τα σκηνικά, η ηπειρώτικη μουσική, αλλά και γενικότερα η ατμόσφαιρα μιας παράστασης που όπως έχει γραφτεί εκτός από ότι κινείται στο πνεύμα του Λόρκα, αναδεικνύει την αγάπη και το πάθος για την Ελλάδα. 

"Η μετάφραση της Τζένης Μαστοράκη, οι ηθοποιοί, αλλά και οι συντελεστές της παράστασης έχουν δώσει τον καλύτερο εαυτό τους, δένοντας ο καθένας με το ρόλο για ένα αποτέλεσμα που έχει αγκαλιαστεί από το κοινό και το ίδιο πιστεύουμε θα γίνει και στην Πάτρα" τονίζει ο Θανάσης Σαράντος.

"Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από τους Πατρινούς ήδη και αυτό μας ικανοποιεί ιδιαίτερα. Η Πάτρα, άλλωστε, είναι μία πόλη που αγαπάει το θέατρο και φυσικά την αγαπώ και εγώ, έχοντάς τη γνωρίσει, αλλά και συνεργαστεί με το ΔΗΠΕΘΕ". 

Το μήνυμα, εξάλλου, του έργου αγγίζει άπαντες και είναι διαχρονικό. "Να σταματήσουμε να ζούμε με τις συμβάσεις και με βάση τα όσα λένε οι γύρω μας. Έχουμε μία σύντομη ζωή και αυτή τη ζωή ας την ξοδέψουμε κάνοντας ότι αγαπάμε και ό,τι λέει η καρδιά μας" τονίζει πάνω σε αυτό ο κ. Σαράντος.

"Το τέλος του έργου, άλλωστε, είναι λυτρωτικό και έχει την αίσθηση της κάθαρσης. Είναι ένας ύμνος για τη ζωή από όποια πλευρά και να δει κανείς το κείμενο του Λόρκα". 


ΓΕΡΜΑ του Φ.Γ.Λόρκα - ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ