Το Arraiolos Meeting η Σύνοδος Κορυφής των Προέδρων Δημοκρατίας κρατών μελών της Ε.Ε. θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά στην Αθήνα σήμερα και αύριο. Η σημαντική συνάντηση διεξάγεται με πρωτοβουλία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου.

Ο Παυλόπουλος θα υποδεχτεί τους 13 προέδρους της ΕΕ

Στη Σύνοδο (Arraiolos Meeting) θα μετέχουν 13 μη Εκτελεστικοί Πρόεδροι Δημοκρατίας χωρών της ΕΕ, μεταξύ των οποίων της Γερμανίας, Ιταλίας, Πορτογαλίας και Βουλγαρίας, οι οποίοι θα συζητήσουν για την οικονομική και προσφυγική κρίση.
Στις συζητήσεις των 13 προέδρων και τα μέτρα που θα οδηγήσουν στην περαιτέρω ευρωπαϊκή ενοποίηση με απώτερο στόχο την δημιουργία μιας, ομοσπονδιακού τύπου, ευρωπαϊκής ένωσης. 

Τα τελικά συμπεράσματα της Συνόδου και οι πιθανές δράσεις θα συμπεριληφθούν σε κοινό κείμενο, την «Διακήρυξη των Αθηνών».
Στην Σύνοδο στην Αθήνα θα προσέλθουν οι Πρόεδροι των: Γερμανίας, Βουλγαρίας, Ελλάδας, Εσθονίας, Ιρλανδίας, Ιταλίας, Κροατίας, Λεττονίας, Μάλτας, Ουγγαρίας, Πολωνίας, Πορτογαλίας, και Σλοβενία ενώ θα απουσιάσουν για έκτακτους λόγους οι πρόεδροι της Αυστρίας και Φιλανδίας.

Η ιστορία της Συνόδου

Η ιστορία του Arraiolos Meeting μετρά 15 χρόνια. Συγκεκριμένα το 2003, και με πρωτοβουλία του τότε Προέδρου της Δημοκρατίας της Πορτογαλίας Χόρχε Σαμπέο, συνήλθε για πρώτη φορά στην πόλη της Πορτογαλίας Arraiolos (εξού και το όνομα της Συνόδου) μια ετήσια Σύνοδος των μη Εκτελεστικών Προέδρων της Δημοκρατίας των Κρατών-Μελών της Ένωσης.