Ως ένα «μεγάλο λάθος» χαρακτήρισε την εισβολή της Τουρκίας στην Συρία, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

Ο ΥΠ.ΕΞ, σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ, ανέφερε πως η Τουρκία «κάνει αλλεπάλληλα λάθη αυτής της φύσης και μορφής τα τελευταία χρόνια», τονίζοντας ότι η επιδίωξη της είναι να δημιουργήσει μια ζώνη με την μετακίνηση προσφύγων από τη Συρία και την μετεγκατάστασή τους εκεί, ως ζώνη απέναντι στο κουρδικό στοιχείο. Κίνηση την οποία χαρακτήρισε παράνομη.

«Αυτά δεν συμβαίνουν σε αυτή την περίπτωση. Άρα, αυτό που κάνει η Τουρκία είναι αντίθετο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των ίδιων των προσφύγων που βρίσκονται στην τουρκική επικράτεια», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Με αυτή την επιχείρηση η Τουρκία ανοίγει ένα μέτωπο το οποίο δεν την ωφελεί. Κάνουν πολύ μεγάλο λάθος οι Τούρκοι. Διαβάζουν τον 21ο αιώνα με εγχειρίδιο ανάγνωσης του τέλους του 19ου και των αρχών του 20ου αιώνα. Και καταλήγουν σε λάθος συμπεράσματα και σε λάθος κινήσεις».

Ο κ. Δένδιας συμφώνησε με τις δηλώσεις Γιούνκερ περί της μη χρηματοδότησης της ΕΕ της υποχρεωτικής μετεγκατάστασης των προσφύγων από την Τουρκία σε κατεχόμενη ζώνη, τονίζοντας πως η ΕΕ βεβαίως πρέπει να βοηθήσει την Τουρκία στον χειρισμό των προσφύγων, χωρίς χρηματοδότηση σε αυτούς, αλλά στις οργανώσεις που βοηθούν τους ανθρώπους. Παράλληλα εξέφρασε την βεβαιότητα ότι το ζήτημα της τουρκικής εισβολής στη Συρία θα συζητηθεί στο Συμβούλιο Υπουργών τη Δευτέρα.

Τέλος, ερωτηθείς σχετικά με τα αντιφατικά μηνύματα από τις ΗΠΑ και τον Ντόναλντ Τραμπ, απάντησε ότι δεν δικαιούται να κρίνει την πολιτική των ΗΠΑ απέναντι στη Συρία και την Τουρκία. «Εμένα με ενδιαφέρει πάρα πολύ η στάση των ΗΠΑ απέναντι στην Ελλάδα. Απέναντι σε αυτήν επιδιώκω να έχουμε την πιο ειλικρινή σχέση, να μεγιστοποιήσουμε με αμοιβαία κατανόηση τα οφέλη και από τις δύο πλευρές. Θεωρώ ότι οι σχέσεις μας είναι win win και νομίζω ότι απεδείχθη. Αναφέρομαι σε αυτή τη φάση στην Αμυντική Συμφωνία. Δεν τη θεωρώ όμως μια καταληκτική πορεία μιας συνεργασίας, τη θεωρώ άνοιγμα ενός νέου μεγάλου κεφαλαίου στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις», απάντησε.