Η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐας Σία Αναγνωστοπούλου συμμετείχε στην συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων με θέμα την ενημέρωση από τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για τα ευρωπαϊκά θέματα, κ. Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη. 

Αναλυτικά στην ομιλία της ανέφερε: 

"Θα ήθελα να ξεκινήσω, λέγοντας, ότι τα προηγούμενα χρόνια η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ανέπτυξε μια πολυεπίπεδη, πολυδιάστατη πολιτική και διεθνώς αλλά και στο επίπεδο της Ε.Ε., ενεργητική πολιτική που έβγαλε τη χώρα από την αδράνεια και αποκατέστησε το καταρρακωμένο και λόγω της κρίσης κύρος της. Αυτό που ήταν στην καρδιά της πολιτικής- της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ήταν σ’ αυτό το μεταβατικό κόσμο, ήταν σ' αυτό το μεταβαλλόμενο κόσμο που ζούμε και με τις πολλές προκλήσεις ειδικά στην περιοχή μας, να δημιουργήσουμε συνθήκες συνεργασίας, φιλίας και αλληλεγγύης στη βάση κοινών αναγκών. Η φωνή ενός κράτους-μέλους μέσα στην Ε.Ε., δυναμώνει, όταν μπορεί να έχει συνεργασίες φιλίας και αλληλεγγύης, με χώρες που συμμερίζονται της ίδιες πραγματικότητες.

Αποκορύφωμα αυτής της πολιτικής η οποία στόχευε σ’ ένα πράγμα, να αναδείξει την Ελλάδα πρωταγωνίστρια ως πυλώνα σταθερότητας και ειρήνης στην περιοχή μας, ήταν η Συμφωνία των Πρεσπών, που αναγνωρίστηκε από όλους τους ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους και από όλα τα κράτη-μέλη. Αυτό, έδωσε ένα τεράστιο κεφάλαιο - ευρωπαϊκό κεφάλαιο και όχι μόνο στη χώρα. Είμαστε υπέρ της διεύρυνσης των δυτικών Βαλκανίων, της ευρωπαϊκής διεύρυνσης στα δυτικά Βαλκάνια και αυτό το έχουμε υποστηρίξει πολλές φορές.

Κύριε Υπουργέ, όμως, έχετε συνταχθεί με την πλευρά της Γερμανίας, που βλέπει ομαδοποίηση των χωρών, Αλβανίας και Βόρεια Μακεδονίας. Και ερωτώ, τι έχετε κάνει αυτούς τους τρεις μήνες για να εξασφαλίσετε την προστασία των δικαιωμάτων της μειονότητας, αυτοπροσδιορισμού, δικαιώματα και περιουσιακό, σε περίπτωση που ανάψει πράσινο φως;

Θα ήθελα από την άλλη μεριά, εάν δεν ανάψει πράσινο φως για την Αλβανία, γιατί εμείς είχαμε κάνει άπειρα ταξίδια στα Τίρανα και κατορθώσαμε στην απόφαση διεύρυνσης τον Ιούνιο του 2018 να υπάρχει ρήτρα για το θέμα το μειονοτικό, η βόρεια Μακεδονία γιατί θα πρέπει να τιμωρηθεί γι' αυτό; Δεν θεωρείτε ότι αυτό θα μεγαλώσει την αστάθεια στην περιοχή, τους εθνικισμούς, αν μείνουν και οι δύο χώρες απέξω, ενώ ανάβοντας το πράσινο φως για τη βόρεια Μακεδονία, αυτό θα σταματήσει ή δεν θα επιτρέψει την έξαρση εθνικισμών;

Δεύτερον, είχαμε δώσει μεγάλη σημασία στις τετραμερείς συνεργασίες, κυρίως εκεί που υπήρχε η καρδιά του προβλήματος και αναφέρομαι πάντα στην περιοχή των Βαλκανίων. Είχαμε κάνει την τετραμερή συνεργασία με την Σερβία και είδαμε ότι δεν συνεχίζει αυτή η συνεργασία που είναι ζωτικής σημασίας και θα πω ότι είναι ζωτικής σημασίας, γιατί μόλις προχθές αυτό το κενό που φαίνεται να αφήνετε το καλύπτει ο κ. Ερντογάν που πήγε στο Βελιγράδι και μάλιστα, θεωρήθηκε μια πάρα πολύ σημαντική επίσκεψη. Στο πλαίσιο αυτό, θα πω ότι εγκαταλείψατε και το 17+1, γιατί πολυδιάστατη πολιτική έγινε στο 17+1 στο Βελιγράδι πάλι και η Ελλάδα δεν συμμετείχε. Ξέρετε ότι χάρη στη Συμφωνία των Πρεσπών μπορέσαμε να μπούμε σε αυτή τη συνεργασία.

Μια άλλη μεγάλη συνεργασία που είχαμε ανοίξει, έναν άξονα πολύ σημαντικό και για το προσφυγικό και για την κοινωνική Ευρώπη και για θεσμικές μεταρρυθμίσεις ήταν αυτή των μεσογειακών χωρών. Όταν λέμε για προσφυγικό - μεταναστευτικό και πώς θα το αντιμετωπίσουμε δεν μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο, παρά μόνο με συνασπισμό των χωρών που δέχονται το μεγαλύτερο βάρος και οι χώρες αυτές είναι η Ελλάδα, η Ιταλία και δευτερευόντως η Ισπανία, κ.λπ.. Θέλω να σας πω ότι έχει αλλάξει η κυβέρνηση στην Ιταλία, ο κ. Σαλβίνι έχει φύγει από την κυβέρνηση και είναι μια χρυσή ευκαιρία για την ελληνική κυβέρνηση να αναπτύξει περαιτέρω τις σχέσεις κυρίως σε αυτό το κρίσιμο θέμα. Ο κ. Τσίπρας, ως Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης έχει πάει δύο φορές μέχρι τώρα στη Ρώμη, αλλά δε βλέπουμε τίποτα από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης. Αντιθέτως, βλέπουμε μια αμφιβόλου ωφέλειας συνεργασία μεταξύ Βουλγαρίας, Ελλάδας και Κύπρου. Δέχεται η Βουλγαρία; Έχει τις ίδιες ανάγκες και το ίδιο ζήτημα στο προσφυγικό με αυτό που έχει η Ελλάδα και η Ιταλία; Αυτή είναι η προτεραιότητά μας; Αντί να διευρύνουμε και να ενισχύσουμε τον άξονα των μεσογειακών χωρών που υπάρχει το πρόβλημα;

Να πω ότι δεν υπάρχει απόφαση του 2018, αυτό που ρώτησε ο κ. Λοβέρδος, για τρίτες χώρες όπου θα δίνεται το άσυλο κ.λπ.. Δεν μπορεί να μιλήσει η Ε.Ε. και να αποφασίσει για τρίτες χώρες. Επίσης, θέλω να πω ότι αυτός ο μεσογειακός συνασπισμός χωρών είναι σημαντικός και για την κοινωνική Ευρώπη, αλλά και για την κλιματική αλλαγή. Αντιμετωπίζουμε τα ίδια προβλήματα στη Μεσόγειο και αυτά τα προβλήματα έχουν επιπτώσεις και το είδαμε στο Μάτι, αλλά είδαμε ότι αυτή η κλιματική αλλαγή έχει μεγάλες συνέπειες και στις ζωές των ανθρώπων. Επομένως, αυτή τη μεσογειακή διάσταση την έχετε εγκαταλείψει και θα πιέσουμε προς την κατεύθυνση να ενισχυθεί και κυρίως με την Ιταλία. Τέλος, παρακολουθούμε με ιδιαίτερη ανησυχία το ζήτημα της εισβολής της Τουρκίας και τι θα κάνει στη Βόρεια Συρία αλλά αυτό δεν μπορούμε να το αναπτύξουμε τώρα. Θέλω όμως να πω ένα πράγμα, για εμάς στην πολιτική μας με την Τουρκία ίσχυε αυτό που λέει ο λαός « οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους». Αναπτύξαμε σχέσεις φιλίας, συνεργασίας, βάζοντας όμως  τους λογαριασμούς τους ανοιχτούς πάνω στο τραπέζι συνέχεια. Και για τις παραβιάσεις στο Αιγαίο ο κ. Τσίπρας σε όλες τις συναντήσεις είχε αναφερθεί σε αυτές σε όλα τα επίπεδα χωρίς να αφήνει όμως από την άλλη μεριά το θέμα βέβαια των συνεργασιών για τι θέλουμε συνεργασία με την Τουρκία. Εσείς φαίνεται από τις δηλώσεις που παρακολουθούμε να προτάσσετε ότι «οι καλοί φίλοι κάνουν τους καλούς λογαριασμούς». Δεν συμφωνούμε και δεν θα συμφωνήσουμε σε αυτό. Αναφερθήκατε στην Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όταν θα μπει θέμα Τουρκίας θα συμπαρασταθούμε ως Ελλάδα στην Κύπρο. Εμείς είχαμε κατορθώσει 18 Ιουνίου στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να αποφασιστούν  κυρώσεις και έμενε να προσδιοριστεί το περιεχόμενο των κυρώσεων ,Ελλάδα και Κύπρος μαζί. Βλέπουμε εδώ ότι ο όρος κυρώσεις και το περιεχόμενό τους και από τη μεριά της Ελλάδας δεν φαίνεται να πολυισχύει.

Να αναφερθώ σε κάτι τελευταίο. Επειδή παρακολουθούμε και παρακολουθώ προσωπικά με κάποια  ανησυχία διάφορα άρθρα για την Κύπρο εδώ στην Ελλάδα, θα ήθελα να μείνω μόνο σε ένα. Δηλώσεις οι οποίες μυρίζουν ακροδεξιά ρητορική μιας άλλης εποχής για κόμματα της Κύπρου με αποδεδειγμένη την ιστορία τους και την πορεία τους  που την τιμά ο κυπριακός λαός πρέπει να είναι καταδικαστέα από όλους μας. Παιχνίδια με το αν το ΑΚΕΛ είναι πατριωτικό ή ανθελληνικό δεν πρέπει να γίνονται σε αυτή την επιτροπή και πρέπει να καταδικαστούν. Τα έχει πληρώσει και η Κύπρος και η Ελλάδα πάρα πολύ ακριβά. Ευχαριστώ".