Ολοκληρώθηκαν με ενεργή συμμετοχή πολιτών και μαθητών οι εκδηλώσεις της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος, που διοργανώθηκαν στο πλαίσιο εορτασμού για τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτισμικής Κληρονομιάς 2019.

Το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου στην αίθουσα Συνεδριάσεων Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Αγρινίου πραγματοποιήθηκε Ημερίδα με θέμα «Ψυχαγωγία και Τέχνες: Αναζητώντας τον Ελεύθερο Χρόνο», με ενδιαφέρουσες εισηγήσεις της Δρ Ολυμπίας Βικάτου, Δρ Αρχαιολόγου και Προϊσταμένης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος, της Δρ Φωτεινής Σαράντη, Αρχαιολόγου της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος, της Μαρίας Σταυροπούλου-Γάτση, Επίτιμης Διευθύντριας Αρχαιοτήτων, του Δρ Λάζαρου Κoλώνα, Επίτιμου Γενικού Διευθυντή Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, του Γιώργου Σταμάτη, Αρχαιολόγου MSc στην ΕΦΑ Αιτ/νίας, Προέδρου της Ιστορικής και Αρχαιολογικής Εταιρείας Δυτικής Στερεάς Ελλάδος, του Νικόλαου Σκιαδά, Γεωπόνου και του Ιωάννη Νεραντζή, Δρ. Ιστορικής Γεωγραφίας. Το κοινό αγκάλιασε την Ημερίδα και ενημερώθηκε για τον τρόπο και τα μέσα που διασκέδαζαν οι αρχαίοι Έλληνες.


Την Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκαν ξεναγήσεις στον αρχαιολογικό χώρο Στράτου και το Αρχαιολογικό Μουσείο Αγρινίου από τους αρχαιολόγους Λ. Μακραδήμα και Γ. Σταμάτη αντίστοιχα, ενώ το βράδυ οι συμμετέχοντες απήλαυσαν μια μουσική βραδιά «υπό τη μουσική του Ορφέα» στον αύλειο χώρο του μουσείου.

Την Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου υλοποιήθηκε στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αγρινίου το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «ΠΑΙΖΩ ΟΠΩΣ ΠΑΛΙΑ … ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ». Οι 135 μαθητές του 4ου , 12ου και 17ου Δημοτικού Σχολείου Αγρινίου και οι ωφελούμενοι του Κέντρου Διημέρευσης ΑμεΑ «ΗΛΙΑΧΤΙΔΑ» έμαθαν από την μουσειοπαιδαγωγό της Εφορείας Δ. Γαβρίνα για τα αρχαία παιχνίδια και έπαιξαν τα περισσότερα από αυτά, συνειδητοποιώντας πως ο χρόνος διατήρησε τον τρόπο παιχνιδιού των παιδιών από την  αρχαιότητα έως σήμερα. Οι παραπάνω δράσεις υλοποιήθηκαν με την ουσιαστική συνεργασία της Ιστορικής και Αρχαιολογικής Εταιρείας Δυτικής Στερεάς Ελλάδος με έδρα το Αγρίνιο.

Την Παρασκευή 4 Οκτωβρίου εγκαινιάστηκε, σε συνεργασία με τα Εκπαιδευτήρια Πάνου, η ομαδική εικαστική έκθεση των Αχιλλέα Ραζή, Βασίλη Σελιμά & Κατερίνας Χαδουλού με τίτλο "Quo vadis: τρεις εικονογράφοι μιλούν για τον ξεριζωμό" στο Φετιχέ Τζαμί Ναυπάκτου. Η έκθεση, την οποία επιμελήθηκε η Προϊσταμένη της Εφορείας Δρ Ο. Βικάτου, ο Γ. Κοτρώνης  και η αρχαιολόγος της ΕΦΑΑΙΤΛ Β. Στάικου, θα είναι ανοικτή έως 15 Νοεμβρίου. Στο πλαίσιο της έκθεσης θα υλοποιηθεί, εκτός από εκπαιδευτικό πρόγραμμα, και το θεατρικό δρώμενο τα «Μαργαριταρένια δάκρυα», βασισμένο στην ιστορία «Το άγαλμα που κρύωνε» του Χρήστου Μπουλώτη.

Θα θέλαμε να εκφράσουμε τις ευχαριστίες μας στο ευρύ αλλά και μαθητικό κοινό, που για άλλη μια φορά συμμετείχε σε μια σειρά από δράσεις μας σε αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία και μνημεία μας, επιβεβαιώνοντας με την συμμετοχή του τον τίτλο του εορτασμού «Ψυχαγωγία και Τέχνες-Αναζητώντας τον ελεύθερο χρόνο».