Με ανακοίνωσή της η Ανυπότακτη Πολιτεία επισημαίνει ότι η επαναλειτουργία της καρδιοχειρουργικής του ΠΓΝΠ είναι ζήτημα ζωτικής σημασίας για την πόλη και την περιφέρεια. 

"Το λυπηρό περιστατικό με την άτυχη καθηγήτρια έφερε στην επιφάνεια τη γύμνια του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου και των υποδομών δημόσιας υγείας της πόλης μας.

Η καρδιοχειρουργική κλινική του ΠΓΝΠ βρίσκεται εκτός λειτουργίας από το 2017, αφήνοντας υγειονομικά ακάλυπτους χιλιάδες συμπολίτες μας, της ευρύτερης περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Τα επείγοντα  περιστατικά διακομίζονται στα Γιάννενα ή στην Αθήνα, με αποτέλεσμα μεγάλη καθυστέρηση που θέτει σε κίνδυνο την ίδια τους τη ζωή.

Οι πολιτικές και ηθικές ευθύνες βαραίνουν την προηγούμενη και τωρινή κυβέρνηση και τις πολιτικές ηγεσίες του Υπουργείου Υγείας των τελευταίων χρόνων. Επαναπαύθηκαν με την '' εξοικονόμηση πόρων'' λόγω μη λειτουργίας της κλινικής και δεν συγκρούστηκαν αποφασιστικά με το πανεπιστημιακό μεγάλο-καθηγητικό κατεστημένο που δεν '' έδινε το πράσινο'' φως για την  επαναλειτουργία. Τι έχει να πει άραγε η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου μας και η Διοίκηση της Ιατρικής σχολής; Τυρβάζει περί πολλών, χωρίς επί της ουσίας αποτελέσματα.

Οι Διοικητές του ΠΓΝΠ και άλλες αρμόδιες Υγειονομικές Αρχές, ούτε προετοιμάστηκαν για τη μετά  Δουγένη εποχή ούτε προσπάθησαν ουσιαστικά για τη στελέχωση και επαναλειτουργία της. Αλλά και η πρότερη λειτουργία δεν άφησε πίσω της τίποτα, με αμέτρητα τα ερωτήματα για τον ρόλο, τον τρόπο, την οργάνωση της εκπαίδευσης και ειδίκευσης.

Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω, να πλουτίζουν οι ιδιωτικές κλινικές της Αθήνας από το υστέρημα των συμπολιτών μας και άλλοι να χάνονται στη διαδρομή προς άλλα νοσοκομεία.Οι προειδοποιήσεις, τα υπομνήματα και οι καταγγελίες από την Ε.Ι.Ν.Α , τον Ι.Σ.Π και άλλους φορείς, δεκάδες. Φωνή βοώντος εν τη ερήμω. 

Η επαναλειτουργία της καρδιοχειρουργικής του ΠΓΝΠ είναι ζήτημα ζωτικής σημασίας για την πόλη και την περιφέρεια. Με μόνιμους γιατρούς στα πλαίσια χειρουργικής ομάδας, με επαρκές και εξειδικευμένο νοσηλευτικό  προσωπικό, με υποδομές, εγκαταστάσεις και χρηματοδότηση που θα υποστηρίζουν την απρόσκοπτη λειτουργία της.

Ο Δήμος και το Δημοτικό Συμβούλιο οφείλουν και μπορούν να ηγηθούν ενός κινήματος διεκδίκησης για τις ανάγκες της πόλης μας, για Δημόσια και Δωρεάν υψηλής ποιότητας Υγεία, προσβάσιμη σε όλους, με  επίκεντρο την επαναλειτουργία της Καρδιοχειρουργικής. Απαραίτητη προϋπόθεση να αγκαλιαστεί αυτή η διεκδίκηση από την εργαζόμενη κοινωνία και τους φορείς της. Δεν μπορεί να είναι αξιόπιστο ούτε αποτελεσματικό, μέτωπο με πρωταγωνιστές πρόσωπα και πολιτικές που μας οδήγησαν στο σημερινό αδιέξοδο. Δεν μπορούν οι υπεύθυνοι να ξεπλύνουν τις ευθύνες τους με εκ των υστέρων, βαρύγδουπες ή μη, δηλώσεις" αναφέρει η ανακοίνωση.