Αλλαγή πλάνων από τη δημοτική αρχή και τους καρναβαλιστές για το χώρο που θα στεγάσει τα πληρώματα του πρώην ΑΣΟ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο χώρος που είχε προταθεί από τη δημοτική αρχή στα πληρώματα, σε αποθήκη της πρώην Πειραϊκής Πατραϊκής, εγκαταλείπεται. 

Ο χώρος από πλευράς χωρητικότητας ήταν κατάλληλος, ωστόσο, δεν υπήρχε απολύτως τίποτα άλλο που να εξυπηρετούσε τους καρναβαλιστές, και ο δήμος θα έπρεπε να ξοδέψει ένα σημαντικό ποσό για να δημιουργήσει τις αντίστοιχες υποδομές για να μπορούν τα πληρώματα να κάνουν τις εργασίες τους (ρεύμα, φως, νερό κτλ.). 

Έτσι, παρόλο που ο δήμος και συγκεκριμένα ο Καρναβαλικός Οργανισμός τα είχε βρει με τον ΟΛΠΑ (στο φορέα που ανήκει το κτιριακό συγκρότημα της πρώην Πειραϊκής Πατραϊκής) στην τιμή του ενοικίου, τα πληρώματα του πρώην ΑΣΟ, δεν θα μετακομίσουν εκεί. Που θα πάνε τελικά; Αυτό είναι ένα καλό ερώτημα. 

Η λύση που εξετάστηκε και έπεσε στο τραπέζι μετά από αυτή την εξέλιξη ήταν ένας χώρος στο Καστελόκαμπο. Πρόκειται για το Δαφαράνον χωρητικότητας 1.000 τετραγωνικών μέτρων. Ο χώρος αυτός ίσα που θα μπορέσει να χωρέσει τα πληρώματα, όμως, υπάρχουν άλλα προβλήματα που κάνει τους καρναβαλιστές αρκετά διστακτικούς. 

Το κτίριο εμπεριέχει την καρκινογόνο ουσία του αμίαντου, ενώ πέρα από αυτό, η απόσταση από το κέντρο της Πάτρας είναι μακρινή γεγονός που θα δημιουργούσε πρόβλημα στις μετακινήσεις των καρναβαλιστών, αλλά και των κατασκευών τους, με δεδομένο ότι κατά τη διάρκεια της διαδρομής υπάρχουν γέφυρες συγκεκριμένου ύψους που δεν διευκολύνουν στο πέρασμα για παράδειγμα των μεγάλων αρμάτων. 

Η λύση να πάνε οι καρναβαλιστές στο χώρο του Καρναβαλικού Εργαστηρίου στο Πετρωτό είναι κάτι που δεν επιθυμούν ούτε τα πληρώματα, ούτε ο Καρναβαλικός Οργανισμός και έτσι εξετάζονται άλλες προτάσεις, χωρίς τίποτα ακόμα να είναι οριστικό.

Μια από αυτές είναι και ο χώρος μπροστά από το ετοιμόρροπο και εγκαταλελειμμένο κτίριο του παλαιού τελωνείου, κάτι που μόνο ως λύση ανάγκης και μάλιστα προσωρινή μπορεί να εξεταστεί για πολλούς και διάφορους λόγους. 


Πιέζει ο εργολάβος τα πληρώματα

Όλα αυτά τη στιγμή που ο εργολάβος που έχει αναλάβει το έργο της ανάπλασης του πρώην ΑΣΟ και τη δημιουργία ενός πολιτιστικού πολυκέντρου πιέζει τους καρναβαλιστές να μαζέψουν τα πράγματά τους, φεύγοντας από ένα χώρο που οι ίδιοι του έδωσαν ζωή.

Τι θα γίνει; Μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο οι καραναβαλιστές θα πρέπει να δώσουν στους υπεύθυνους του δήμου τις προτάσεις τους για το που τελικά θα στεγαστούν. 

Αξίζει να αναφέρουμε ότι μια περαιτέρω καθυστέρηση στο ζήτημα ενδέχεται να επιφέρει σοβαρό πρόβλημα στην ποιότητα του Πατρινού Καρναβαλιού του 2020, καθώς χωρίς χώρο, τα πληρώματα του πρώην ΑΣΟ που δίνουν κάθε χρόνο φαντασία και έμπνευση με τις δημιουργίες τους στο θεσμό, δεν θα μπορούν να εργαστούν.