Το όνομά της είναι Ανδριάνα Γουλιμή και αν την έχετε φίλη στα social media, σίγουρα θα έχετε ταυτίσει την εικόνα της με αυτή του ακορντεόν.

Είναι το όργανο που αγάπησε εξαιτίας των πολλών μετακινήσεων που έκανε ως δασκάλα, μη έχοντας τη δυνατότητα να παίρνει μαζί της το πιάνο της. Το μικρόβιο της μουσικής μάλλον το κληρονόμησε από τους παππούδες της, ενώ οι γονείς της τη βοήθησαν στο να σπουδάσει κλασική μουσική, έχοντας ήδη δείξει το ταλέντο της από τα έξι, όταν ξεκίνησε να παίζει αρμόνιο.

Έχοντας γεννηθεί και μεγαλώσει στην Πάτρα, ακολούθησε το δρόμο που ήθελε στις σπουδές της, έχοντας μία ιδιαίτερη αδυναμία στα παιδιά. Έγινε έτσι δασκάλα. Τη μουσική, ωστόσο, την είχε πάντα μέσα της και δεν την εγκατέλειψε. Όσοι την έχουν ακούσει στα live που έχει δώσει σε μικρούς, ζεστούς και φιλόξενους χώρους της Πάτρας, σίγουρα δεν θα μείνουν στο ακορντεόν. 

Η φωνή της είναι υπέροχη και έχει ένα λυρισμό που βγάζει συναισθήματα σε ό,τι και αν τραγουδήσει. Τραγουδά όμως συνήθως ότι αγαπά. Άλλωστε, είναι ένας άνθρωπος που ως γνήσια καλλιτεχνική φύση λειτουργεί συνήθως κυρίως με το συναίσθημα. Με την καρδιά δηλαδή. 


P.E: Τι σημαίνει μουσική για σένα και πώς την εκλαμβάνεις ως μουσικός και ως άνθρωπος;

Α.Γ.: "Για μένα η μουσική είναι μια ενέργεια που κυλάει μέσα μου από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Μια ενέργεια που όσο μεγάλωνα ήταν αναγκαίο να μοιραστεί με άλλους ανθρώπους, μουσικούς ή μη, για να πραγματωθεί ο σκοπός της. Είναι η έκφρασή μου, το καταφύγιό μου, ο τρόπος μου να επικοινωνήσω οτιδήποτε σκέφτομαι και νιώθω.

Φυσικά, υπάρχουν και στιγμές δικές μου με τη μουσική που δε μοιράζονται. Τις κρατάω για μένα και είναι εκείνες οι στιγμές που η μουσική γίνεται πηγή προσωπικής δύναμης. Κάθε φορά που τραγουδάω ή παίζω μουσική νιώθω ζωντανή".

P.E: Γράφεις δικά σου τραγούδια και αν ναι τι είναι αυτό που σου δίνει την ώθηση και την έμπνευση.

Α.Γ.: "Δεν έχω γράψει, ως ώρας, κάποιο τραγούδι σε δικούς μου στίχους ή μουσική, αν και είναι κάτι που κάποια στιγμή θα το ήθελα. Κυκλοφορούν ωστόσο, στο διαδίκτυο, κάποια τραγούδια που ερμηνεύω και είναι γραμμένα από φίλους στιχουργούς και συνθέτες. Κάποιοι τίτλοι είναι: «Πού η αγάπη κατοικεί;», «Στη ράχη του χελιδονιού», «Το εγώ του σ’ αγαπώ», «Το χαρτί» κ.α."

P.E: Το ακορντεόν ήταν μία λύση ανάγκης από ότι καταλαβαίνω. Τι σε έκανε να αγαπήσεις αυτό το όργανο;

Α.Γ.: "Το ακορντεόν ήταν όντως μια λύση ανάγκης αρχικά, αφού έχοντας σπουδάσει πολλά χρόνια κλασική μουσική και πιάνο, όταν έφυγα από την Πάτρα για επαγγελματικούς λόγους, δε μπορούσα να έχω μαζί μου το πιάνο μου. Όταν το κράτησα στα χέρια μου με εξίταρε να το ψάξω, να μάθω τα κουμπιά του, να καταλάβω τη λογική του οργάνου αυτού.

Και στη συνέχεια, βέβαια, αγάπησα τους μοναδικούς του ήχους και τη ζεστασιά της χροιάς του, όπως και με ενθουσίασε το γεγονός ότι μιλάμε για ένα όργανο που είναι από μόνο του μια «ορχήστρα», όπως λέμε. Μπορείς να παίξεις σχεδόν τα πάντα και παντού χωρίς να υπάρχει ανάγκη για άλλο όργανο να σε συνοδεύει". 


P.E: Ως δασκάλα έχεις παίξει ποτέ μουσική στην αίθουσα και πώς έχουν αντιδράσει τα παιδιά;

Α.Γ.: "Ναι! Έχω παίξει μουσική στα παιδιά σχεδόν σε όλα τα σχολεία που ήμουν, τα έχω συνοδεύσει σε γιορτές με το πιάνο ή το ακορντεόν και έχω τραγουδήσει και μαζί τους. Οι αντιδράσεις τους είναι μοναδικές! Αρχικά δε το πιστεύουν ότι η δασκάλα τους μπορεί να είναι και μουσικός. Τα παραξενεύει. Μετά ενθουσιάζονται. Μου ζητάνε να παίξουν κι αυτά ή να τους παίξω τραγούδια που τους αρέσουν και συνήθως δε τους χαλάω χατίρι. Οπότε, όπως καταλαβαίνεις στήνουμε μικρά γλέντια την ώρα αυτή στην τάξη!

Χαίρομαι πολύ με τη χαρά τους και που περνάνε τόσο όμορφα. Εδώ, πρέπει βέβαια να ομολογήσω, ότι πιο πολύ με έχουν αγγίξει κάποια παιδιά που έχουν κλίση στη μουσική και μου ζητάνε μετά συμβουλές ή με ρωτάνε τι πρέπει να κάνουν για να μπορούν και αυτά να παίξουν ή να τραγουδήσουν σωστά. Δε θα ξεχάσω ιδιαίτερα μια φορά που ένας μαθητής μου στο τέλος της χρονιάς μου είπε ότι για εκείνον ήμουν πρότυπο και κίνητρο για να εξελιχθεί, επειδή ασχολούμαι με τόσα πράγματα. Συγκινήθηκα πολύ, γιατί ποτέ δε το είχα σκεφτεί έτσι".

P.E: Η μουσική στην αρχαιότητα ήταν από τα βασικά μαθήματα αγωγής. Στη σύγχρονη εκπαίδευση και ειδικότερα στο δημοτικό, τι ρόλο έχει;

Α.Γ.: "Η μουσική για κάθε άνθρωπο είναι πρωτεύουσα ανάγκη. Δεν έχει να κάνει με το αν κάποιος απαραίτητα θα ασχοληθεί μαζί της περισσότερο ή θα τη σπουδάσει. Η επαφή και τα απλά πράγματα που μπορείς να μάθεις μέσα από αυτή σε συνοδεύουν σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής σου. Είναι πολύ στενάχωρο που έχουν υπάρξει σχολεία στα οποία υπηρέτησα και δεν υπήρχε εκπαιδευτικός μουσικής.

Η έλλειψη μουσικής παιδείας φαίνεται στα μικρά παιδιά ακόμα και από το πώς περπατάνε, πώς τρέχουν, πώς συναναστρέφονται. Αν έχουν ρυθμό, αν οι κινήσεις τους έχουν συνοχή, αν ευαισθητοποιούνται από ερεθίσματα στην τέχνη και πολλά άλλα. Είναι άκρως απαραίτητη η διδασκαλία της στα παιδιά και θεωρώ ότι από το κράτος και τους επιμέρους θεσμούς, ειδικά σε αποκεντρωμένες περιοχές, πρέπει να δοθεί περισσότερη βαρύτητα στο να έχουν τα παιδιά επαφή με το αντικείμενο αυτό".


P.E: Ποια είναι τα σχέδια που έχεις για το τραγούδι και τη μουσική για το μέλλον;

Α.Γ.: "Θέλω να συνεχίσω να κάνω αυτό που κάνω τώρα με μουσικούς που γίνονται και φίλοι και περνάμε καλά σε χώρους που αγκαλιάζουν όλη αυτή την αγάπη που έχουμε κι εμείς για τη μουσική. Σίγουρα, κάποια στιγμή, θα με ενδιέφερε να εμφανιστώ σε κάποια μεγαλύτερα μαγαζιά και εκτός Πατρών, να συνεργαστώ με όσο περισσότερους και καταξιωμένους μουσικούς μπορώ, για να αποκομίσω εμπειρία και να γίνομαι καλύτερη. Όλο αυτό που κάνω, όμως, μου αρέσει που διευρύνεται σιγά σιγά και είμαι σίγουρη ότι την κατάλληλη στιγμή θα έρθουν όλα, όπως πρέπει". 

P.E: Τι νιώθεις μέσα από τις εμφανίσεις του σε κλειστούς χώρους και σε μαγαζιά; Τι σε ικανοποιεί μέσα από αυτή τη διαδικασία;

Α.Γ.: "Όταν εμφανίζομαι σε κάποιο χώρο νιώθω ευθύνη για το τι θα ακούσει ο κόσμος. Δε μου αρέσει η προχειρότητα και θέλω το αποτέλεσμα να είναι όσο πιο άρτιο γίνεται. Θέλω μέσα από τη μουσική μας ο κόσμος να εκφράζεται, να ταξιδεύει, να διασκεδάζει και να χαλαρώνει. Η ικανοποίηση πρώτα απ’ όλα έρχεται μέσα από το αν εμείς οι μουσικοί μεταξύ μας έχουμε περάσει όμορφα. Αυτό περνάει και στον κόσμο. Πρωταρχική, όμως, ανάγκη που ικανοποιείται είναι η προσωπική έκφραση και το μοίρασμά της με τον κόσμο". 

P.E: Ποιο είναι το αγαπημένο σου είδους μουσικής, που σου αρέσει να τραγουδάς και ποιο συνήθως ακούς;

Α.Γ.: "Η μουσική μου αρέσει γενικά. Δε την κατηγοριοποιώ σε είδη και θεωρώ αυτή την οπτική παρωχημένη. Ακούω τα πάντα από ελληνική μουσική, ανάλογα με την ώρα και την όρεξη και ξένη κυρίως για να διευρύνω τους ορίζοντές μου και να μελετώ τεχνικές μεγάλων ερμηνευτών. Επίσης, μου αρέσει να ακούω και ορχηστρική κλασική μουσική, όταν θέλω να χαλαρώσω. Η ελληνική μουσική είναι αυτή που με εκφράζει και μου αρέσει να τραγουδάω, ιδιαίτερα αυτή που έχει βυζαντινές και ανατολικές επιρροές (Ρεμπέτικο, λαϊκό, παραδοσιακό)". 


P.E: Ποιοι είναι οι καλλιτέχνες που θαυμάζεις και γιατί; Πες μου τρία ονόματα που σου έρχονται στο μυαλό;

Α.Γ.: "Θαυμάζω τους καλλιτέχνες που έχουν μοναδικότητα. Στην έκφραση, στην τεχνική, στο ύφος τους. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να θαυμάσω και κάποιον μη αναγνωρίσιμο μουσικό που θα ακούσω τυχαία στο δρόμο. Από τους πολύ γνωστούς όμως μπορώ να πω ότι το top 3 που θαυμάζω είναι η Ελένη Βιτάλη, η Πίτσα Παπαδοπούλου και η Τζένη Βάνου".

P.E.: Θα πήγαινες ποτέ σε ένα talent show για να δοκιμάσεις τις δυνατότητες σου; Θα έμπαινες σε μία τέτοια διαδικασία;

Α.Γ.: "Όχι, με τίποτα! Πρώτον, δεν εκτιμώ καθόλου την τηλεόραση σα μέσο ενημέρωσης και διαφήμισης. Δεύτερον, δε θα ήθελα για κανένα λόγο να μπω σε μια τέτοια διαδικασία προβολής, ανταγωνισμού και αγωνίας, για κάτι που κάνω επειδή το αγαπώ κι όχι για να αποκτήσω φήμη και λεφτά. Αλλά ο βασικότερος λόγος που δε θα το έκανα είναι γιατί δε μου αρέσει καθόλου όλη αυτή η λογική της κριτικής από ανθρώπους της showbiz που σε πολλές περιπτώσεις δε θαυμάζω εγώ η ίδια. Άρα, για ποιο λόγο να με ενδιαφέρει η κριτική από κάποιον που νιώθω ότι δεν έχω κάτι να πάρω";

P.E: Πού θα σε δούμε φέτος και τι ετοιμάζεις πάνω στο τραγούδι και τη μουσική;

Α.Γ.: "Τα φετινά μου σχέδια για το χειμώνα είναι υπό συζήτηση ακόμα. Έχω κάποιες προτάσεις από μαγαζιά και μουσικούς τις οποίες σκεφτόμαστε και σχεδιάζουμε. Θα γνωρίζω με σιγουριά μέχρι το τέλος του μήνα. Σκοπός είναι να ανανεώσω το πρόγραμμα και να εμπλουτιστεί το μουσικό σχήμα με περισσότερα όργανα, ώστε να μπορούμε να διευρύνουμε και το ρεπερτόριό μας. Θα έχετε νέα μου σύντομα"!