Joker (2019)

Βασισμένο σε χαρακτήρες της DC Comics

Η καθημερινή ιστορία του κλόουν με τα βίαια ξεσπάσματα, που αγαπήθηκε από τους σινεφίλ μέσω των ταινιών Batman. Ώρα να δείτε τον Joker από μια διαφορετική σκοπιά.

Ο Joker έχει εμφανιστεί σε πολλές ταινίες, ως ο αντίπαλος του Bruce Wayne και ένας εκ των αγαπημένων των θεατών.

Το στοιχείο που καθιστά τη φετινή ταινία διαφορετική, είναι πως ξεφεύγει από την πεπατημένη των ταινιών Batman και ξεκινά με την ιστορία του Joker πριν γίνει Joker.

Με πρωταγωνιστή τον Joaquin Phoenix, επιτυγχάνεται περιήγηση του θεατή στην πραγματικότητα του Arthur Fleck στην Gotham City. Δίπλα στους κλόουν, τα παραμύθια και τη φαντασία, συνυπάρχουν οι δυσκολίες στη ζωή ενός ανθρώπου που δεν είχε εύκολη προσαρμογή στους ρυθμούς ζωής του κοινωνικού του περιγύρου.

Με διαφοροποιημένες ανάγκες καθώς και έναν τρόπο σκέψης με ιδιαίτερη χροιά, ο Arthur ζει και εργάζεται στην πόλη του, όσο παράλληλα φροντίζει την άρρωστη μητέρα του. Το επάγγελμά του είναι κλόουν. Ένας ήρωας των παραμυθιών που πάντα χαμογελά. 

Καλούνται όμως οι πρωταγωνιστές των φανταστικών ιστοριών να αντιμετωπίσουν τη βία, την αδικία και τις συνέπειες του να είσαι περισσότερο τρωτός σε έναν κόσμο που απαιτεί αυξημένη ανθεκτικότητα;

Ο Arthur, οραματίζεται το παραμύθι του, όσο βιώνει μια καθημερινότητα που μόνο όνειρο δε θυμίζει. Σταδιακά ανακαλύπτει κομμάτια του παζλ από το παρελθόν του, για το οποίο δεν υπήρξε ποτέ εξ’ ολοκλήρου ενήμερος.

Ορισμένα δεν δύναται να τα αποδεχθεί και αυτό τον οδηγεί σε μία δίνη σκέψεων, σε μία σύγχυση, που με τη σειρά της δημιουργεί μια αδιέξοδη κατάσταση.

Είναι ο Joker (ή ο Arthur) κίνδυνος για τον περίγυρο, ή είναι ο περίγυρος κίνδυνος για τον Joker ;

Μια παραγωγή που παρακινεί τους θεατές να προβληματιστούν για κοινωνικά φαινόμενα διαχρονικά και περισσότερο επίκαιρα από ποτέ, που περιέχει ωστόσο και πινελιές από παραμύθι, από δράμα, από θρίλερ.

Θα το περιέγραφε κανείς ως τη σκοτεινή ιστορία ενός ήρωα των κόμικς, τον οποίο όλοι θαύμαζαν για τη δύναμη και την αυτοπεποίθησή του. 

Ένας συνδυασμός σεναρίου, σκηνοθεσίας και μουσικής συστήνουν έναν Joker που ποτέ ως τώρα δεν είχε ξαναδεί κανείς, έναν τρωτό μίμο που πριν φορέσει τη μάσκα του και πριν κληθεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της ζωής, προλαβαίνει να ονειρευτεί όσα ο ίδιος θα επιθυμούσε.

Ο σινεφίλ εισέρχεται στα βάθη του ψυχισμού του Arthur Fleck, μέσα από την ερμηνεία του Joaquin  Phoenix, η οποία απέσπασε τις καλύτερες κριτικές. 

Χωρίς πολλά λόγια, ο Phoenix μεταδίδει στο κοινό τον συναισθηματικό κόσμο του Arthur, και το κοινό με τη σειρά του καλείται να προβληματιστεί για καθημερινά φαινόμενα. Δεν προλαβαίνει ωστόσο γιατί έχει μπει για τα καλά στη ροή της σκοτεινής ιστορίας του θλιμμένου κλόουν.

Μια ιστορία που ξεχώρισε για τη σκηνοθεσία, τη μουσική της, τους πρωταγωνιστές της.

Τα σχόλια δικά σας.

Σ.Κ


JOKER – Final Trailer

Σκηνοθεσία: Todd Phillips

Σενάριο: Todd Phillips, Scott Silver

Πρωταγωνιστές: Joaquin Phoenix

Είδος: Θρίλερ

Διάρκεια: 122 min.

Χώρα Παραγωγής: Η.Π.Α

Χρώμα Παραγωγής: Έγχρωμο

Γλώσσα Παραγωγής: Αγγλικά

Έτος Παραγωγής: 2019

Μουσική: Hildur Guðnadóttir