Χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν για άλλη μια μέρα στην πρωτεύουσα του Ισημερινού, το Κίτο, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν κατά της κυβέρνησης του Λενίν Μορένο.

Τις διαδηλώσεις ακολούθησαν ισχυρές συγκρούσεις με την αστυνομία, με τον πρόεδρο της χώρας να δίνει εντολή για απαγόρευση κυκλοφορίας σε περιοχές όπου βρίσκονται κυβερνητικά κτίρια, δημόσιοι θεσμοί και εγκαταστάσεις στρατηγικής σημασίας. Οι μαζικές κινητοποιήσεις ξεκίνησαν πριν έξι ημέρες, με αφορμή τα μέτρα λιτότητας που αποφάσισε η κυβέρνηση, μετά από δανειακή συμφωνία που είχε με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Σύμφωνα με το διάταγμα, θα απαγορευτεί η πρόσβαση στις περιοχές αυτές από τις 08:00 ως τις 17:00, ενώ η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης που έχει κηρυχθεί συνεχίζει να τελεί σε ισχύ.

Το Κίτο βρισκόταν χθες σε κατάσταση πολιορκίας, με χιλιάδες διαδηλωτές, πολλοί από τους οποίους είναι αυτόχθονες, να παραμένουν στους δρόμους και πολλούς να καταλαμβάνουν για λίγο το αυστηρά φρουρούμενο κτίριο της εθνοσυνέλευσης, που ήταν άδειο εκείνη την ώρα, πριν απωθηθούν από την αστυνομία, που έκανε εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων. Τις διαδηλώσεις των τελευταίων έξι ημερών πυροδότησαν η κατάργηση της επιδότησης των καυσίμων και άλλα μέτρα λιτότητας που εφαρμόζει ο Μορένο.

Ο Μορένο αποφάσισε να μεταφέρει προσωρινά την κυβέρνησή του στην πόλη Γουαγιακίλ, όπου συνεδρίασε το υπουργικό του συμβούλιο. Διαδηλωτές συνέχιζαν να κρατούν αποκλεισμένους 84 δρόμους σε 21 επαρχίες, σύμφωνα με την εφημερίδα El Telégrafo, ενώ αναφέρθηκαν επεισόδια σε διάφορες περιοχές. Οι αρχές έκαναν λόγο για 570 συλλήψεις, αν και αρκετοί από τους συλληφθέντες έχουν στο μεταξύ αφεθεί ελεύθεροι.