Παρόλο που το στρες είναι ένα φυσικό και παροδικό φαινόμενο, για πολλούς ανθρώπους είναι επιβλαβές καθώς δεν τους επιτρέπει να παραμείνουν ήρεμοι σε μια δύσκολη περίσταση.

Επίσης σε περίπτωση που το στρες γίνει χρόνιο, τότε προκαλεί μακροχρόνιες επιδράσεις στην υγεία τόσο την σωματική όσο και την ψυχική, όπως αναφέρει το ygeiamou.

Για να μη φτάσουμε, όμως, σε αυτό το σημείο, υπάρχουν κάποια απλά βήματα που θα μας βοηθήσουν να ελέγξουμε το στρες σε στιγμές με μεγάλη ένταση, ενώ παράλληλα η συχνή εξάσκησή τους, ακόμη και όταν δεν είμαστε υπό πίεση, συμβάλλει στην πρόληψη του στρες..

1. Δοκιμάστε τη διαφραγματική αναπνοή

Η βαθιά αναπνοή αποτελεί μία από τις πιο συχνές συστάσεις των επαγγελματιών υγείας για την επίτευξη ηρεμίας των ασθενών. Ωστόσο, ο τρόπος που κάποιος ανασαίνει είναι σημαντικός όταν προσπαθεί να ηρεμήσει, καθώς δεν έχει να κάνει απλώς με τις βαθιές ανάσες. Σύμφωνα με μία μελέτη του 2017, η διαφραγματική αναπνοή μπορεί να συμβάλει στη χαλάρωση του σώματος, μειώνοντας τα επίπεδα της κορτιζόλης και αυξάνοντας αυτά της προσοχής. Για να την επιτύχετε πάρτε μια βαθιά και αργή εισπνοή από τη μύτη νιώθοντας τα πλευρά και την κοιλιά σας να φουσκώνουν με αέρα και εκπνεύστε από το στόμα αφήνοντας όλο τον αέρα να φύγει.

2. Καταγράψτε ό,τι συμβαίνει

Τα αρνητικά συναισθήματα πολλές φορές γίνονται τοξικά όταν οι άνθρωποι τα αναμασούν. Κάποιες μελέτες, όμως, υποδεικνύουν ότι η καταγραφή των σκέψεων μπορεί να βοηθήσει το άτομο να επεξεργαστεί τα αρνητικά του συναισθήματα. Πράγματι, σε μια έρευνα του 2017 αναδείχθηκε ότι η καταγραφή των σκέψεων και των συναισθημάτων μπορεί να μειώσει τόσο τα σωματικά όσο και τα ψυχικά συμπτώματα, βελτιώνοντας τους τρόπους αντιμετώπισης ενός προβλήματος, την επικοινωνία του ατόμου με τους άλλους αλλά και τις γνωστικές του ικανότητες.

3. Ακούστε μουσική

Πολλοί άνθρωποι ακούν μουσική για να ηρεμήσουν όταν νιώθουν αγχωμένοι ή εκνευρισμένοι. Οι μελέτες αποκαλύπτουν ότι η μουσική είναι αποτελεσματική για τη μείωση της ψυχολογικής απόκρισης στο στρες, καθώς ο οργανισμός παράγει λιγότερες ορμόνες του στρες και το νευρικό σύστημα επανέρχεται ταχύτερα στη φυσιολογική του λειτουργία μετά την έκθεση στο στρες.

4. Κάνετε γιόγκα

Η γιόγκα περιλαμβάνει ασκήσεις που εμπλέκουν και το σώμα αλλά και το μυαλό και έχει γίνει δημοφιλής για τα σημαντικά οφέλη που προσφέρει στην υγεία. Για παράδειγμα, τα οφέλη της γιόγκα στους ανθρώπους που θέλουν να ηρεμήσουν περιλαμβάνουν:
– τη μείωση του στρες και του άγχους,
– τη βελτίωση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης
– τη μείωση του χρόνιου πόνου

Δείτε εδώ ένα πρόγραμμα γιόγκα για χαλάρωση

Χρήσιμα tips

Σε μια άμεση κατάσταση στρες, είναι πολλά αυτά που μπορεί να κάνει ένας άνθρωπος για να ηρεμήσει. Μεταξύ αυτών:
– να αποχωρήσει από το στρεσογόνο συμβάν
– να βγει σε εξωτερικό χώρο για να αναπνεύσει καθαρό αέρα
– να πάει μια σύντομη βόλτα
– να σταματήσει για πέντε λεπτά πριν ανταποκριθεί στην κατάσταση

Ενδεχομένως να μην είναι πάντα εύκολο ή εφικτό να ακολουθήσουμε τέτοιες τακτικές, μπορούμε, όμως, αναλόγως της περίστασης να κάνουμε κινήσεις που θα μας βοηθήσουν να παραμείνουμε ήρεμοι τουλάχιστον για λίγο.