Δεν είναι λίγοι οι Πατρινοί και οι Αιγιώτες που επισκέπτονται συχνά τις μονές του Αγίου Όρους. 

Ένα αυτά που τους έχουν μείνει στις κατά καιρούς επισκέψεις τους είναι διαδικασία του φαγητού στο μοναστήρι. Πρόκειται για μία ιεροτελεστία, με τους μοναχούς να τρώνε όλοι μαζί, κάνοντας πρώτα την προσευχή τους.

Η αίθουσα που τρώνε οι μοναχοί, οι κληρικοί και οι λαϊκοί ονομάζεται Τράπεζα και έχει έναν συμβολικό ρόλο Η στιγμή του φαγητού είναι ιερή και τα λόγια μεταξύ των μοναχών λιγοστά. 

Οι επισκέπτες και οι προσκυνητές του κάθε μοναστηρίου είναι υποχρεωμένοι ως φιλοξενούμενοι να πουν και αυτοί στην όλη διαδικασία, ζώντας την καθημερινότητα της μονής, σεβόμενοι τους κανόνες και τους όρους της.

Το φαγητό είναι εξαίσιο, παρόλο που οι μοναχοί στα μοναστήρια δεν τρώνε καθόλου κρέας και οι επισκέπτες έχουν να λένε για την Αγιορείτικη κουζίνα, αλλά και την υπέροχη φασολάδα που φτιάχνουν. Όσοι έχουν πάει στο Άγιο Όρος και στα μοναστήρια του μιλούν για μία μοναδική εμπειρία ζωής. 

Η φωτογραφία είναι από τον Ασημένιο Παπαδάτο Μέντη που επισκέπτεται συχνά το Άγιο Όροις και συγκεκριμένα από την Ιερά Μονή Αγίου Χιλανδαρίου.