Τι γίνεται με το θέμα της κλιματικής αλλαγής και πώς πρόκειται αυτό να επηρεάσει την Πάτρα και την Δυτική Ελλάδα;

Τι μπορούμε να κάνουμε για να το αναστρέψουμε και τι ενέργειες έχει σχεδιάσει η πολιτεία για να προλάβει ένα φαινόμενο στοιχεία του οποίου ήδη ζούμε στην καθημερινότητα μας με τις απότομες αυτές αλλαγές του καιρού και το.... τροπικό κλίμα που υπάρχει;

Σύμφωνα με τον συντονιστή της γραμματέας των Οικολόγων Πράσινων Μανώλη Βέμη, ενός κόμματος που ήταν το μοναδικό που είχε φέρει το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής στην Βουλή, η πολιτεία δεν έχει κάνει απολύτως τίποτα. "Μόνο λόγια και σε επίπεδο θεωρίας ότι έχει γίνει καθώς πράξεις δεν έχουμε δει" τονίζει ο Πατρινός συντονιστής. "Ειδικότερα, σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης, περιφέρειας, αλλά και δήμου, ήμαστε ακόμα αρκετά πίσω"

Κι όμως το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής έρχεται και από τη στιγμή που δεν έχουμε προχωρήσει στις αντίστοιχες δράσεις, έρχεται με γρήγορους ρυθμούς. "Πρόκειται για ένα φαινόμενο που θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν ανατρέπεται. Η κλιματική αλλαγή θα υπάρξει ως φαινόμενο και αυτό είναι κάτι που δεν αλλάζει. Το θέμα είναι να προχωρήσουμε στις δράσεις εκείνες ώστε να επιβραδύνουμε την εμφάνιση του". 

Πώς μπορούμε να επιβραδύνουμε την εμφάνιση του φαινομένου; Οι λύσεις είναι γνωστές όμως στην πράξη δεν έχουν εφαρμοστεί. H στροφή σε άλλες μορφές εναλλακτικής ενέργειας, ξεπερνώντας την νοοτροπία που μας χαρακτηρίζει για τις συμβατές. "Οι εναλλακτικές μορφές ενέργειας είναι τα φωτοβολταϊκά, οι ανεμογεννήτριες και η γεωθερμία" τονίζει ο κ. Βέμης. "Παράλληλα θα πρέπει να προχωρήσουμε σε ενεργειακή αναβάθμιση των σπιτιών και ειδικότερα των κτιρίων εκείνων που στεγάζουν δημόσιες δομές.

Ένα ακόμα θέμα που θα μπορούσε να παίξει σημαντικό ρόλο στην επιβράδυνση του φαινομένου έχει να κάνει με τα μέσα μεταφοράς. Χρειάζεται να στραφούμε στα καθαρά μέσα, στα ηλεκτρικά οχήματα, όχι μόνο στα αυτοκίνητα μας, αλλά και στα μέσα μαζικής μεταφοράς, φέρνοντας στην καθημερινότητα μας τα ηλεκτρικά λεωφορεία και τα ηλεκτρικά τρένα". 


Αλλαγή νοοτροπίας σε κάθε επίπεδο

Χρειάζεται σε γενικές γραμμές μια αλλαγή νοοτροπίας σε κάθε επίπεδο.

Το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής, στην πράξη σημαίνει άνοδος της τάξεως του 1,5 βαθμού Κελσίου, κάτι που θα επηρεάσει την περιοχή μας με την πρόκληση ακόμα περισσότερων πυρκαγιών και πλημμυρών. "Η άνοδος της θερμοκρασίας φέρνει ξηρασία και το λιώσιμο των πάγων, ανεβάζοντας την στάθμη του νερού της θάλασσας" τονίζει ο κ. Βέμης.

"Ή ξηρασία φέρνει πυρκαγιές και άνοδος της στάθμης του νερού φέρνει πλημμύρες". Στην Πάτρα έγινε πριν από μερικές ημέρες μια μεγάλη κινητοποίηση στην πλατεία Γεωργίου για τις κλιματικές αλλαγές, με την αχαϊκή πρωτεύουσα να μπαίνει και αυτή στον χορό των πόλεων όλου του κόσμου που ζητούν από τους ισχυρούς να πάρουν μέτρα. 

Ωστόσο, λίγο από εμάς έχουμε συνειδητοποιήσει τις αλλαγές που έρχονται. "Μόνο τελευταία υπάρχει μια ευαισθητοποίηση για το θέμα, ειδικότερα από τους νέους" τονίζει ο κ. Βέμης. Χρειάζονται όμως πράξεις και δράσεις. Τόσο σε επίπεδο φορέων, όσο και σε επίπεδο κεντρικής πολιτικής. Πράξεις που δεν έχουν γίνει. Και έτσι το φαινόμενο ολοένα και επιταχύνεται.