Ο Γιώργος  Δασκουλίδης βρίσκεται στο χώρο της δισκογραφίας 25 χρόνια και έζησε την εποχή της δόξας και των πολλών χρημάτων.

Ο γνωστός τραγουδιστής μιλά για την πορεία του, για την ελληνική μουσική βιομηχανία και την κατάσταση που βρίσκεται σήμερα, αν έχει κάνει σωστές επιλογές στη ζωή του και για τα χρήματα που έχασε λόγω επιχειρήσεων.

Δισκογραφικά βρίσκεσαι στο χώρο 25 χρόνια και έζησες την εποχή των πολλών χρημάτων, της δόξας...

«Το έχω ζήσει σε φυσιολογικές συνθήκες. Ξεκίνησα την πορεία μου σαν ένας μικρός τραγουδιστής που μάθαινε τη δουλειά, έκανα δισκογραφία, τις επιτυχίες μου, μπήκα σε μεγάλα μαγαζιά... Έπρεπε να περάσουν κάποια χρόνια για να αποκτηθεί η εμπειρία της δουλειάς, κάτι που δεν γίνεται αυτή την εποχή. Παίζει τεράστιο ρόλο αυτό, γιατί ο λόγος που αυτή τη στιγμή η ελληνική μουσική βιομηχανία είναι στην κατάσταση που βρίσκεται και περιλαμβάνω τις δισκογραφικές εταιρείες, τα μαγαζιά, τους τραγουδιστές και ό,τι έχει να κάνει με το τραγούδι βρίσκεται σχεδόν στο μηδέν ή καλύτερα κάτω από τη βάση».

Πού οφείλεται αυτό;

«Στο γεγονός ότι μπήκανε άσχετοι άνθρωποι στο χώρο».

Οι άσχετοι κάνουν επιτυχία;

«Ναι, κάνουν επιτυχία, η οποία είναι 1-2 χρόνων, εφήμερη, για πολλούς λόγους. Στην Ελλάδα δεν είναι δύσκολο να κάνει κάποιος επιτυχία, είμαστε χωριό, είναι εύκολο, το θέμα είναι να κρατήσεις την επιτυχία αυτή, να μείνεις στο χώρο, να γίνεις αποδεκτός από τους συναδέλφους σου, απ' όλο το μουσικό στερέωμα».

Όλοι εκείνοι οι τραγουδιστές που κάνουν επιτυχία για χρόνια δεν έχουν ταλέντο;

«Όχι. Στη δική μας δουλειά είναι δύο οι παράμετροι που παίζουν ρόλο, το ταλέντο και οι δυνατότητες της φωνής και το άλλο είναι το μυαλό. Κάποιοι το συνδυάζουν και φτάνουν στην κορύφωση. Το να έχεις μυαλό, σε οποιαδήποτε δουλειά, μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στο να κρατηθείς χωρίς να έχεις ταλέντο. Το απόλυτο είναι ο συνδυασμός και μετά έρχονται οι επιλογές που θα καθορίσουν την πορεία».

Έχεις κάνει σωστές επιλογές;

«Έχω μετανιώσει για πολλά πράγματα που έχω κάνει... για επιλογές χρονικές. Το μεγάλο λάθος που έχω κάνει στη δουλειά μου είναι ότι δεν εμπιστεύτηκα ποτέ ανθρώπους που είναι στο χώρο μας, παραγωγούς... μάνατζερ... αν και δεν υπάρχουν στην Ελλάδα, αλλά ανθρώπους που θα μπορούσαν να με προωθήσουν. Ήθελα πάντα να έχω τον πρώτο λόγο, να τα κάνω εγώ και αποδείχθηκε ότι τελικά ήταν λάθος. Ο καλλιτέχνης ποτέ δεν ξέρει τι είναι το σωστό, γιατί λειτουργεί περισσότερο με το συναίσθημα και με αυτά που νιώθει. Έκανα και λάθος επιχειρηματικές επιλογές, που μου κόστισαν».

Ασχολήθηκες με επιχειρήσεις;

«Ναι, ήμουν επιχειρηματίας, έκανα 2-3 προσπάθειες, οι οποίες δεν ευδοκίμησαν. Στις δύο περιπτώσεις συνέβη γιατί δεν γίνεται να έχεις «δύο καρπούζια κάτω από την ίδια μασχάλη». Ήμουν καλλιτέχνης, τραγουδιστής κι έπρεπε ν’ ασχοληθώ με αυτό, με αποτέλεσμα να μην είμαι «από πάνω» στην επιχειρηματική κίνηση που έκανα. Είναι δύσκολο να βρεις τον τέλειο συνεργάτη ή πρέπει να κατέχει πάρα πολύ καλά τη δουλειά. Τις δουλειές που προσπάθησα να κάνω δεν τις κατείχα τόσο πολύ, οπότε ήταν λογικό να μην πάνε όπως θα έπρεπε.

Έχασες πολλά χρήματα;

«Έχασα αρκετά χρήματα, όμως δεν έχουν σημασία τα λεφτά, αλλά αυτό που κάνεις, να το κάνεις σωστά. Στην τρίτη περίπτωση δεν έφταιγα εγώ, ήταν μια προσπάθεια που πήγα να κάνω φεύγοντας από εδώ και πηγαίνοντας στην Αφρική, γιατί πίστεψα ότι υπήρχε μια ευκαιρία να κάνω κάποια πράγματα, αλλά εξαρτιόμουν αναγκαστικά από άλλους ανθρώπους.

Σε μια ξένη χώρα, ειδικά όπως η Ζάμπια, ήταν δύσκολο, αν δεν έχεις τη στήριξη κάποιων ανθρώπων από εκεί να το πετύχεις. Στην αρχή πίστευα ότι την έχω, αλλά τελικά δεν την είχα. Στη Ζάμπια έμεινα 8 μήνες, μεγάλο διάστημα. Όταν γύρισα και είδα τον ουρανό της Ελλάδας... δεν τον αλλάζω με τίποτα. Όμως, λατρεύω την Αφρική κι εκείνη έχει πολύ ωραίο ουρανό», είπε στο ΛΟΙΠΟΝ.