Η τουριστική περίοδος για την καλοκαιρινή σεζόν έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και στα ξενοδοχεία της Δυτικής Ελλάδας, κυρίως σε αυτά της Δυτικής Αχαΐας και της Ηλείας, υπάρχουν ακόμα οι τελευταίοι επισκέπτες που έχουν έρθει στην περιοχή μας για να απολαύσουν τις ομορφιές της, σε μία κάπως διαφορετική εποχή από αυτή του καλοκαιριού. 

Σύμφωνα με τους επαγγελματίες ξενοδόχους το πρόσημο για τη φετινή τουριστική καλοκαιρινή σεζόν κλείνει μάλλον θετικά από τη στιγμή που υπάρχει πτώση, σε σύγκριση με την περασμένη χρονιά (κάτι που με βάση τα δεδομένα της αγοράς δεν γινόταν να αποφευχθεί), όμως η μείωση αυτή της τουριστικής κίνησης δεν είναι εντυπωσιακή, αντίθετα είναι μικρότερη με αυτή που παρατηρήθηκε σε άλλα μέρη της Ελλάδος. 

"Η πτώση θα κυμανθεί τελικά για τα ξενοδοχεία της Δυτικής Ελλάδος σε ένα ποσοστό της τάξεως του 3% με 5%. Αν σκεφτεί κανείς ότι στις μεγάλες τουριστικές αγορές της βιομηχανίας του τουρισμού στην χώρα μας ότι η πτώση κυμαίνεται από 10% έως 15%, η μείωση στην περιοχή μας είναι αρκετά μικρή.

Ωστόσο, αυτό έχει να κάνει με το ότι ως περιοχή μας στον τουριστική τομέα είναι πιο μικρή ως αγορά σε σύγκριση με τις άλλες που αποτελούν τα τοπ σημεία της τουριστικής βιομηχανίας της χώρας μας" τονίζει ο πρόεδρος των ξενοδόχων της Αχαΐας, Δημήτρης Διαμαντόπουλος.

Οι περισσότεροι από τους τουρίστες που έφτασαν φέτος στη Δυτική Ελλάδα ήταν για ακόμα μία χρονιά Γερμανοί και Ρώσοι, αλλά και από άλλες χώρες της Ανατολικής και της Κεντρικής Ευρώπης. Όμως σε σύγκριση με τις άλλες χρονιές η προσέλευση ήταν για κάθε τύπου επισκέπτη μειωμένη. 

Το πρόβλημα όμως με την πτώση της τουριστικής κίνησης, συγκριτικά με τα καλοκαίρια του 2017 και του 2018, δεν λύνεται σε τοπικό επίπεδο, αλλά με παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν από το κράτος. 


Ενιαίο ΦΠΑ από 13% και κάτω

Είναι γνωστό ότι η Αίγυπτος, το Μαρόκο , η Τυνησία και η Τουρκία φέτος μπήκαν δυναμικά στην τουριστική αγορά, εξασφαλίζοντας αρκετά πιο φθηνά πακέτα για τους επισκέπτες τους σε σύγκριση με την Ελλάδα. 

"Το μεγάλο πλεονέκτημα για αυτές τις χώρες και κυρίως για την Τουρκία έχει να κάνει με το νόμισμά τους που είναι κατώτερο από αυτό του ευρώ. Παράλληλα έχουν μικρότερη φορολογία σε όλα. Εμείς από τη στιγμή που ασφαλώς δεν μπορούμε να αλλάξουμε νόμισμα, καλό θα ήταν να κάνει κάτι η κυβέρνηση και να φροντίσει να μειώσει την φορολογία και το ΦΠΑ" τονίζει σχετικά ο κ. Διαμαντόπουλος. 

Η φορολογία στον ξενοδοχειακό κλάδο, παρά τις υποσχέσεις που έχουν δοθεί μέχρι τώρα, παραμένει σε υψηλό επίπεδο και μάλιστα σε υψηλότερο από τις τουριστικά ανταγωνιστικές χώρες της Μεσογείου και της Νότιας Ευρώπης. Το ΦΠΑ μειώθηκε σε ότι αφορά την εστίαση, όμως, το 24% στους άλλους τομείς του ξενοδοχειακού κλάδου, παραμένει. 

"Ζητούμε έναν ενιαίο ΦΠΑ για τον ξενοδοχειακό κλάδο που να κυμαίνεται στο 13% ή ακόμα και πιο χαμηλά. Μόνο έτσι το κράτος και η πολιτεία θα μας βοηθήσει πραγματικά και ουσιαστικά".