«Καμπανάκι» προειδοποίησης για το προσφυγικό και το ενδεχόμενο ενός δεύτερου «2015» σε ό,τι αφορά τις ροές μεταναστών και προσφύγων σήμανε ο Γερμανός ΥΠΕΣ Χορστ Ζεεχόφερ.

Ο Ζεεχόφερ, που την περασμένη Παρασκευή συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και συζήτησαν για το προσφυγικό, υποστήριξε ότι είναι άμεση η ανάγκη να δοθεί μεγαλύτερη στήριξη στις χώρες στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, όπως η Ελλάδα, αλλά και προς την Τουρκία.

«Πρέπει να βοηθήσουμε περισσότερο τους Ευρωπαίους εταίρους μας στον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων. Τους έχουμε αφήσει πολύ καιρό μόνους», ανέφερε ο Γερμανός ΥΠΕΣ σε συνέντευξή του στην Bild am Sonntag και προειδοποιεί ότι «αν δεν το κάνουμε, θα ζήσουμε ένα προσφυγικό κύμα όπως του 2015 - ίσως και μεγαλύτερο».

Με τις αφίξεις προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα, μόνο από την αρχή του 2019, να «αγγίζουν» τις 45.600, η κυβέρνηση επεξεργάζεται ένα ειδικό σχέδιο, με βασικό στόχο την αποσυμφόρηση των νησιών.

Αντιδράσεις στο σχέδιο Ζεεχόφερ για το προσφυγικό

Ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, προσέθεσε ακόμη ότι μαζί με τη νέα πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα καταβληθεί προσπάθεια να μην φθάσουμε σε αυτό το σημείο, ενώ, με το βλέμμα κυρίως στην εσωτερική του αντιπολίτευση στη Γερμανία, σπεύδει να διευκρινίσει ότι έχει την πλήρη στήριξη της Καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ.

Οι αντιδράσεις στο σχέδιο του κ. Ζεεχόφερ, σύμφωνα με το οποίο η Γερμανία θα δέχεται έναν στους τέσσερις ανθρώπους που διασώζονται στα νερά της κεντρικής Μεσογείου, προέρχονται κυρίως από τους Φιλελευθέρους (FDP) και την Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD), οι οποίοι υποστηρίζουν ότι έτσι ενθαρρύνονται όλο και περισσότεροι να ξεκινήσουν ένα τέτοιο ταξίδι.

Ακόμη όμως και στο δικό του κόμμα εκφράζονται αντιρρήσεις απέναντι στην πρότασή του για το προσφυγικό ζήτημα. «Το C στο όνομά μας, μάς καλεί να διασώζουμε ανθρώπους που βρίσκονται σε κίνδυνο στην θάλασσα», σχολίασε ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας CDU/CSU Ραλφ Μπρινκχάους, αναφερόμενος στον χριστιανικό χαρακτήρα του κόμματός του. «Ποιο μήνυμα όμως στέλνουμε», συνέχισε, «εάν παίρνουμε το 25% όσων διασώζονται; Αυτό ήταν μια πρωτοβουλία του υπουργού Εσωτερικών, όχι της Κ.Ο. Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών. Θα μελετήσουμε προσεκτικά το σχέδιο του κ. Ζεεχόφερ».

Αβραμόπουλος: Πρωταρχικός στόχος η μείωση των παράτυπων αφίξεων

Στο πλευρό του Χορστ Ζεεχόφερ συντάχθηκε ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για θέματα Μετανάστευσης κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος τόνισε ότι χάρη και στη Γερμανία έχει σημειωθεί πρόοδος στο ζήτημα της κατανομής των προσφύγων μεταξύ των χωρών της ΕΕ.

Αναφερόμενος στην κριτική που δέχθηκε η πρόταση Ζεεχόφερ γαι το προσφυγικό, ο κ. Αβραμόπουλος υποστήριξε ότι «η επεξεργασία κανόνων για την αποβίβαση δεν πρέπει να θεωρείται αποκομμένη από τις άλλες προσπάθειες». Σύμφωνα με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο, πρωταρχικός στόχος είναι η μείωση των παράτυπων αφίξεων, η αντιμετώπιση των διακινητών και η διευκόλυνση της επιστροφής παράτυπων μεταναστών καθώς «επίσης το να σώζουμε ζωές και να ανοίγουμε νόμιμους δρόμους για όσους έχουν ανάγκη προστασίας».

Ο Ευρωπαίος επίτροπος εμφανίστηκε αισιόδοξος σε ό,τι αφορά το Συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ την Τρίτη, καθώς, όπως είπε, «όλο και περισσότερα κράτη αναγνωρίζουν ότι πρέπει να υπάρξουν μετρήσιμες, καθορισμένες με προθεσμίες ρυθμίσεις για την υποδοχή προσφύγων που σώθηκαν στη θάλασσα, μετά την αποβίβασή τους από τα πλοία».

Spiegel: Η προσφυγική κρίση επιστρέφει στη γηραιά ήπειρο

Στην νέα όξυνση της προσφυγικής κρίσης στην Ευρώπη και κυρίως στα ελληνικά νησιά -για τα οποία χαρακτηρίζει «εφιαλτική» την κατάσταση- αναφέρεται εκτενές ρεπορτάζ του περιοδικού Der Spiegel, το οποίο, σύμφωνα με την ελληνική έκδοση της Deutsche Welle αναφέρει:

«Αν δει κανείς τα σύνορα με τη Βόρεια Μακεδονία ή τα νησιά του Αιγαίου, πρέπει να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η προσφυγική κρίση επιστρέφει αθόρυβα στην Ευρώπη. Η μεταναστευτική πίεση αυξήθηκε αισθητά από την αρχή του χρόνου».

Το Der Spiegel υποστηρίζει σε άλλο σημείο του ρεπορτάζ ότι η συμφωνία με την Τουρκία για το προσφυγικό «δεν λειτούργησε ποτέ», παρατηρώντας ότι «στην Τουρκία δεν επαναπροωθήθηκε σχεδόν κανένας».