Μέτωπο συγκροτούν φορείς και εκπρόσωποι διοικήσεων και οργανισμών για την ανάγκη της άμεσης επαναλειτουργίας της Καρδιοθωρακοχειρουργικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Πάτρας. 

Το θέμα αυτό απασχολεί χρόνια την ιατρική και επιστημονική κοινότητα της Πάτρας, αλλά και της ευρύτερης περιοχής, όμως το κράτος και οι κυβερνήσεις που έχουν περάσει όλο αυτό το διάστημα, δεν έχουν φροντίσει για την επίλυσή του. Οι καρδιοπαθείς της αχαϊκής πρωτεύουσας, όπως και της Αχαΐας βρίσκονται εκτεθειμένοι στους κινδύνους ενός κράτος που παίζει με την υγεία και τη ζωή τους. 

Το ζήτημα επανήλθε στο προσκήνιο με το περιστατικό που συνέβη στον αέρα της τηλεόρασης με τον Πέτρο Τατσόπουλο, αλλά και το θάνατο καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας , η οποία είχε την ατυχία να βρίσκεται στην Αρχαία Ολυμπία και στο συνέδριο στο 28ο Διεθνές Συνέδριο Φιλοσοφίας που γινόταν εκεί, όταν της συνέβη το έμφραγμα, το μεσημέρι του Σαββάτου,  με αποτέλεσμα να αφήσει την τελευταία της πνοή. 

Το μέτωπο που συγκροτείται από τους φορείς για το σκοπό της επαναλειτουργίας της Καρδιοθωρακοχειρουργικής θα ορίσει επιτροπή και θα φέρει το ζήτημα σε επίπεδο υπουργείου, ζητώντας μέσα από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, αλλά και την 6η Υγειονομική Περιφέρεια να ικανοποιήσει άμεσα το αίτημά της. 

Το μέτωπο αυτό θα αποτελείται από στελέχη της περιφερειακής αρχής, από την 6η ΥΠΕ, από το Πανεπιστήμιο Πατρών, από μέλη του Ιατρικού Συλλόγου,  από βουλευτές του νομού, αλλά και από άλλους φορείς που γνωρίζουν το ζήτημα και την ανάγκη που έχει η περιοχή για την επαναλειτουργία της κλινικής και είναι πρόθυμοι να βοηθήσουν με κάθε τρόπο. 

Ωστόσο, στην πράξη, στελέχη της δημόσιας υγείας και των νοσοκομειακών δομών, τονίζουν ότι για να λειτουργήσει άμεσα η κλινική χρειάζονται να γίνουν προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, κάτι που δεν είναι εύκολο και θα πάρει αρκετό χρόνο, αν πάει το θέμα με βάση τα όσα ορίζει μία γραφειοκρατική διαδικασία για τις προσλήψεις στο δημόσιο. 

Παράλληλα, με δεδομένες τις συνθήκες που επικρατούν στο δημόσιο για ένα γιατρό, δεν είναι σίγουρο αν θα υπάρξει το ανάλογο ενδιαφέρον για την κάλυψη των θέσεων που θα πρέπει να προκηρυχτούν. Χρειάζεται να γίνουν γρήγορες και άμεσες κινήσεις, με σωστή συνεργασία των φορέων και πίστη στον τελικό τους στόχο.

Το λουκέτο στην κλινική έχει μπει από τον Απρίλη του 2017, όταν ο τότε διευθυντής της κλινικής επέλεξε να φύγει από το πόστο του. Δεν υπήρχε άλλος γιατρός, δεν υπήρχε αντικαταστάτης του και η κλινική από προσωρινά που ήταν να κλείσει, δεν λειτουργεί ακόμα, παρά τις προσπάθειες που έχουν γίνει στο παρελθόν. 

Μένει να δούμε τώρα τι θα πετύχει το μέτωπο των φορέων. Πάντως τα στάδια για την επαναλειτουργία της κλινικής είναι πολλά, δεν είναι ένα, όμως τουλάχιστον θα πρέπει να γίνει μία αρχή για να φτάσουμε κάποια στιγμή μέσα στο επόμενο διάστημα στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Κινδυνεύουν ζωές...