Την προηγούμενη εβδομάδα μια αρκετά μεγάλη ομάδα Πορτέων, νέων και μεγαλυτέρων - ανδρών και γυναικών, κάτω βέβαια από αντίξοες συνθήκες, πραγματοποίησαν την πρώτη επίσημη και οργανωμένη ανάβαση στο Πορτοβούνι, την κορυφή του όρους Σκόλις, που βρίσκεται πάνω από το χωριό Πόρτες Αχαΐας.

Η ανταμοιβή αυτής της κοπιώδους ανάβασης, η απέραντη θέα από τον Ερύμανθο και το Παναχαϊκό, την Πάτρα και τον Πατραϊκό, το Ιόνιο και τα νησιά του και βεβαίως την Ηλεία με το φράγμα του Πηνειού και όχι μόνο.

Αλλά το σπουδαιότερο όλων και μάλιστα σε κοντινή απόσταση βρίσκεται το παλιό χωριό, όπου παρά το πέρασμα των χρόνων, διασώζονται, μαντρότοιχοι και ερείπια.

Επίσης υπάρχει και το κάστρο με τις πολεμίστρες του, σε δεσπόζουσα θέση και με απέραντη θέα.

Αλλά και η Στέρνα, ο χώρος όπου με μια απίστευτη τεχνική, οι πρόγονοί μας, εξοικονομούσαν, από τα βράχια του βουνού, νερό για τις ανάγκες τους.


"Σημεία και χώροι που σαφώς θα πρέπει και βεβαίως ζητάμε από τον Δήμο Δυτικής Αχαΐας και την Αρχαιολογική υπηρεσία, να αναδειχτούν και βεβαίως να δρομολογηθεί η δυνατότητα εύκολης πρόσβασης, προς όλα αυτά τα πολύ σημαντικά και αξιόλογα σημεία.

Δοθείσης της ευκαιρίας, να πούμε ότι η ομάδα των συγχωριανών μας, που εκδίδει και αυτήν την ανακοίνωση και που ανανέωσε το ραντεβού της εκ νέου ανάβασης στο Πορτοβούνι και γενικά στο όρος Σκόλις, για του χρόνου τον Σεπτέμβρη, την τελευταία Κυριακή του εκάστοτε Σεπτέμβρη  θα επιδιώξει να επισκεφθεί και να αναδείξει και άλλα σημεία του χωριού μας, όπως η Νεραϊδότρυπα, ο Κωλοσούτρης, ο καταράκτης στους παλιούς νερόμυλους και βεβαίως τα σπήλαιο γύρω από τον αρχαιολογικό χώρο, ευρήματα του οποίου βρίσκονται στο αρχαιολογικό μουσείο Πατρών, ένας χώρος που δυστυχώς ακόμη δεν έγινε επισκέψιμος αν και έτοιμος και το χειρότερο έχουν παγώσει και οι περαιτέρω ανασκαφές στους υπόλοιπους έξω απ’ αυτόν χώρους" αναφέρει ο Κώστας Πετρόπουλος που συμμετέχει σε αυτή την πρωτοβουλια.