Μπορεί η κυβέρνηση και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να έχουν ξεκινήσει το ψάξιμο για την εύρεση ξενοδοχείων ή τουριστικών χώρων για τη φιλοξενία προσφύγων στο πλαίσιο της υλοποίησης του σχεδίου που σκοπεύει να εφαρμόσει για την αποσυμφόρηση των νησιών και την αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος, από την άλλη, όμως, δεν είναι καθόλου σίγουρο αν στο πρόγραμμα αυτό, αποφασίσουν τελικά να συμμετάσχουν οι επαγγελματίες ξενοδόχοι.

Τα χρήματα που δίνονται είναι μάλλον λίγα και είναι πιο πιθανό να ζημιωθούν από το ενδεχόμενο της συμμετοχή τους, παρά να βγουν κερδισμένοι.

Το θέμα όμως ακόμα και για τους ξενοδόχους που έχουν τις επιχειρήσεις τους, δεν είναι αυτό όταν μιλάμε για ένα ζήτημα ανθρωπιστικό που έχει να κάνει με τη ζωή τόσων χιλιάδων ανθρώπων που εισέρχονται σε καθημερινή βάση στη χώρα μας. 

Ο πρόεδρος του συλλόγου των ξενοδόχων της Αχαΐας Δημήτρης Διαμαντόπουλος, μιλώντας για το ζήτημα στο patrasevents.gr τονίζει. "Πρόθεσή μας είναι να βοηθήσουμε όλους αυτούς τους ταλαίπωρους ανθρώπους που έχουν ξεριζωθεί από την πατρίδα τους και έχουν φτάσει στη χώρα μας, μέσα από δύσκολες συνθήκες. Όμως αυτό δεν μπορεί να γίνει αυθαίρετα, αλλά μόνο σε συνεννόηση και σε συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες που σε τελική ανάλυση θα υποστούν αυτό το βάρος". 

Μέχρι στιγμής ακόμα δεν έχει οριστικοποιηθεί πόσα ξενοδοχεία αναζητά η κυβέρνηση στν νομό για τη φιλοξενία προσφύγων. Με βάση τις πληροφορίες που υπάρχουν, αλλά και τη φημολογία που έχει αναπτυχθεί, μιλάμε για τρία ξενοδοχεία στην Πάτρα, (ένα στο Ρίο, ένα στην Παραλία και ένα σε άλλο σημείο της πόλης πιο δυτικά) και ένα στην Αιγιάλεια. 

Ανοικτά κέντρα φιλοξενίας για την Πάτρα και την Αχαΐα

Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για ανοικτά κέντρα φιλοξενίας και όχι για κλειστά κέντρα κράτησης.

Σε αυτά τα ξενοδοχεία, δηλαδή, θα φιλοξενηθούν άτομα και οικογένειες που έχουν πάρει το άσυλο και έχουν χαρακτηριστεί πρόσφυγες ή τουλάχιστον έχουν όλες τις προδιαγραφές για να το πάρουν. Θυμίζουμε ότι κάτι αντίστοιχο είχε γίνει πριν από μήνες στην Πάτρα όταν είχαν φιλοξενηθεί 200 περίπου πρόσφυγες σε ξενοδοχείου του Ρίου.

Τότε δεν είχε δημιουργηθεί κανένα απολύτως πρόβλημα με τη διαμονή τους, ενώ η κοινωνία παρά τις αρχικές της αντιρρήσεις, τους είχε αγκαλιάσει. Άλλωστε δεν μιλάμε για μετανάστες που δεν έχουν χαρτιά, τους λεγόμενους παράτυπους μετανάστες και που λογικό είναι να θέλουν σε μία πόλη που το λιμάνι της αποτελεί τη βασική έξοδο προς την Ευρώπη, να προσπαθήσουν να ταξιδέψουν λαθραία.

Τουλάχιστον μέχρι στιγμής η κυβέρνηση δεν έχει δείξει προθέσεις για να προχωρήσει στην Πάτρα ή και στη Δυτική Ελλάδα στη δημιουργία ενός κλειστού κέντρου φιλοξενίας για παράτυπους μετανάστες, ξεχωρίζοντας έτσι τους δύο όρους, με βάση και το νομοσχέδιο που είναι να ψηφιστεί τις επόμενες ημέρες στη Βουλή. 


12 ευρώ για κάθε πρόσφυγα στους ξενοδόχους

Σε κάθε περίπτωση το ποσό που δίνεται στους ξενοδόχους για τη φιλοξενία προσφύγων είναι αρκετά μικρό.

"Μιλάμε για 12 ευρώ το άτομο. Το ποσό είναι αστείο και δεν νομίζω να υπάρξει κάποιος ξενοδόχος από την περιοχή που να εκδηλώσει ενδιαφέρον για να μπει στο πρόγραμμα, με τόσα λίγα χρήματα" τονίζει ο κ. Διαμαντόπουλος. 

"Μη ξεχνάμε άλλωστε ότι έχουμε μπροστά μας χειμώνα και το κόστος θα είναι αυξημένο για τα ξενοδοχεία που θα πρέπει να πληρώσουν θέρμανση, ζεστό νερό και όλα τα υπόλοιπα, έτσι ώστε να μείνουν οι φιλοξενούμενοι κάτω από ανθρώπινες συνθήκες. Όμως όπως σας είπα και πριν το σημαντικό δεν είναι αυτό. Το σημαντικό είναι να συμφωνήσουν και οι τοπικές κοινωνίες για την υλοποίηση αυτού του σχεδίου".