Είσαι ανάμεσα σε αυτούς που πέρασαν πρόσφατα στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας κάνοντας το όνειρο σου πραγματικότητα; Συγχαρητήρια!

Το μόνο σίγουρο είναι πως τα επόμενα χρόνια που θα περάσεις σε αυτή την πόλη θα σου μείνουν αξέχαστα καθότι η Αχαϊκή πρωτεύουσα δεν έχει χαρακτηριστεί άδικα ως top φοιτητούπολη με ιδιαίτερα στέκια.

Καλό βέβαια το κομμάτι της διασκέδασης αλλά πρέπει να μπει και η σχολή στο πρόγραμμα. Σίγουρα τις τελευταίες μέρες θα έχεις επισκεφτεί το Πανεπιστήμιο για να το γνωρίσεις από κοντά και να μάθεις τα κατατόπια.

Θα έχεις πληροφορηθεί από συμφοιτητές παλαιότερων ετών για το τι παίζει οπότε ερχόμαστε εμείς να ολοκληρώσουμε την ενημέρωση σχετικά με την ιστορία που κρύβεται από πίσω του και κάποια βασικά χαρακτηριστικά του:


1) Το Πανεπιστήμιο Πατρών που αναμφισβήτητα είναι ένα από τα μεγαλύτερα της Χώρας ιδρύθηκε το 1964.

2) Έχοντας ως έδρα του το Ρίο είναι αναγνωρισμένο διεθνώς για την ποιότητα της έρευνας και της διδασκαλίας του ενώ συχνά παίρνει διακρίσεις. Τα εγκαίνια της λειτουργίας του Πανεπιστημίου έγιναν στις 30 Νοεμβρίου 1966, εορτή του Απόστολου Ανδρέα, προστάτη της πόλεως των Πατρών. Ο Άγιος Ανδρέας, στο σταυρό σε σχήμα Χ, αποτελεί το έμβλημα του ιδρύματος. Το 2012, το έμβλημα και ο λογότυπος του Πανεπιστήμιου Πατρών ανανεώθηκε, διατηρώντας το ίδιο πρότυπο.

3) Παρουσιάζει σημαντική ερευνητική δραστηριότητα, όπως προκύπτει από αξιολογήσεις από φορείς του εσωτερικού και εξωτερικού.


φωτο-haroulasf

φωτο-haroulasf

4) Η έκταση της Πανεπιστημιούπολης είναι 4,5 km². Εκτός από τις σχολές και τα τμήματα, περιλαμβάνει την Φοιτητική Εστία στα βορειοδυτικά και τα γραφεία του Πανεπιστημίου στα νοτιοδυτικά.

5) Η «Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης» (ΒΥΠ) του Πανεπιστημίου Πατρών από τον Αύγουστο του 2003 στεγάζεται σε νέο κτίριο στον ανατολικό τομέα της Πανεπιστημιούπολης, έκτασης 8.000m². Η «ΒΥΠ» είναι μέλος του Συνδέσμου των Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών (HEAL-Link) και στις υπηρεσίες της μπορούν να έχουν πρόσβαση όλα τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας.

6) Οι «Πολιτιστικές Ομάδες Φοιτητών Πανεπιστημίου Πατρών» (Π.Ο.Φ.Π.Π.) λειτουργούν από το 1981. Δημιουργήθηκαν οι πρώτες ομάδες και αρχικά η χρηματοδότηση από το Πανεπιστήμιο γινόταν με πόρους των «ΦΕΠΑΠ». Ο χώρος συναντήσεων, προβών και πραγματοποίησης καλλιτεχνικών εκδηλώσεων στην αρχή ήταν το αμφιθέατρο του παραρτήματος του Πανεπιστημίου στο κέντρο της Πάτρας.


7) Στο χώρο της Πανεπιστημιούπολης υπάρχουν και λειτουργούν επίσης:

Το Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου
Το αθλητικό κέντρο και γυμναστήριο του Πανεπιστημίου
Μουσεία (Ζωολογικό, Βοτανικό, Γεωλογικό, Επιστημών και Τεχνολογίας, Παιδείας)
Το πειραματικό σχολικό συγκρότημα "Ευάγγελος Παπανούτσος"
Διδασκαλείο ξένων γλωσσών
Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης
Κέντρο Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης


φωτο-caipirinha

φωτο-caipirinha

φωτο-iwanna_krvn

φωτο-iwanna_krvn

8) Υπάρχουν δύο γραμμές του αστικού ΚΤΕΛ Πατρών που εξυπηρετούν το Πανεπιστήμιο, οι 6 και 9.

Από τον Ιούλιο του 2010, ο ΟΣΕ ξεκίνησε τη λειτουργία γραμμής προαστιακού Πάτρας. Το Πανεπιστήμιο εξυπηρετείται κάθε μία ώρα.