Στο λιμάνι του Πειραιά μεταφέρθηκαν από νωρίς τα ξημερώματα της Τρίτης (01.10.2019) 215 μετανάστες από τη Μόρια με το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο "Νήσος Ρόδος".

Οι μετανάστες αναμένεται να μεταφερθούν με λεωφορεία σε δομές φιλοξενίας στην Αττική και την Πελοπόννησο. Το «Νήσος Ρόδος» πραγματοποιεί το δρομολόγιο Μυτιλήνη-Χίο-Πειραιά.

Την Δευτέρα (30.09.2019) συνεδρίασε το υπουργικό Συμβούλιο στο Μέγαρο Μαξίμου υπό το βάρος της τραγωδίας στη Μόρια, Αποφασίστηκαν μέτρα για το προσφυγικό και όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, συζητήθηκε το σχέδιο νόμου για την αυστηροποίηση του πλαισίου αίτησης και χορήγησης ασύλου.

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης έθεσε ως στόχο την αποσυμφόρηση της Μόριας μέσα στους επόμενους δυο μήνες. Ο υπουργός ΠΡΟΠΟ ανακοίνωσε, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, πως θα «τρέξουν» άμεσα δυο προγράμματα που θα αφορούν στις ευάλωτες ομάδες.

Επίσης, θα «τρέξει» πρόγραμμα μετεγκατάστασης για 40.000 ανθρώπους, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από την Κομισιόν, κι άλλο ένα που προβλέπει τη μετεγκατάσταση 16.000 ανθρώπων σε ξενοδοχεία σε όλη την Επικράτεια. Κατά τη διάρκεια του υπουργικού Συμβουλίου συζητήθηκαν επίσης οι αλλαγές στο νόμο για το άλλο και το σχέδιο για μεταφορά προσφύγων και μεταναστών στις 13 Περιφέρειες της χώρας. Επίσης τέθηκε στόχος για 10.000 επιστροφές έως το 2020.

Στο υπουργικό συμβούλιο με βάση την ανάλυση των στατιστικών στοιχείων εθνικότητας όσων εισέρχονται στη χώρα, κοινή πεποίθηση είναι ότι πλέον πρόκειται για μεταναστευτικό πρόβλημα και όχι προσφυγικό.