Εστίες μόλυνσης αποτελούν τα 15 ανοικτά συντριβάνια της Πάτρας ως αποτέλεσμα της κατάστασης που βρίσκονται, αλλά και της φροντίδας που έχουν από τους αρμοδίους του δήμου. 

Η έρευνα που πραγματοποίησε το Εργαστήριο Υγιεινής του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών αποκαλύπτει στοιχεία που σοκάρουν για την κατάσταση των νερών που στα συντριβάνια της Πάτρας παραμένουν ανοικτά. 

Σύμφωνα με την έρευνα αυτή στα νερά των συντριβανιών εντοπίστηκαν σε ποσοστό 80% είδη λεωγενέλας, ενώ δεν βρέθηκε υπολειμματικό χλώριο. Η έρευνα έγινε από την μονάδα του "I Water Food" του Εργαστηρίου Υγιεινής του τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρέων στο πλαίσιο των εθελοντικών δράσεων που πραγματοποιεί με γνώμονα τη δημόσια υγεία. 

Η λεγενωέλλα αποτελεί ένα βακτήριο που έχει επιπτώσεις στην υγεία και δείχνει ότι τα συντριβάνια της Πάτρας, αυτά που λειτουργούν γιατί υπάρχουν και αρκετά ακόμα που έχουν κλείσει, είναι εν δυνάμει μολυσματικές πηγές για τον πληθυσμό της πόλης. 

Την ερευνητική ομάδα του εργαστηρίου αποτελούσαν η βιολόγος Βένια Σταύρου και η νοσηλεύτρια Ηλέκτρα Σαβογλίδου, ενώ την επίβλεψη είχε ο καθηγητής του Τμήματος Απόστολος Βανταράκης. Τα αποτελέσματα της μελέτης παρουσιάστηκαν στα μέσα Σεπτεμβρίου στην Αθήνα στο πλαίσιο του συνεδρίου «The 6th meeting of the ESCMID Study Group for Legionella Infections (ESGLI)».