Έστω και μετά από καθυστέρηση αρκετών μηνών ή για την ακρίβεια χρόνων ξεμπλοκαρίστηκαν τα έργα για την ανάπλαση του ιστορικού κέντρου της Πάτρας και όλα δείχνουν ότι ένα από τα βασικά έργα που αφορούν το πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης του ΕΣΠΑ 2014 - 2020, είναι σχεδόν έτοιμο να πάρει μπρος. 

Το όλο θέμα προέκυψε μετά από τη σύσκεψη που έγινε μεταξύ του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδος Νεκτάριου Φαρμάκη και των δημάρχων της περιφέρειας, μεταξύ αυτών και του Κώστα Πελετίδη. Τα έργα που αποδεσμεύτηκαν από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος και αφορούν την Πάτρα είναι συνολικού προϋπολογισμού 26,3 εκατομμυρίων ευρώ. 

Πιο αναλυτικά αφορούν την ολοκληρωμένη αστική ανάπτυξη του ιστορικού κέντρου της Πάτρας και το δίκτυο των ποδηλατόδρομων, ένα έργο που φτάνει τα 21.999.900,78 ευρώ και πλέον μετά από την απόφαση του αρμόδιου υπουργού Περιβάλλοντος, εγκρίνεται η υλοποίηση του.

Πρόκειται για ένα έργο που αλλάζει ουσιαστικά τη φυσιογνωμία της Πάτρας περιλαμβάνοντας πολλών ειδών παρεμβάσεις στην άνω πόλη και στο ιστορικό κέντρο της αχαϊκής πρωτεύουσας, σε μία επικράτεια που κατά μήκος ξεκινά από την Σαχτούρη και φτάνει έως και την Ζαϊμή και κατά πλάτος από τον Παντοκράτορα έως τον Άγιο Ανδρέα. 


Μέσα στις παρεμβάσεις αυτές περιλαμβάνεται και η περίφημη πεζοδρόμηση της Μαιζώνος, αλλά και η διαμόρφωση αρκετών ακόμα καθέτων δρόμων σε ήπιους πεζόδρομους  - ποδηλατόδρομους. 

Μαζί με το έργο αυτό που πλέον είναι υπό ένταξη θα προχωρήσει και το έργο της Αστικής Ανάπλασης της περιοχής της Γούβας προϋπολογισμού 1.418.497,00 ευρώ, συνέχεια των παρεμβάσεων που ήδη έχουν ξεκινήσει στο Βλατερό και στη συνοικία Τριτάκη.

Σκοπός του έργου αυτού είναι η ανάδειξη των στενών μονοπατιών και της γενικότερης φυσιογνωμίας αυτής της γραφικής περιοχής, έτσι ώστε να αποκτήσει ένα τουριστικό ενδιαφέρον. 

Το τρίτο έργο που εγκρίθηκε και περιλαμβάνεται σε όλο το πακέτο αυτό της ανάπλασης του κέντρου της πόλης είναι η ανακατασκευή των κλιμακίων του ιστορικού κέντρου της πόλης, ένα έργο το κονδύλι του οποίου τα 265.000 ευρώ.

Με το έργο αυτό δίνεται ζωή και πάλι στις σκάλες του ιστορικού κέντρου της Πάτρας που αποτελούν και σημείο αναφορά για την πόλη, όπως οι σκάλες της Αγίου Νικολάου, οι σκάλες της Γεροκωστοπούλου, της Τριών Ναυάρχων ή και της Πατρέως.


Κορδάς - "Ο παραλογισμός της γραφειοκρατίας"

Όλα αυτά είναι έργα που είχαν προγραμματιστεί οι μελέτες τους ήταν έτοιμες εδώ και τουλάχιστον δύο χρόνια, ωστόσο η γραφειοκρατία και διάφοροι ακόμα παράγοντες τα κρατούσαν κλειδωμένα στα συρτάρια του υπουργείου. "Πρόκειται για το κορυφαίο παράδειγμα του παραλογισμού της γραφειοκρατίας" τονίζει καυστικά ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Χρήστος Κορδάς.

"Μια διαδικασία που για να υλοποιηθεί ένα έργο πρέπει να περάσουν τόσο χρόνια". Όχι βέβαια ότι σύντομα θα δούμε συνεργεία στους δήμους της Πάτρας να κάνουν εργασίες για τα παραπάνω έργο. Χρειάζεται μία επιπλέον διαδικασία. Μια διαδικασία που έχει να κάνει με το τυπικό μέρος της χρηματοδότησης από την Περιφέρεια και στη συνέχεια με την δημοπράτηση για την έναρξη των διαγωνισμών που θα αναδείξουν τους ανάδοχους.

Το ευχάριστο είναι ότι η νέα περιφερειακή αρχή έδειξε εγρήγορση στην υλοποίηση των διαδικασιών, κάνοντας το αυτονόητο, ενώ και η δημοτική αρχή, κρίνοντας από τα λόγια του Κώστα Πελετίδη στο σύσκεψη με τον κ. Φαρμάκη είναι αποφασισμένη. Λίγη ακόμα υπομονή λοιπόν. Αν όλα πάνε καλά και δεν έχουμε καμία ένσταση που καθυστερήσει ακόμα περισσότερο την υλοποίηση τους.