Συγκινητικές στιγμές εκτυλίχθηκαν σε ξενοδοχείο του Τελ Αβίβ όταν δύο ξαδέλφια επιζώντες του Ολοκαυτώματος, που θεωρούσαν ο ένας τον άλλο νεκρό, συναντήθηκαν για πρώτη φορά εδώ και 75 χρόνια!

Δάκρυα χαράς πλημμύρισαν τα μάτια του 87χρονου σήμερα Μορίς Σανά όταν έπεσε στην αγκαλιά του 85χρονου Σιμόν Μάιροβιτς, που είχε να τον δει τρία ολόκληρα τέταρτα του αιώνα και νόμιζε ότι είχε χαθεί στο Ολοκαύτωμα.

Τα δύο ξαδέλφια είχαν μεγαλώσει στη Ρουμανία, αλλά όταν η κυβέρνηση της χώρας μετά από φασιστικό πραξικόπημα, συμμάχησε με τη ναζιστική Γερμανία, οι οικογένειές τους διέφυγαν. Όλα αυτά τα χρόνια ο Μορίς και ο Σιμόν θεωρούσαν ο ένας τον άλλο νεκρό, όπως αναφέρει το People, μέχρι που η κόρη του πρώτου εντόπισε μέσω του Διαδικτύου κάποιους από τους συγγενείς τους κι άρχισε να επικοινωνεί μαζί τους μέσω του Facebook. Όταν ανακάλυψε ότι ο ξάδελφός του ζει, ο Μάιροβις πήρε το αεροπλάνο από τη Βρετανία, όπου ζει για να πάει στο Ισραήλ.

Στο συγκινητικό βίντεο της συνάντησης, που ανήρτησε η εγγονή του Μορίς Σανά, Λιτάλ Όφερ, στο Facebook, διακρίνεται ο παππούς της να μπαίνει σ’ ένα δωμάτιο ξενοδοχείου και να προχωρά προς το μέρος του Μάιροβιτς.


Jewish cousins reunited after being separated 75 years ago in WWII

Μόλις το βλέμμα του πέφτει πάνω στον ξάδελφό του, με δάκρυα στα μάτια και ένα πλατύ χαμόγελο στο στόμα απλώνει τα χέρια του για να τον αγκαλιάσει.

-«Πόσο χαίρομαι που σε βλέπω μετά από τόσον καιρό. 75 ολόκληρα χρόνια περίμενες», λέει ο Μάιροβιτς. «Και να που με βλέπεις τώρα»...

-«Πόσο χαίρομαι», απαντά με λυγμούς ο Μορίς Σανά.

Υπολογίζεται ότι έως και 180.000 Εβραίοι της Ρουμανίας σκοτώθηκαν στο πογκρόμ που εξαπολύθηκε εναντίον τους στη χώρα και περίπου 420.000 άλλοι πέθαναν στη διάρκεια του Ολοκαυτώματος σε ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης τα τελευταία χρόνια του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου.