Σήμερα καταβάλλονται στους λογαριασμούς των δικαιούχων οι αυξημένες συντάξεις χηρείας, ύστερα από τις ριζικές αλλαγές στις οποίες προέβη το υπουργείο Εργασίας στον σχετικό νόμο.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, χθες απεστάλησαν τα αρχεία πληρωμών στα οποία φανερώνεται ότι οι αυξήσεις στις νέες συντάξεις χηρείας κυμαίνονται από 50% έως και 70%.

Είχε προηγηθεί η εγκύκλιος για τις συντάξεις χηρείας που εξέδωσε η Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων στις 18 Ιουλίου 2019. Το υπουργείο Εργασίας απονέμει τα εύσημα και στο προσωπικό του ΕΦΚΑ και της ΓΓΠΣ καθώς «εργάστηκαν αδιάκοπτα από την έκδοση της ανωτέρω εγκυκλίου εφαρμογής μέχρι την ολοκλήρωση του εγχειρήματος».
Οι νέες συντάξεις χηρείας: Πάνω από 200 ευρώ οι μέσες αυξήσεις
Βάσει των στοιχείων του υπουργείου Εργασίας, για τις συντάξεις χηρείας έγινε επαναφορά στο προ νόμου Κατρούγκαλου ποσοστό (70%) σε 66.323 συντάξεις (χήρες και ορφανά τέκνα), εκ των οποίων 10.543 είναι του Δημοσίου. Από τις υπόλοιπες 55.780 συντάξεις χηρείας του πρώην ΙΚΑ, για τις 13.182 δεν προέκυψε αύξηση στο καταβαλλόμενο ποσό λόγω π.χ. του γεγονότος ότι ελάμβαναν το κατώτατο όριο.

Για 3.178 τέκνα προκύπτει μείωση λόγω ανακατανομής μεταξύ των ποσοστών της χήρας και των τέκνων. Για 247 συντάξεις δεν κατέστη δυνατή η ολοκλήρωση της διαδικασίας και αυτή θα ολοκληρωθεί εντός του Οκτωβρίου οπότε και θα καταβληθούν οι προκύπτουσες αυξήσεις.

Για τις συντάξεις χηρείας που προέκυψε αύξηση ο μέσος όρος αύξησης ανά σύνταξη ανέρχεται στα 208 ευρώ για το πρώην ΙΚΑ και το 290 ευρώ για το Δημόσιο.Τα ποσά που αντιστοιχούν στους μήνες από την ψήφιση του νόμου μέχρι και το Σεπτέμβριο του 2019 θα καταβληθούν με τις συντάξεις Νοεμβρίου στο τέλος Οκτωβρίου 2019. Συνολικά η δαπάνη για το 2019 εκτιμάται σε περίπου 70 εκ. ευρώ ποσό για το οποίο δεν υπήρχε πρόβλεψη στον ετήσιο προϋπολογισμό του ΕΦΚΑ.