"Καμπανάκι" από γιατρούς και εκπαιδευτικούς στην Πάτρα και την ευρύτερη περιοχή για τον εμβολιασμό των παιδιών. Το αντιεμβολιαστικό κίνημα, η χαλαρότητα που επιδεικνύουν οι γονείς και τα παραθυράκια στους ελέγχους των σχολείων θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των παιδιών και στην περιοχή, καθώς ακόμα και το θεωρούμενο ως μικρό ποσοστό των ανεμβολίαστων παιδιών στην Αχαϊκή πρωτεύουσα, το οποίο εκτιμάται πως δε υπερβαίνει το 1.5% μπορεί να εξελιχθεί σε υγειονομική βόμβα.

Είτε από αμέλεια των γονέων, είτε λόγω του αντιεμβολιαστικού κινήματος, δεν είναι λίγα τα ανήλικα που κινδυνεύουν σύμφωνα με τον ιατρικό κόσμο από ασθένειες, πολλώ δε μάλλον με την έλευση των χαμηλών θερμοκρασιών, της γρίπης και της πρόσφατης επιδημίας της Ιλαράς.

Αν και στα σχολεία και στους παιδικούς σταθμούς δεν είναι εφικτό να πραγματοποιηθεί εγγραφή χωρίς το ατομικό δελτίο υγείας να είναι πλήρες, η δυνατότητα για το αντίθετο υπάρχει, αφού και οι έλεγχοι, σύμφωνα με εκπαιδευτικούς, δεν είναι πάντα οι ενδεδειγμένοι και εξαιρετικά τακτικοί, αλλά και ένα νομικό παραθυράκι που μπαίνει στην ομπρέλα των «προσωπικών δεδομένων», σύμφωνα με το οποίο αρκεί η προσκόμιση βεβαίωσης ιδιώτη παιδιάτρου φαίνεται πως δίνει την ευκαιρία σε γονείς και κηδεμόνες να καταφέρνουν να στείλουν τα παιδιά τους χωρίς αυτά να έχουν κάνει εμβόλια, θέτοντας έτσι σε κίνδυνο την υγεία, καμιά φορά και τη ζωή όλων των υπόλοιπων παιδιών.

Οι έλεγχοι πραγματοποιούνται κατά την εγγραφή στην πρώτη δημοτικού, ενώ συνηθίζεται επανέλεγχος στην Τετάρτη. Ωστόσο το διάστημα ανάμεσα στους ελέγχους είναι αρκετά μεγάλο. Υπάρχουν βέβαια και οι περιπτώσεις συντομότερου επανελέγχου μέσω κλιμακίων της υγειονομικής υπηρεσίας.

Μία ακόμη σημαντική παράμετρος κατά τον έλεγχο του ατομικού βιβλιαρίου υγείας είναι το ότι αυτός πραγματοποιείται από την διευθυντή του σχολείου, ο οποίος σαφώς δεν είναι γιατρός.

Οι παιδίατροι κρούουν επανειλημμένα τον κώδωνα του κινδύνου. Σαφώς όλα τα παραπάνω ισχύουν και για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ωστόσο το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο στην πρωτοβάθμια λόγω και της μικρότερης ηλικίας των μαθητών!