Σε... στυλ Στροφυλιάς πρόκειται να διαμορφωθούν τα επόμενα χρόνια τα Ψηλαλώνια της Πάτρας, σε περίπτωση που υλοποιηθεί ο σχεδιασμός του Δήμου για την πλατεία. 

Ως γνωστόν τα πεύκα που χαρίζουν σκιά και δροσιά στους θαμώνες και στους περαστικούς τους μήνες του καλοκαιριού, είναι γερασμένα.

Τα δέντρα αυτά είναι παλαιά, χρειάζονται μια ιδιαίτερη φροντίδα και από τη στιγμή που είναι γερασμένα οι κλάρες τους κινδυνεύουν να προσγειωθούν σε κάθε κακοκαιρία στα κεφάλια των περαστικών. 

Στον σχεδιασμό που έχει στα πλάνα της η υπηρεσία Πρασίνου, είναι η αντικατάσταση των δέντρων αυτών, όταν τελικά παρθεί η απόφαση να κοπούν, με κουκουναριές, σαν και αυτές που υπάρχουν στη Στροφυλιά.

Τα δέντρα αυτά, σύμφωνα με ειδικούς, είναι πιο εύκολο να προσαρμοστούν στο περιβάλλον και εκτός αυτού έχουν μεγάλη αντοχή στο χρόνο, ενώ μεγαλώνουν και εύκολα. Ήδη ο δήμος πρόκειται να ξεκινήσει διαδικασίες για την αγορά τους, προχωρώντας σε σχετικό διαγωνισμό για την προμήθειά τους.

Παράλληλα, παρόμοιες διαδικασίες πρόκειται να ξεκινήσει και για την αντικατάσταση των κομμένων φοινίκων που στόλιζαν την πλατεία και αποτελούσαν το σήμα κατατεθέν της. Οι φοίνικες αυτοί, όπως και πολλά άλλα δέντρα της περιοχής, σάπισαν από την εμφάνιση του κόκκινου σκαθαριού, πριν από μερικά χρόνια. 

Ωστόσο, το φαινόμενο αυτό έχει σταματήσει να είναι σε έξαρση και όταν αφανιστεί πλήρως κάθε κίνδυνος, ο δήμος θα προχωρήσει στην αγορά νέων φοινίκων, ίδιων σχεδόν με των προηγούμενων.

Βλέπετε, το δέντρο αυτό ταιριάζει αισθητικά στα Ψηλαλώνια και έχει συνδυαστεί απόλυτα στη συνείδηση των Πατρινών με τη συγκεκριμένη πλατεία και έχει αποφασιστεί να μην αλλάξει και μπει κάποιο άλλο είδος. 

Οι φοίνικες, άλλωστε, συμβολίζουν την αναγέννηση και είναι γεγονός ότι η πλατεία αυτή που είναι από τις ομορφότερες της Πάτρας, χρειάζεται μία αναγέννηση, μετά από την υποβάθμιση που έχει υποστεί τα τελευταία χρόνια, σε κάθε επίπεδο.

Στο πλαίσιο των παρεμβάσεων που είναι να γίνουν στην πλατεία τα συνεργεία του δήμου ήδη έχουν προχωρήσει σε κάποιες δεντροφυτεύσεις καλλωπιστικών δέντρων κυρίως, περιμετρικά των Υψηλών Αλωνίων.