Μεγάλες δυσκολίες αντιμετωπίζει το σχέδιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη για την ψήφο των αποδήμων, καθώς η απόσταση που χωρίζει την κυβερνητική -υπό διαμόρφωση- πρόταση και τις προτάσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης είναι πολύ μεγάλη.

Και το σχέδιο κινδυνεύει να πέσει στα βράχια γιατί το ίδιο το Σύνταγμα απαιτεί για να ισχύσει το δικαίωμα ψήφου των ομογενών, στις προσεχείς εκλογές, αυξημένη πλειοψηφία των 2/3 των βουλευτών, δηλαδή 200 ψήφους.

Όπως αναφέρει το άρθρο 51 του Συντάγματος: «Νόμος που ψηφίζεται με την πλειοψηφία των δύο τρίτων του όλου αριθμού των βουλευτών μπορεί να ορίζει τα σχετικά με την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος, από τους εκλογείς που βρίσκονται έξω από την Επικράτεια».
Η πλειοψηφία αυτή δεν προκύπτει από το άθροισμα των ψήφων της Νέας Δημοκρατίας και του ΚΙΝΑΛ, αν υποθέσουμε ότι μπορεί να υπάρξει σύγκλιση των δύο κομμάτων, γεγονός που αμφισβητείται σφόδρα.

Ή, με άλλα λόγια, η δύναμη που διαθέτουν ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ (101 ψήφοι στο σύνολο) αρκούν για να μπλοκάρουν τη σχετική νομοθετική πρωτοβουλία. Βαρουφάκης και Βελόπουλος είναι κατ' αρχάς θετικοί, αλλά αυτό μένει να αποδειχθεί εντός Βουλής.