Οι αιτήσεις για τα Λαϊκά Φροντιστήρια Αλληλεγγύης του Δήμου Πατρέων έχουν ξεκινήσει και μέσα σε ένα διάστημα 10 ημερών ξεπέρασαν τις 100 στον αριθμό. 

Όλα δείχνουν με βάση τις εκτιμήσεις που υπάρχουν ότι ο αριθμός των μαθητών που θα συμμετάσχουν φέτος, θα είναι περισσότερος από την περασμένη χρονιά, με ολοένα και περισσότερες οικογένειες που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες να στρέφονται σε αυτή τη λύση, γνωρίζοντας όμως ότι στη συγκεκριμένη δομή υπάρχει μία οργάνωση και ένα έργο που μέχρι σήμερα έχει στεφθεί με μεγάλη επιτυχία από κάθε άποψη. 

Τα νούμερα, άλλωστε, μιλούν από μόνα τους. Από το σύνολο των 775 μαθητών που συμμετείχαν και παρακολούθησαν την περασμένη χρονιά τα μαθήματα του λαϊκού φροντιστηρίου, οι 68 ήταν μαθητές της Γ' Λυκείου. Από τους 68 αυτούς μαθητές οι 66 μπόρεσαν και πέρασαν στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση στις Πανελλαδικές Εξετάσεις που έδωσαν, και μάλιστα, οι 49 από αυτούς στην πρώτη σχολή της επιλογής τους, συγκεντρώνοντας πάνω από 17.000 μόρια, προκειμένου να πετύχουν το στόχο τους. 

Σημασία όμως για τον Δήμο και την Αντιδημαρχία Παιδείας και Άθλησης δεν έχουν τόσο τα νούμερα και οι αριθμοί. Σημασία έχει να βοηθηθούν οι δεκάδες οικογένειες που αντιμετωπίζουν προβλήματα οικονομικά και δεν μπορούν να αντέξουν το επιπλέον βάρος ενός ιδιωτικού φροντιστηρίου στον οικογενειακό τους προϋπολογισμό, αλλά να δοθεί η δυνατότητα σε όλα τα παιδιά να έχουν τις ίδιες ευκαιρίες στη γνώση, είτε προέρχονται από εύπορες οικογένειες, είτε από οικογένειες που οι γονείς τους παραμένουν άνεργοι εδώ και χρόνια.


Αιτήσεις και εκτός επικράτειας του δήμου

Ωστόσο, σίγουρα και τα νούμερα αυτά κάτι δείχνουν.

"Πιστεύουμε ότι γίνεται μία σοβαρή δουλειά από όλους όσοι απασχολούνται και εμπλέκονται στα ζητήματα που αφορούν το Λαϊκό Φροντιστήριο και μέσα από αυτή τη δουλειά που έχει γίνει τα χρόνια της λειτουργίας της δομής έχουμε βάλει σταθερές βάσεις για το μέλλον" τονίζει μιλώντας στο patrasevents.gr η υπεύθυνη των Λαϊκών Φροντιστηρίων του Δήμου της Πάτρας, Γωγώ Γαλυφοπούλου. 

Αυτό που κάνει εντύπωση στους εθελοντές και στα άτομα που απασχολούνται με το Λαϊκό Φροντιστήριο είναι ότι πλέον η απήχηση που υπάρχει από τους πολίτες, έχει ξεπεράσει τα σύνορα της επικράτειας του δήμου της Πάτρας.

"Δεχόμαστε αιτήσεις από μαθητές που προέρχονται από μέρη εκτός Πάτρας, όπως το Λάππα, η Αγριλιά και διάφορα μέρη που είναι εκτός των συνόρων της πόλης. Το γεγονός αυτό μας ικανοποιεί, όμως, ταυτόχρονα αυξάνει ακόμα περισσότερο τις ανάγκες της δομής για να λειτουργήσει σωστά και όπως πρέπει" υπογραμμίζει η κ. Γαλυφοπούλου. 


Αυξάνεται ο αριθμός των κέντρων

Χαρακτηριστικό της ζήτησης που υπάρχει για τα Λαϊκά Φροντιστήρια του Δήμου είναι ότι με βάση τον αριθμό των αιτήσεων οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι τα κέντρα που θα στεγάσουν τα μαθήματα πρόκειται να αυξηθούν την νέα χρονιά. Μέχρι σήμερα τα κέντρα αυτά αριθμούσαν τα 15 και είναι διασκορπισμένα σε διάφορες περιοχές της Πάτρας, προκειμένου να εξυπηρετούν τις οικογένειες όλων των συνοικιών της πόλης. 

Τα μαθήματα, άλλωστε, αφορούν όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης από τα Δημοτικά μέχρι και Λύκεια. Σημαντικό ρόλο φυσικά στη σωστή λειτουργία της δομής παίζει ασφαλώς και η παρουσία των εθελοντών καθηγητών. Την περασμένη χρονιά το εκπαιδευτικό εθελοντικό προσωπικό των λαϊκών φροντιστηρίων συνέθεσαν συνολικά 285 άτομα, δάσκαλοι και καθηγητές. 

"Η μεγάλη πλειοψηφία αυτών είναι άνεργοι" τονίζει η κ. Γαλυφοπούλου. Φέτος που οι ανάγκες θα είναι ακόμα μεγαλύτερες χρειάζεται μία ακόμα μεγαλύτερη συμμετοχή και η διαδικασία των αιτήσεων βρίσκεται σε εξέλιξη. Ήδη πάντως τα μαθήματα έχουν ξεκινήσει.